Suomalainen Sensible 4 ja espanjalainen Shotl yhdistivät osaamisensa tarjotakseen ratkaisuaan useiden itseohjautuvien bussien laivastosta testattavaksi Eurooppaan FABULOS-hankkeeseen. Yhteistyön tuloksena yritykset tarjoavat ratkaisuna muotoilultaan hiotun pikkubussi GACHAn, joka yhdistää palveluna bussit ja kyytiä etsivät asiakkaat. Sensible 4:n Tapio Taipalus ja Tommi Berg kertovat kokemuksiaan FABULOS-hankkeesta.

Sensible 4 ja Shotl tarjoavat yhdessä ratkaisuaan autonomisesta bussista. Kertokaa hieman yhteistyöstänne.

“Sensible 4:n osaamista on autonominen ajaminen ja tarjoamme siihen liittyvää ratkaisua. Shotl taas keskittyy palveluun, joka yhdistää jaetut ajoneuvot sekä matkustajien tarpeet kyydille. Tutustuimme Shotlin palveluun messuilla, jonka ansiosta käynnistimme yhteistyön.”

Mikä on tarjoamanne FABULOS-ratkaisun visio?

“Autonomisessa ajoneuvossa mielestämme oleellista loppuasiakkaalle on miellyttävä käyttökokemus, joka syntyy esimerkiksi muotoilusta ja teknisestä toimivuudesta. Yhteisessä visiossamme Shotl-yhteistyössä tarjoamme viimeisen mailin haasteen ratkaisuksi autonomista bussia, joka toimii kutsupalveluna myös harvemmin asutetuilla alueilla sekä pitää yllä hyvää palvelutasoa.”

Millainen on näkemyksenne autonomisesta liikenteestä tulevaisuudessa?

“Iskulauseemme GACHA – Self-driving everywhere tiivistää ajatuksemme siitä, että autonomisen liikenteen on tärkeää toimia joka säällä. Autonomisen liikenteen yleistymisellä tulee varmasti olemaan merkittäviä vaikutuksia kaupunkeihin ja niiden infrastruktuuriin, joka on 1960-luvulta lähtien rakennettu vahvasti yksityisautoilun ympärille. Kun autoja on vähemmän, tilaa saadaan lisää muulle toiminnalle.”

Mitä mieltä olette esikaupallisesta hankinnasta (Pre-Commercial Procurement) innovaatioiden työkaluna?

“FABULOSin esikaupallinen hankinta on ollut yrityksellemme paras EU-rahoitteinen kokemus, koska hankkeen lähtökohtana on konkreettinen tarve, johon etsitään parhaita palvelu- ja teknologiaratkaisuja. FABULOS-hankkeella on PCP:n ansiosta mahdollisuus edistää autonomisen liikenteen osaamista EU:n sisällä, mikä on vahvuus kun kilpailu ja osaaminen maailmalla on kovatasoista juuri nyt.”

Mikä on tavoitteenne FABULOS-hankkeessa?

“FABULOSin tavoite osuu hyvin yhteen GACHA-ajoneuvomme kanssa. Hanke tuo meille näkyvyyttä ja mahdollisuuden esitellä ratkaisuamme ja osaamistamme laajasti!”

Juttusarjassa FABULOS esittelee hankkeeseen osallistuvat viisi yrityskonsortiota.

Kuva: Sensible 4

Lisätiedot:

Renske Martijnse-Hartikka

Renske Martijnse-Hartikka

EU-projektipäällikkö


#FABULOS
puh. +358 40 683 7979
renske.martijnse-hartikka(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Olen lukenut Forum Virium Helsingin rekisteriselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.