Robotti laskeutui Kaivopuistoon!

Artikkelikuva: Robotti laskeutui Kaivopuistoon!

Kaivopuistossa testattiin ruohoa leikkaavaa robottia. Testirobotti arvioi ympäristönsä ihmismäisesti ja leikkaa nurmikon turhia kaartelematta. Tavoitteena on, että robotit leikkaavat Jätkäsaaren Hyväntoivonpuiston nurmikot jo vuonna 2020.

Stara testasi perjantaina robottia Kaivopuistossa yhdessä Forum Virium Helsingin, Gim Oy:n kanssa. Tavoitteena on, että kaupunki hyödyntää viheralueiden hoitamisessa robotiikkaa jo vuonna 2020 rakentuvan Hyväntoivonpuistossa Jätkäsaaressa.

Kaivopuistossa testattu robotti osaa hommansa ansiokkaasti turhaan kiertelemättä jo hoidetuilla alueilla. Hän tietää sijaintinsa tarkasti ja osaa arvioida ympäristöään ihmismäisellä tarkkuudella. Kaivopuistossa robotin perään laitettiin kiinni ruohonleikkuri, mutta häneen voi kiinnittää myös muita erilaisia työkoneita, kuten harjoja, katupesureita, lumiauroja ja -linkoja.

Robotti oppii älykkääksi

Robotti oppii työskennellessään ympäristöstään jatkuvasti, se hyödyntää kehittynyttä visuaalista paikannusta ja kerää tietoa alueesta tietokantoja yhdistelemällä. Oppimansa pohjalta se havainnoi ja välttää esteitä sekä pysähtyy tarvittaessa.

“Olemme kertoneet robotille minkä alueen puistosta haluamme sen leikkaavaan, jonka jälkeen alue on mallinnettu 3D-lasertekniikalla. Tämän jälkeen robotti toistaa reitin järjestelmällisesti”, Gim Robotic Oy:n toimitusjohtaja Jari Saarinen toteaa.

Forum Virium Helsinki robotiikan kehittäjänä

Forum Virium Helsinki toimi robottiverkoston kokoonkutsujana ja fasilitoi parhaiden sovelluskohteiden löytymistä. Testauksessa havaittiin, että homma toimii mutkitta, kunhan paikka on valittu oikein ja mukana ovat ammattilaiset mallintamassa käyttöympäristöä.

“Oikein ajoitettujen käyttötapausten löytyminen robotiikan kehittämisen askeleiksi vaatii paljon työtä. Teoriatasolla kaikki on mahdollista, mutta kyse on palapelistä, jossa sommitellaan yhteen kaupungin ja ihmisten tarpeita, teknologian juuri sen hetken mahdollisuuksia ja kustannuksia”, sanoo uusista hankkeista vastaava Roope Ritvos, Forum Virium Helsingistä.

GIM Oy on kehitellyt robotin yhteistyössä Staran kanssa ja etäohjauksesta vastaa Fleetonomy. Projektin taustalla on laajempi hanke, joka kytkeytyy 6Aika-strategiaan. Tässä ”robotiikkaverkostossa” ovat mukana Helsingin kaupunki, Forum Virium Helsinki, Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä startup -yrityksiä.

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten ja kaupunkilaisten kanssa.

Lisätietoja:

Kuva

Roope Ritvos

#Horizon2020

puh. +358 40 466 2161
roope.ritvos(at)forumvirium.fi

Kuva

Jussi Karmala

puh. +358 40 5916744
jussi.karmala(at)forumvirium.fi

Lue myös