Tehokkaampia ja ilmastoystävällisempiä rakennuksia datan avulla

Artikkelikuva: Tehokkaampia ja ilmastoystävällisempiä rakennuksia datan avulla

DigiBUILD kokoaa yhteen monipuolisen kattauksen innovatiivisia palveluita tehostamaan kiinteistöjen toimintaa.

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on mukana DigiBUILD-projektissa, jossa pilotoidaan erilaisia kiinteistödataa hyödyntäviä digitaalisia palveluita, joilla optimoidaan monipuolisesti kiinteistöjen toimintaa.

EU-rahoitteisen projektin tavoitteena on edistää kiinteistöjen datan tehokkaampaa hyötykäyttöä ja tehdä rakennuksista älykkäämpiä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty yhteensä lähes 20 eri innovatiivista palvelua, joita testataan 10 eri Euroopan kaupungissa. 

Helsingissä pilotoidaan näistä palveluista neljää. Pilottikohteena toimii Kalasataman kaupunkiympäristötalo, ja pilotointi kestää kesästä 2024 alkuvuoteen 2025.

Testissä energiankulutuksen seurantaan ja ilmastoresilienssiin liittyviä palveluita

Helsingissä pilotoitavilla palveluilla pyritään hillitsemään kiinteistöjen päästöjä ja tukemaan kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2030 -tavoitetta. 

“Kiinteistöt ovat yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen lähteistä ja toiminnan tehostaminen on merkittävä keino kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi”, kertoo DigiBUILD-projektipäällikkö Petteri Rekomaa Forum Virium Helsingiltä.

Kaupunkiympäristötalolla käynnistyneet pilotit keskittyvät seuraaviin teemoihin:

  • Energiankulutuksen seurannan ja ennustamisen avulla pyritään vähentämään kiinteistön energiankulutusta ja näin vähentämään hiilidioksidipäästöjä sekä tuomaan taloudellista säästöä.

  • Sisäolosuhteiden optimoinnilla pyritään parantamaan kiinteistön käyttömukavuutta ilman, että kiinteistön energiankulutus kasvaa samalla. Siinä keskitytään erityisesti varmistamaan sopiva sisälämpötila, suhteellinen ilmankosteus sekä sisäilman CO2-pitoisuus.

  • Kiinteistöjen ilmastoresilienssi työkalulla kartoitetaan kuinka hyvin kiinteistöt ympäri Helsinkiä sopeutuvat ilmastonmuutokseen ja sen kasvattamiin riskeihin, kuten helleaaltoihin, myrskyihin ja tulvimiseen. Työkalu antaa arvokasta tietoa siitä miten kiinteistöt voivat varautua paremmin näihin riskeihin. Muista palveluista poiketen työkalua testataan myös muissakin kiinteistöissä kuin kaupunkiympäristötaloon.

    Saman teeman parissa Forum Viriumilla työskennellään myös Regions4Climate-projektissa, jossa vahvistetaan alueiden ilmastonmuutokseen sopeutumista sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

  • Viimeisenä Digital Building Logbook kokoaa kiinteistöön liittyvän datan sekä edellä mainitut palvelut samaan paikkaan helposti saataville. 

Lue lisää projektin sivuilta: DigiBUILD-project.eu

Artikkelin kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy, City of Helsinki

Lisätietoa

Projektipäällikkö Petteri Rekomaa

Petteri Rekomaa
Projektipäällikkö
+358 50 540 0964
petteri.rekomaa@forumvirium.fi

Lue myös