Helsingissä testataan apteekkituotteiden kuljetusta dronella Lauttasaaresta Jätkäsaareen

Artikkelikuva: Helsingissä testataan apteekkituotteiden kuljetusta dronella Lauttasaaresta Jätkäsaareen

Helsingissä testataan elokuun lopulla uudenlaista tapaa kuljettaa apteekkituotteita asiakkaille. Viikon mittaisessa kokeilussa Lauttasaaressa sijaitsevan Lauttiksen Apteekin tuotteita lennätetään dronella Jätkäsaareen.

Kokeilun tavoitteena on kerätä kokemuksia dronejen soveltuvuudesta apteekkituotteiden kuljetukseen ja testata uutta palvelukonseptia aitojen asiakkaiden kanssa. Sähköllä toimivilla droneilla on potentiaalia vähentää logistiikka-alan päästöjä. Dronejen muita etuja ovat nopeus ja mahdollisuudet tehdä kuljetuksia esimerkiksi paikkoihin, joissa on niukasti palveluita omasta takaa tai joihin on vaikea pääsy (esim. saaret).

Dronekokeilun lennot toteutetaan 24.-29.8.2021. Asiakkaan tilaamat apteekkiuotteet pakataan lämpötilakontrolloituun pakkaukseen, joka lennätetään Lauttasaaresta Jätkäsaaren Saukontorille. Asiakas voi noutaa tilauksensa dronen laskeutumispisteeltä torilta. Sää saattaa rajoittaa toimitusten määrää, sillä huonolla säällä ei lennetä.

Kokeilu on osa Helsingin kaupungin ja Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta, jossa yritykset kokeilevat uusia palveluja ja teknologioita aidossa kaupunkiympäristössä. Forum Virium Helsingissä on tällä hetkellä käynnissä useita rinnakkaisia hankkeita, joissa testataan dronekuljetuksia. Hankkeissa selvitetään esimerkiksi, miten droneja voi käyttää apuna terveydenhoidon tarpeisiin. Helsingin kaupunki saa kokeiluista tietoa siitä, miten kaupunkisuunnittelussa voidaan varautua dronetoiminnan kasvuun ja minkälainen rooli tulevaisuuden kaupungeilla on miehittämättömän ja miehitetyn ilmailun toimintaympäristönä.

Tuotteita nopeasti apteekista asiakkaalle

Dronekuljetuksia Lauttasaaresta Jätkäsaareen nyt kokeileva Lauttiksen Apteekki näkee tässä kuljetusmuodossa uusia mahdollisuuksia. Se mahdollistaa asiakkaan tavoittamisen nopeasti ilman, että asiakkaan tarvitsee lähteä apteekkiin asti asioimaan.

“Apteekkien tehtävät monipuolistuvat koko ajan. Tuleviin vaatimuksiin varautuminen ja kehityksen kärjessä pysyminen edellyttävät innovatiivisuutta, tuotekehitystä sekä halua kokeilla uusia teknologioita. Taivaalla lentävät dronet saattaisivat olla tulevaisuudessa nopea tapa kuljettaa esimerkiksi apteekin verkkokaupan kuljetuksia suoraan asiakkaille tai vaikkapa akuutteja tilauksia hoivakoteihin. Nopeuden lisäksi merkittävää on myös dronen huomattavasti alhaisemmat päästöt verrattuna maakuljetuksiin”, apteekkari Risto Holma Lauttiksen Apteekista toteaa.

Apteekin asiakkaat voivat tilata valikoituja apteekkituotteita dronekuljetuksella Lauttiksen Apteekin verkkokaupasta osoitteesta e-apteekkari.fi. Tilatut tuotteet noudetaan dronen laskeutumispisteeltä Saukontorilta Jätkäsaaresta. Tarkemmat ohjeet ja dronekuljetuksen piirissä olevat apteekkituotteet löytyvät Lauttiksen Apteekin verkkokaupasta (e-apteekkari.fi). Kokeilussa ei kuljeteta lääkkeitä.

Turvallisuus edellä

Helsingin kantakaupungin kaltainen tiivis kaupunkiympäristö tuo omat haasteensa dronekuljetuksille. Kuljetusten operoinnista vastaava Third Space Automation Oy on kiinnittänyt kokeilussa erityistä huomiota lentojen turvallisuuteen.

“Noudatamme tiukimpia turvallisuusmääräyksiä ja meillä on erittäin kokenut tiimi. Käytämme kaupallista dronea, joka on varustettu korkeimman tason turvajärjestelmillä”, toimitusjohtaja Arshia Gratiot Third Space Automationista kertoo.

Apteekkituotteiden kuljetuskokeilu on Third Space Automationille mahdollisuus testata omaa palveluaan. Tavoitteena on, että lähetysten toimittaminen onnistuu haastaviinkin paikkoihin.

“Suunnittelimme kokeilussa käytettävän ByDrone-jakelujärjestelmän terveystuotteiden erikoispalveluksi. Pyrimme tulevaisuudessa toimittamaan mm. lääkkeitä, verta ja rokotteita erityisesti vaikeasti saavutettaviin paikkoihin, joihin toimitusten tekeminen on muuten hankalaa”, Gratiot lisää.

Dronekokeilu Helsingin Jätkäsaaressa ja Lauttasaaressa

  • Apteekkituotteiden dronekuljetuksia kokeillaan Lauttasaaren ja Jätkäsaaren välillä 24.8.-29.8.2021 klo 10-17.
  • Kokeilun toteuttavat Third Space Automation Oy, FutureSky Oy ja Flyby Guys Oy yhteistyössä Lauttiksen Apteekin kanssa. Kokeilu on osa Helsingin kaupungin ja Forum Virium Helsingin koordinoimaa Jätkäsaari Mobility Lab -hanketta.
  • Lauttiksen Apteekin verkkokaupasta voi tilata kokeilun aikana valittuja tuotteita Jätkäsaareen dronekuljetuksella. Dronet laskeutuvat Saukontorille, josta asiakas voi noutaa tilauksen. Sää saattaa rajoittaa toimitusten määrää.
  • Kokeilun turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Dronelennoista vastaavat alan ammattilaiset ja kokeilua varten on haettu tarvittavat viranomaisluvat ja vakuutukset. Dronejen nousu- ja laskeutumispaikoiksi on valittu turvalliset alueet Lauttasaaresta sekä Jätkäsaaren Saukontorilta.
  • Kokeilussa hyödynnetään ASTM F3322-18 sertifioitua laskuvarjoa DJI M600-sarjan dronelle. Dronessa on myös Shockwatch-sensorit lämpötilan ja iskujen havaitsemista varten.
  • Kokeilun aikana kerätään asukkailta palautetta dronekuljetuksiin liittyen. Palautetta kerätään anonyymisti kyselyllä. Kyselyyn pääsee vastaamaan täältä.

Lisätietoja:

Arshia Gratiot (tiedustelut englanniksi)
CEO, Third Space Automation Oy
+447500014730
arshia(at)thirdspaceauto.com

Risto Holma
apteekkari, Lauttiksen Apteekki
+358 400 605 208
risto.holma(at)lauttasaarenapteekki.fi

Matias Oikari
projektisuunnittelija
Forum Virium Helsinki
puh. 040 664 8877
matias.oikari(at)forumvirium.fi

Kuva: Vesa Laitinen

Lisätietoa

Projektipäällikkö Matias Oikari

Matias Oikari
Projektipäällikkö
+358 40 664 8877
matias.oikari@forumvirium.fi

Lue myös