Merisataman sähkövene aloittaa liikennöinnin  – Kutsusta laituriin tuleva vene kuljettaa saarelta toiselle Helsingin paraatipaikalla

Artikkelikuva: Merisataman sähkövene aloittaa liikennöinnin  – Kutsusta laituriin tuleva vene kuljettaa saarelta toiselle Helsingin paraatipaikalla

Saarihyppely Helsingin lähisaarten kesken helpottuu. Uudentyyppisen sähköveneen voi tilata mistä tahansa minne tahansa reitin varrella.

Sovelluksella tilattava Callboats-sähkövene aloittaa 24.6.2021 liikennöinnin Helsingissä. Katamaraani-tyyppisellä veneellä pääsee useammalta Merisataman alueen laiturilta Harakan saareen sekä Uunisaareen, Sirpalesaareen ja Liuskasaareen.

Kyseessä on kokeilu, joka jatkuu elokuun loppuun saakka. Tämä on toinen kesä, kun Helsingin vesiliikenteessä kokeillaan sähkökäyttöistä yhteysvenettä. Tänä kesänä käytössä on aiempaa suurempi vene, kyytiin mahtuu kaksitoista matkustajaa. Myös veneen reitti on uusi ja entistä laajempi. Viime kesänä sähkövene kulki Vartiosaaren ja Laajasalon välillä. Liikennöintiä jatketaan tänä kesänä myös tällä välillä eri yrityksen toimesta.

Lähisaaret kaikkien ulottuville

“Tämä on helppo tapa päästä nauttimaan saarista Helsingin edustalla. Reitti muodostaa niin sanotun multi pick up -alueen, jossa kyydin voi tilata haluamiensa laitureiden välille reitin varrella. Vene poimii samaan suuntaan menevät asiakkaat kyytiin sovitussa aikaraamissa. Tämä vastaa taksivenepalvelua, mutta venebussin hintaan”, Callboatsin toimitusjohtaja Peter Ostberg sanoo.

Kokeilussa ovat Callboatsin (Mente Marine Oy) lisäksi mukana Forum Virium Helsinki, Aava Lines Oy, Helsingin kaupunki ja Helen Oy. Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki ovat olleet mahdollistamassa kokeilua Merisatamaan, josta on tarkoitus kehittää kokeilualue uudenlaisille vesiliikenteen palveluille. Aava Lines vastaa veneen operoinnista. Helen tarjoaa kokeilun ajaksi vihreää sähköä veneen latausta varten.

Merisataman alueella olevat muut vesiliikenteen palvelut jatkuvat kokeilun aikana normaaliin tapaan.

Vesiliikenne sähköistyy

Merisataman sähkövenekokeilu vie Helsingin vesiliikennettä askeleen lähemmäksi sähköistymistä. Päästöttömien, sähköisten liikennevälineiden käyttö tukee kaupungin hiilineutraaliustavoitteita, jotka on asetettu vuoteen 2035.

“Kaupunki haluaa olla osaltaan mukana tukemassa sähköiseen vesiliikenteeseen siirtymistä. Vesiliikenteen toimijoille voidaan jakaa tällaisten kokeilujen pohjalta kokemuksia ja tietoa tulevia kalustopäätöksiä ajatellen. Nykyaikaisella sähköveneellä liikkuminen on jo itsessään kokemus – jo sen vuoksi kannattaa ottaa tänä kesänä kutsuvenekyyti vaikkapa Uunisaareen”, vesiliikenneasiamies Tapio Rossi Helsingin kaupungilta toteaa.

“Helen on aktiivinen toimija ja edelläkävijä sähköisessä liikenteessä. On upeaa olla energiakumppanina hankkeessa mukana ja tukea samalla Helsingin kaupungin merellistä strategiaa”, Helenin ratkaisuliiketoiminnasta vastaava johtaja Sari Mannonen sanoo.

Opit talteen jatkoa varten

Merisataman kokeilu tukee osaltaan Helsingin kaupungin merellistä strategiaa, joka tähtää saariston saavutettavuuden parantamiseen ja palveluiden kehittämiseen.

“Haluamme kehittää Helsingin vesiliikennettä entistä asiakasystävällisemmäksi. Tavoitteena on löytää ratkaisuja siihen, että asiakkaat pääsevät liikkumaan joustavammin saaristossa itse kullekin sopivalla tavalla ja sopivaan aikaan. Perinteiselle, aikatauluun sidotulle vesiliikenteelle on edelleen paikkansa, mutta kutsuvenepalvelulla voidaan joko täydentää olemassa olevaa reittiliikennettä tai jossain tapauksissa korvata perinteinen reittiliikenne kokonaan. Merisataman kokeilusta saadaan tärkeää tietoa vesiliikenteen suunnittelua varten”, Rossi kertoo.

Callboats-sovellus ladataan Google Playsta tai App Storesta. Matkan voi maksaa sovelluksessa. Matkan hinta muodostuu aloitusmaksusta 2,5 euroa ja matkustettujen kilometrien perusteella kertyvästä maksusta (1,20 euroa/km, lyhyistä matkoista lisämaksu on 0,20 euroa). 7-17-vuotiaat matkustavat puoleen hintaan ja sitä nuoremmat ilmaiseksi. Matkan voi maksaa myös pankki- ja luottokorteilla veneessä, jolloin hintaan lisätään pieni palvelumaksu. Callboats varaa mahdollisuuden liikennöintiaikojen muuttamiseen sekä mahdollisille veneen huoltopäiville. Mahdollisista muutoksista ja muista palveluun liittyvistä asioista tiedotetaan aina Callboats-sovelluksen kautta. Lisätietoja Callboatsin sivuilla.

Lisätietoja:

Peter Ostberg
toimitusjohtaja
Callboats (Mente-Marine Oy)
puh. 0500 861737, peter(at)callboats.com

Tapio Rossi
vesiliikenneasiamies
Helsingin kaupunki
puh. 040 334 1072, tapio.rossi(at)hel.fi

Jussi Ylinen
innovaattori
Helen Oy
puh. 040 577 2430, jussi.ylinen(at)helen.fi

Matias Oikari
projektisuunnittelija
Forum Virium Helsinki
puh. 040 664 8877, matias.oikari(at)forumvirium.fi

Kuva ja video: Vesa Laitinen

Lisätietoa

Projektipäällikkö Matias Oikari

Matias Oikari
Projektipäällikkö
+358 40 664 8877
matias.oikari@forumvirium.fi

Lue myös