Kuutoskaupungit avaavat rajapintojaan, ohjeet julkaistu

Artikkelikuva: Kuutoskaupungit avaavat rajapintojaan, ohjeet julkaistu

Ohjelmointirajapinnat ovat tulevaisuuden digipalvelujen perusta. Vain mielikuvitus on rajana innovatiivisille ideoille, konsepteille ja palveluille. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun haluaa avata rajapinnan?

Rajapinnat helpottavat datan käyttöä ja lisäävät datan liikkuvuutta. Ne mahdollistavat tietojen hyödyntämisen riippumatta siitä, millä teknologialla järjestelmä on toteutettu. Milloin rajapintoja tarvitaan, mitkä seikat pitää ottaa huomioon ja millaisia ovat parhaat käytännöt? Miten kaupungit voisivat auttaa yrityksiä hyödyntämään avointa dataa liiketoiminnassaan?

Yritykset ja kaupungit rajapintojen hyödyntäjinä

Suomen kuusi suurinta kaupunkia vauhdittavat avoimen datan ja rajapintojen päälle rakentuvaa liiketoimintaa yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Kun monessa kaupungissa on saman määritelmän mukainen rajapinta, yhteen kaupunkiin tehty sovellus tai palvelu on helppo laajentaa kaupungista toiseen. Tällöin markkinasta tulee laajempi ja houkuttelevampi. Kaupungit ovat pyrkineet avaamaan palaute-, tapahtuma-, päätös- ja resurssienvarausrajapinnat.

“Apit, kuten tapahtumarajapinta, ovat löytäneet paikkansa niin kaupunkien omien palveluiden pohjana kuin yritysten liiketoiminnan osana. Panostamalla yhteneviin rajapintoihin rakennamme markkinaa yritysten ratkaisuille ja samalla edesautamme monipuolisen palvelutarjooman syntymistä niin kaupunkilaisten, yritysten kuin kaupungin itsensäkin käyttöön”, Forum Virium Helsingin IoT ohjelmajohtaja Hanna Niemi-Hugaerts sanoo.

Rajapintojen avaamiseen nyt helpot ohjeet

Kaupunkien kokemukset datan avaamisesta ja dataliiketoiminnan kiihdyttämisestä on koottu esitesarjaan.

Yrityksille esitesarja tarjoaa kattavan kuvan kaupunkien avaamista, harmonisoiduista rajapinnoista. Esitesarjassa kuvataan myös, mitä rajapinnoilla voi tehdä ja mitä sellaisen pystyttämisessä pitää ottaa huomioon.

Kaupungeille esitesarja tarjoaa konkreettisia teknisiä neuvoja ja parhaita käytäntöjä rajapintojen avaamiseen. Julkishallinnossa digitaalisten palvelujen tarve kasvaa, ja kaupunkia johdetaan ja kehitetään yhä enemmän it-ratkaisujen avulla. Avoimen datan ja rajapintojen avulla voidaan kehittää kaupunkien omia prosesseja ja saavuttaa kustannussäästöjä.

Esitteet:
Avoimet ja yhtenevät rajapinnat
Kuutoskaupunkien suositukset avoimista rajapinnoista
Api-työkalupakki
Yhdessä kohti avoimen datan liiketoimintaa
Avoimen datan liiketoimintamallit

Kuvituskuva: bit.ly/2hij0g4

6Aika Avoin data ja rajapinnat -kärkihanke

Hankkeessa julkisen datan avaaminen tuodaan osaksi kaupunkien normaalia toimintaa sekä tarjotaan avointa dataa kenen tahansa käyttöön. Hanke on osa laajaa 6Aika-strategiaa, jossa kaupungit kehittävät yhteistyönä parempia ja älykkäämpiä kaupunkeja. www.databusiness.fi

6Aika

Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteinen 6Aika-strategia kehittää avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Kuutoskaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku. www.6aika.fi

Forum Virium Helsinki

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten, asukkaiden ja kaupungin kanssa. www.forumvirium.fi

Databusiness.fi / @databusinessfi /#6Aika /#avoindata/ @Forumvirium

Lisätietoja:

Kuva

Hanna Niemi-Hugaerts

#IoT #opendata #databusiness #API
Mobile: +358 40 674 9911
hanna.niemi-hugaerts(at)forumvirium.fi

Lue myös