Supersuosittu uimavesien lämpötilapalvelu laajeni kahdella kohteella

Artikkelikuva: Supersuosittu uimavesien lämpötilapalvelu laajeni kahdella kohteella

Rantakelit ovat pian täällä. Uimarannan valinta käy kätevästi sivustolla, joka kertoo pääkaupunkiseudun uimavesien reaaliaikaiset lämpötilat.

Uimarantasensorit mittaavat veden lämpötilaa 28 rannalla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Kohteita on viime kesään verrattuna pari enemmän. Uudet uimarantasensorit sijaitsevat Aurinkolahdessa ja Kruunuvuorenrannan säiliö 468:n vieressä. Kallahteen ja Sarvaston venesatamaan suunnitellaan asennettavaksi vielä kaksi sensoria myöhemmin kesällä.

Uimarantasensorit (UiRaS) on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kesällä 2020 käynnistämä kokeilu, jossa testataan, kuinka edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta niin kesä- kuin talvikaudella. Mittaustiedot julkaistaan sivuston lisäksi avoimena datana kenen tahansa kiinnostuneen käyttöön. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin puolen tunnin välein vuoden ympäri. 

Palvelusta hyötyä erilaisille käyttäjille ympäri vuoden

Uintikauden alussa sivustolla on ollut jopa 30 000 kävijää viikossa ja talvikaudellakin tuhansia. Palvelua hyödyntävät uimareiden lisäksi ainakin melojat, avantouimarit ja meripelastuksen ammattilaiset. Tietoa meriveden lämpötiloista jaetaan myös kaupunginosien omissa sosiaalisen median ryhmissä. 

Helsingissä asuva Tuulia Kolehmainen kertoo käyttäneensä palvelua muutaman viime kesän ajan valitakseen uimarantaa tai tarkistaakseen, onko vesi hänestä tarpeeksi lämmintä uimiseen. 

”Koen sivuston erittäin hyödylliseksi. Olen vilukissa enkä halua turhaan lähteä rannalle palelemaan,” Kolehmainen kertoo. 

Palvelua kehitetään säännöllisesti

Monen käyttäjän kehitystoiveena on, että uimarantasensorit-sivulta löytyisi ajankohtainen tieto myös meriveden levätilanteesta. Tämän toteutus vaatii vielä jatkopohdiskelua, mutta ylläpitäjien mukaan toiminta olisi hienoa saada sivulle. 

”Nettisivulle ja muihin järjestelmiin päätyvän datan laatua pyritään parantamaan lähiaikoina. Esimerkiksi vikaantunut mittari voi lähettää mittausarvona -327,68 °C, joka ei tietenkään saa päätyä nettisivuille. Viime kesänä Lauttasaaren mittari päätyi jopa Helsingin Sanomien artikkeliin, kun se näytti tuota virheellistä arvoa pari viikkoa lomani aikana,” kertoo palvelun kehittäjä, eritysasiantuntija Aapo Rista Forum Virium Helsingistä.

Ristan mukaan poikkeuksellisen matala meriveden korkeus voi aiheuttaa sen, että joissain paikoissa mittapää mittaa ilman lämpötilaa ja siitä pitäisi myös saada tieto mittausdatan yhteyteen.

Poijuissa kelluvat sensorit ovat tällä hetkellä Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöntutkijoiden ylläpitämiä, ja laitureille sekä uimaportaisiin asennetut sensorit Forum Virium Helsingin ylläpitämiä. Tulevaisuudessa asennuksia pyritään lisäämään esimerkiksi uimarantojen merkkipoijuihin ja siirtämään ne Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan merellisen liikuntapuolen hoiviin.

Palvelusta voi jättää palautetta tällä lomakkeella.

Artikkelin kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Lisätietoa

Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija Aapo Rista

Aapo Rista
Erityisasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija
+358 40 674 0440
aapo.rista@forumvirium.fi

Lue myös