Forum Virium Helsinki selvitti jälleen Jätkäsaaren liikenteen suurimmat haasteet

Artikkelikuva: Forum Virium Helsinki selvitti jälleen Jätkäsaaren liikenteen suurimmat haasteet

Länsisataman aiheuttamat liikennesumput vähentyneet, uusina päähuolina puutteellinen joukkoliikenne ja lasten liikenneturvallisuus.

Innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on kartoittanut Jätkäsaaren asukaskyselyllä asukkaiden näkemyksiä asuinalueensa liikenteen toimivuudesta ja kehityskohteista jo vuodesta 2018. Viimeisin, syyskuussa 2023 tehty asukaskysely osoittaa, että alueen suurin yksittäinen haaste on edelleen sama: Länsisataman laivaliikenteen aiheuttamat liikenneruuhkat lieveilmiöineen.

Matkustaja- ja rahtivirtaa kommentoineiden suhteellinen määrä on kuitenkin viidessä vuodessa pudonnut puoleen.

“Syinä siihen miksi tätä asiaa kommentoineiden määrät ovat suhteellisesti pienentyneet, ovat varmastikin alueen kehittyneet liikennejärjestelyt ja toisaalta sataman hyväksyminen alueen pysyväksi ominaispiirteeksi”, Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Jussi Tuurnala pohtii.

Jätkäsaaren joukkoliikenne ei vastaa kasvavan asukasluvun tarpeisiin

Joukkoliikenteen parantamista Jätkäsaaressa toivoo yhä useampi. Jätkäsaaren asukasluku on viidessä vuodessa kasvanut reilusta 8000 noin 15 000 asukkaaseen.

“Puutteellisen joukkoliikenteen epäkohdaksi nostaneiden osuus on viiden vuoden aikana kasvanut merkittävästi: yhdestätoista prosentista kahteenkymmeneen”, Tuurnala kertoo. 

Erityisesti joukkoliikenteeltä toivottiin säännöllistä yhteyttä Punavuoreen, lisää pysäkeitä ja lisää vuoroja ruuhka-aikoihin. Punavuoren-Ullanlinnan alueelle suuntautuu asukkaiden mukaan etenkin lasten harrastus- ja koulumatkoja.

Puutteellisiin yhteyksiin olisi mahdollista saada apua myös yhteiskäyttöpalveluista. Jätkäsaarelaiset toivoivat uusimmassa kyselyssä alueelle lisää yhteiskäyttöautoja ja -kuormapyöriä helpottamaan harrastuskuljetuksia ja kauppakeskusmatkoja.

Jätkäsaaren asukaskysely 2023
Jätkäsaaren asukaskysely 2023

Kaljakärryjen täyttämiä raitiovaunuja ja pimeitä katuja – Lasten liikenneturvallisuudessa parantamisen varaa 

Liikenneturvallisuuden haasteista eniten mainintoja syyskuussa sai lasten liikenneturvallisuus. Useat vanhemmat ilmaisivat huolensa lapsensa koulumatkan ja suojateiden ylityksen turvallisuudesta laivarahtirekkojen liikennöintiaikaan erityisesti Tyynenmerenkadulla, Länsisatamankadulla ja Atlantinkadulla. 

Lisäksi asukkaat mainitsivat kyselyssä, että autoja ajaa laittomasti Hyväntoivonpuiston läpi sekä jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitetuilla kujilla eivätkä laivamatkailijat tee raitiovaunuissa tilaa lapsille ja lastenvaunuille, joille suunnitellun paikan täyttävät matkalaukut ja kaljakärryt. 

Jätkäsaaren jatkuvasti kasvaessa aiheuttavat rakennustyömaat yhä omat turvallisuushaittansa, painopisteen siirryttyä viidessä vuodessa eri kohtiin Jätkäsaarta. Syyskuun kyselyssä asukkaat mainitsivat erityisesti rakennustyömaiden aiheuttamat haasteet pyöräilijöille esimerkiksi Välimerenkadulla, Jätkäsaarenlaiturilla ja linjan 8 raitiovaunun päätepysäkin ympäristössä.

Lisäksi yleisiksi liikenneturvallisuuden haasteiksi tunnistettiin puutteellinen valaistus ja hiekoitus talvella. 

“Valaistuksen lisääminen parantaisi turvallisuuden lisäksi myös asukkaiden toivomaa viihtyisyyttä”, Tuurnala toteaa.

Lisätietoja kyselystä 

  • Verkossa ja Jätkäsaaren Hyvän tuulen fest -tapahtumassa tehtyyn kyselyyn osallistui yli kaksisataa Jätkäsaaren ja Ruoholahden asukasta.
  • Kysely toteutettiin osana Forum Virium Helsingin ja Business Helsingin yhteistä Mobility Lab Helsinki -hanketta, joka tarjoaa Helsingille ja yrityksille mahdollisuuksia kehittää ja pilotoida uusia älyliikenteen palveluita ja teknologiaa.

Kuvat: Vesa Laitinen.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Jussi Tuurnala

Jussi Tuurnala
Projektipäällikkö
+358 50 588 0352
jussi.tuurnala@forumvirium.fi

Projektikoordinaattori Jussi Knuuttila

Jussi Knuuttila
Projektikoordinaattori
+358 40 671 4200
jussi.knuuttila@forumvirium.fi

Projektipäällikkö Matias Oikari

Matias Oikari
Projektipäällikkö
+358 40 664 8877
matias.oikari@forumvirium.fi

Lue myös