Helsingin vuoden Smart City -teot palkittiin

Artikkelikuva: Helsingin vuoden Smart City -teot palkittiin

Kaupunkipyörät, tilavarauspalvelu Varaamo, Respa-tilanvarausrajapinta ja liikkuminen palveluna -sovellus Whim ovat esimerkkejä digitaalisuutta hyödyntävistä palveluista, jotka tekevät kaupunkielämästä helpompaa ja hauskempaa.

Helsingin kaupunki ja Forum Virium Helsinki palkitsivat vuoden 2016 Smart City -teot kaupungintalolla 29.9.2016. Suuren suosion saaneessa Helsinki Smart City -tapahtumassa palkitut neljä tekoa ovat HKL:n kaupunkipyörät, koekäytössä oleva kaupungin julkisten tilojen varauspalvelu Varaamo, Varaamon taustalla toimiva Respa-tilanvarausrajapinta sekä Whim-liikkumissovellus, joka kuljettaa palvelun käyttäjiä julkisen liikenteen, taksien ja vuokra-autojen avulla pääkaupunkiseudulla kiinteään kuukausihintaan.

”Palkittuja tekoja yhdistää se, että ne kaikki ovat digitaalisuutta hyödyntäviä palveluja, jotka helpottavat kaupunkilaisten elämää. Älykkään Helsingin konkreettisena visiona on tarjota tunti lisää aikaa kaupunkilaisen päivään. Palkitut työt ovat hyviä esimerkkejä teoista, joilla visio toteutuu”, kertoo tuomariston puheenjohtaja, toimitusjohtaja Mika Malin Forum Virium Helsingistä.

Viime toukokuussa katukuvaan ilmestyneet kaupunkipyörät osoittautuivat heti suureksi menestykseksi. Käyttöoikeuden voi hankkia päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Pyörän saa käyttöönsä 50 kaupunkipyöräasemalta. Kaupunkilaiset ovat ottaneet pyörät omakseen: yhdellä pyörällä tehdään päivässä keskimäärin kuusi matkaa. Ensi vuonna järjestelmä laajenee 150 aseman ja 1500 pyörän verkostoksi. Tieto pyörien saatavuudesta tarjotaan myös avoimena datana kaikkien halukkaiden käyttöön. Jo viikko järjestelmän käyttöönoton jälkeen toiminnassa oli kolme ulkopuolisten tahojen rakentamaa mobiilipalvelua, joista saattoi etsiä lähimmän kaupunkipyörän käyttöönsä.

”Kaupunkipyörät ovat loistava esimerkki älykkäästä kaupunkipalvelusta, joka saatiin monen käänteen jälkeen laadukkaasti, sinnikkäästi ja vahvalla visiolla toteutettua kaupungin ja useamman yksityisen toimijan yhteistyönä”, Malin kehuu.

Viime vuoden joulukuussa koekäyttöön otettu Varaamo on verkkopalvelu, josta voi varata käyttöönsä kaupunginkirjaston, nuorisoasiainkeskuksen sekä varhaiskasvatusviraston tiloja, työpisteitä ja laitteita. Järjestelmän käyttöliittymästä vastasi kirjasto yhdessä nuorisoasiainkeskuksen ja varhaiskasvatusviraston kanssa, taustajärjestelmän taas koodasi kaupungin oma avoimen ohjelmistokehityksen tiimi. Tiimi rakensi Varaamon taustalle avoimen Respa-tilavarausrajapinnan, joka tehostaa kaikkien kaupungin tilojen käyttöä ja helpottaa niiden varaamista.

Varaamon kehitys lähti liikkeelle todellisesta asiakastarpeesta, eikä kirjasto ollut ongelman kanssa yksin.

”Kirjasto joutui usein myymään ei-oota kokoustiloja etsiville asiakkailleen, mutta vieressä olivat esimerkiksi päiväkodin vastaavat tilat tyhjillään. Eihän se niin voi olla, että kaupunkilaisen pitää tietää, mistä virastosta joku tila varataan”, kertoo hankkeen liikkeelle potkaissut tietohallintopäällikkö Jussi Vehviläinen Helsingin kaupunginkirjastosta.

Avoimella lähdekoodilla toteutettu varausjärjestelmä palvelee paitsi Helsinkiä, myös muitakin kaupunkeja.

”Espoon uuden palvelutorin tilat ovat mukana meidän järjestelmässä ja Oulun kirjasto on ottamassa järjestelmää lähiaikoina käyttöön”, Vehviläinen kertoo.

Whim-mobiilisovellus taas neuvoo käyttäjälleen parhaan tavan matkustaa haluttuun kohteeseen ja hoitaa tarvittavien matkalippujen hankinnan. Palvelun käyttäjät voivat valita kulkumuotonsa julkisen liikenteen, taksin tai vuokra-auton välillä. Vuoden 2016 aikana aloittavan palvelun pilottikäyttäjät voivat joko tilata kaikki päivittäiset matkat kattavan kuukausipaketin tai kokeilla Whimiä kertalipulla.

”Moni on kuullut liikkuminen palveluna eli MaaS-konseptista, mutta tämä on lähes ensimmäinen käytännön sovellus, jota voi kokeilla. Haluamme palkita rohkean vedon ja hienon avauksen. Whim tarjoaa Helsingin seudun asukkaille mahdollisuuden testata uutta ratkaisua ensimmäisinä maailmassa”, sanoo tuomariston jäsen Veera Mustonen Forum Virium Helsingistä.

Vuoden Smart City -tekojen palkinnot jakoivat Helsingin kaupunki ja sen Smart City -innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki. Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva Forum Virium Helsinki kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa. www.forumvirium.fi

Vuoden 2016 Smart City -teot Helsingissä

Teko Kaupunkipyörät Helsinkiin

Tekijät

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL – palvelun hankkija
Helsingin seudun liikenne HSL – järjestelmän markkinointi
Clear Channel Suomi Oy – mainosmedia ja kumppanuudet
HOK-Elanto – pääyhteistyökumppani
www.hsl.fi/kaupunkipyörät

 

Teko Varaamo-tilavarauspalvelu, Respa-tilanvarausrajapinta

Tekijät

Helsingin kaupunginkirjasto
Helsingin kaupungin varhaiskasvatusvirasto
Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus
Helsingin kaupungin avoimen ohjelmistokehityksen tiimi – Respa-tilavarausrajapinnan toteutus
http://varaamo.hel.fi

Teko WHIM-liikkumissovellus

Tekijät MaaS Global
http://whimapp.com/fi/

 

Teksti: Petja Partanen / Tarinatakomo
Kuvat: Antti Kokkola

Lisätiedot

Pauliina Smeds, tuomariston jäsen
Viestintä & Tapahtumat, Forum Virium Helsinki

puh: 0407173269

email: pauliina.smeds@forumvirium.fi

Lue myös