SPACE4Cities-hankkeen marraskuussa päättynyt avoin markkinavuoropuhelu oli erittäin menestyksekäs etenkin satelliittidata- ja maanhavainnointialan sidosryhmien osallistamisen kannalta.
SPACE4Cities-hanke etsii satelliittidatan parissa työskenteleviä yrityksiä osallistumaan tammikuussa avautuvaan esikaupallisen hankintaprosessin tarjouskilpailuun. Uusia innovatiivisia avaruussovelluksia pyritään hyödyntämään kaupungin julkisten alueiden, viheralueiden ja liikenneinfrastruktuurin käytön ja kunnossapidon hallinnoinnin parantamiseksi sekä eurooppalaisten kaupunkien resilienssien lisäämiseksi.
SPACE4Cities-hankkeen avoimeen markkinavuoropuheluun osallistui heinä–marraskuun aikana lähes 500 eri organisaatiota ja kohtaamisia esimerkiksi webinaarien kautta oli 1500. Markkinakatsaus keskittyi sidosryhmien tavoittamiseen ennen tammikuussa avautuvaa 2,8M euron tarjouskilpailua.
Yritykset
Suurin osa, eli 33 % tavoittamistamme yrityksistä, oli pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Startup-yrityksiä, eli alle viisi vuotta toimineita kasvuyrityksiä, oli 25 % ja julkisia ja yksityisiä tutkimus- ja teknologiaorganisaatioita oli 21 %, minkä lisäksi vuoropuheluun osallistui myös suuria yrityksiä sekä kansalaisjärjestöjä.
Tavoittamamme 430 organisaatiota toimivat ympäri Eurooppaa ja edustavat 35 maata, jotka näkyvät alla olevassa kartassa – kartasta puuttuvat Euroopan ulkopuoliset maat: Yhdysvallat, Kanada, Japani ja Etiopia.
Toimialat
Asiantuntemus- ja osaamisaluetta kysyttäessä suurin osa tulevan esikaupallisen hankintaprosessimme potentiaalisista toimittajista ilmoitti, että heillä on kokemusta maan havainnoinnista: 44 %, maailmanlaajuisesta satelliittipaikannusjärjestelmästä (GNSS): 6 % tai molemmista teknologioista: 24 %. Vain joka viides kiinnostuneista toimittajista ei ollut erikoistunut avaruussovelluksiin.
Tarjouskilpailuumme osallistuvien yritysten osalta paras on kuitenkin vielä edessä: tarjouspyyntömme julkaistaan 15. tammikuuta, ja se on avoinna 9. huhtikuuta 2025 saakka.
Haluamme kiittää erityisesti niitä sataa toimittajaa, jotka vastasivat avoimeen markkinavuoropuheluun liittyneeseen toimittajakyselyyn (päättynyt). Saimme oivaltavaa palautetta, jota tarkastelemme parhaillaan tarjouspyynnön vaatimusten tarkentamiseksi.
Useimmin toistuneet sanat, kun osallistujilta kysyttiin heidän toiminnastaan.
Tukimateriaalia tarjouskilpailuun osallistuville
Jos tarvitset lisätietoa SPACE4Cities-hankkeen tarjoamasta tukimateriaalista ennen oman tarjouksesi jättämistä, tässä ovat olennaisimmat linkit:
- Täsmällisimmät ja ajantasaisimmat vastaukset yritysten esittämiin kysymyksiin löytyvät hankkeen Kysymykset ja vastaukset (Q&A) -sivulta.
- Avoimeen markkinavuoropuheluun liittyvä webinaarisarja ”Avaruussovelluksia kaupunkien haasteisiin” sisältää kolme englanninkielistä teemawebinaaria, joissa kerrotaan SPACE4Cities-hankkeen tarkastelemista haasteista. Webinaarit ovat katsottavissa täällä:
- Kansallisilla kielillä järjestettiin kuusi tapahtumaa, mukaan lukien avoimen markkinavuoropuhelun webinaarit suomeksi, ranskaksi, portugaliksi, kreikaksi ja hollanniksi.
- Jos yrityksesi etsii kumppania konsortion muodostamiseen, kumppanihakemistomme tukee edelleen yli 80 potentiaalista toimittajaa kumppanin etsinnässä.
- Voit yhä liittyä LinkedIn-yhteisöömme ja tietysti myös seurata SPACE4Cities-hanketta LinkedInissä!
Seuraaja- ja replikaattorikaupungit
SPACE4Cities-hankkeesta ollaan hyvin kiinnostuneita myös kysynnän puolella, minkä osoittaa se, että avoimeen markkinavuoropuheluumme osallistui myös 70 paikallisen, alueellisen ja kansallisen tason eurooppalaista julkisen sektorin organisaatiota. Niistä kolmekymmentä oli paikallisviranomaisia, kuten kaupunkeja ja alueita, jotka voivat hyötyä tulevasta toiminnastamme.
Kaupungeille järjestimme oman webinaarisarjansa ”Demystifying space technologies for cities”, joka keskittyi satelliitidatan ja avaruusteknologioiden hyödyntämisen etuihin kaupunkisuunnittelussa ja ilmastonmuutokseen varautumisessa. Lue lisää aiheesta!
Eurooppalaiset satelliittidataratkaisut
Kaksi avoimelle markkinavuoropuhelulle asettamistamme tavoitteista on nyt saavutettu: olemme varmistaneet vaatimusten ja valintakriteeriemme kelpoisuuden sekä olleet vuorovaikutus lukuisten yritysten kanssa.
Avoimen markkinavuoropuhelun kolmas päätavoite on tarkastella kaupunkien kohtaamien haasteiden ratkaisemiseksi käytettävien Copernicus- ja Galileo-ratkaisujen nykytilaa. Jos sinua kiinnostaa tietää, mitä havaintoja olemme tehneet markkinatilanteesta, muista lukea tammikuun 2025 lopulla julkaistava raporttimme avoimesta markkinavuoropuhelusta.
Tilaamalla SPACE4Citiesin uutiskirjeen saat raportin suoraan sähköpostiisi. Pidämme sinut ajan tasalla myös SPACE4Cities-hankkeen tarjouspyynnöstä, joka avataan tammikuussa 2025.
SPACE4Cities on Euroopan unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti-ohjelman rahoittama esikaupallinen hankintaprojekti (avustussopimuksen numero: 101131955). SPACE4Cities -hankkeen kokonaisbudjetti on 5,2 miljoonaa euroa, josta 2,9 miljoonaa euroa on varattu yrityksille innovatiivisten ja nykymarkkinoiden tarjontaa parantavien ratkaisujen suunnitteluun, prototyyppien valmistamiseen ja testaamiseen.
Lisätietoa