Satelliittidatan hyötykäyttöä edistävä hanke testasi Helsingin avoimien paikkatietoaineistojen yhdistelyä

Artikkelikuva: Satelliittidatan hyötykäyttöä edistävä hanke testasi Helsingin avoimien paikkatietoaineistojen yhdistelyä

Spotted-hankkeen Helsingin pilotissa tuotettiin aikasarjoja ja viherindeksejä sekä testattiin avoimien paikkatietoaineistojen yhdistelyä. Hanke edistää satelliittidatan hyötykäyttöä kaupunkisuunnittelussa. 

EU-rahoitteisen Spotted-hankkeen tavoitteena on ollut selvittää satelliittidatan potentiaalia kaupunkia koskevassa päätöksenteossa ja lisätä asiantuntijoiden kyvykkyyksiä hyödyntää satelliittidataa ja siihen perustuvia analyyseja.

Helsingin pilotissa keskityttiin erityisesti sellaisten uusien datatuotteiden kehittämiseen, joilla voidaan mitata ja arvioida viheralueiden määrää kaupunkialueella sekä tukea Helsingin hiilineutraaliustavoitteeseen liittyviä toimia. Alla esittelemme muutamia Spotted-hankkeessa suoritettuja demonstraatioita ja alustatestauksen tuloksia.

Kaupunkien roolia korostetaan ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja muutoksiin sopeutumiseen. Viheralueiden merkitys tässä työssä on merkittävä. Jotta kaupunkien viherrakennetta voitaisiin kehittää ja viheralueita säilyttää, kaupungit pyrkivät kehittämään menetelmiä, joilla voitaisiin mitata viheralueiden absoluuttista sekä suhteellista määrää entistä nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Aikasarjoilla voidaan visualisoida muutoksia

Spotted-hankkeessa olemme kehittäneet aikasarjoja, joilla voidaan analysoida ja visualisoida muutoksia normalisoidussa kasvillisuusindeksissä (NDVI) ja maanpeitteessä kuukausi- ja vuositasolla.

NDVI vertailu Helsingin kaupunginosien välillä. Käyttäjät voivat tarkastella kuukausittaisia muutoksia kaupunginosien vihreydessä liukusäätimen avulla.

Kuukausittaisen aikasarjan lisäksi olemme luoneet demoja, joille voidaan vertailla vuotuisia muutoksia sekä NDVI-datassa että HSY:n maanpeiteaineistossa.

NDVI Kaarelassa vuonna 2018 (muut vuodet saa näkyviin vasemman reunan liukusäätimellä). Oikean reunan viivakaaviot näyttävät absoluuttiset muutokset pohjautuen NDVI-analyysiin ja HSY:n maanpeitteaineistoon vuosina 2018, 2020 ja 2022.

Tietoaineistot hyödyntävät Helsingin kaupungin avointa dataa

Koska Helsingin kaupungilla on paljon avointa dataa, Helsingin pilotti on keskittynyt luomaan paikalliseen avoimeen dataan ja Spotted-alustalla tuotettuihin satelliittianalyyseihin perustuvia tietoaineistoja. Lisäarvoa on luotu esimerkiksi yhdistämällä NDVI-analyyseja väestötietoihin ja mittaamalla korkean viherindeksin omaavien alueiden käyttöpainetta ja viheralueiden saavutettavuutta.

Jotta hankkeen tuloksia voitaisiin hyödyntää kaupungin päätöksenteossa, analyyseissa on myös nojattu kaupungin aiemmissa töissä laadittuihin raja-arvoihin. Esimerkiksi saavutettavuusdemossa ollaan käytetty samoja etäisyyksiä, joita Helsingin kaupunki käyttää julkisten puistojen saavutettavuutta arvioidessaan, eli 300, 800 ja 2 000 metriä.

Suunniteltujen alueiden nykyinen käyttöpaine kuvattuna NDVI:n ja väestötietojen avulla.

Hankkeen aikana ja erityisesti Spotted-alustan kehitysvaiheessa Forum Virium Helsinki on myös testannut lämpöaltistus-pilottipalvelua erityisesti suhteessa kaupunki-infrastruktuuriin ja muun muassa kaikkien Helsingin rakennusten lämpöaltistus on laskettu.

Rakennusten lämpöaltistus Koillisessa suurpiirissä. Vasemman reunan pylväsdiagrammi kuvaa lämpöaltistusarvojen jakaumaa. Taustakarttana käytetty ilmakuva on peräisin Helsingin kaupungin avoimesta rajapinnasta.

Kaikki kuvakaappaukset ovat Forum Virium Helsingin hankkeen aikana tuottamasta käyttöliittymästä, jonka tarkoitus on visualisoida kaikki Helsingistä tuotetut ja muut hankkeen kannalta merkitykselliset tietoaineistot. Tämä interaktiivinen käyttöliittymä mahdollistaa luotujen tietoaineistojen ja tilastollisten analyysien visuaalisen tulkinnan, jota käyttäjät voivat hyödyntää alueellisten muutosten vertailussa.

Mahdolliset käyttäjät, eli päätöksentekijät ja kaupunkisuunnittelijat, voivat helposti visualisoida myös muita Spotted-alustalla luotuja tietoaineistoja, sillä geojson-tiedostoja voi ladata suoraan käyttöliittymään.

Tutki tuottamiamme demoja ja testidataa Helsingin käyttöliittymässä ja ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja esimerkeistä ja hankkeessa tehdyistä kokeiluista.

EU logo

Lisätietoa

Projektipäällikkö Ville Santala

Ville Santala
Projektipäällikkö
+358 40 661 6614
ville.santala@forumvirium.fi

Lue myös