Nopeat kokeilut ovat uusi tapa kehittää kaupunkeja – parhaat vinkit nyt oppaassa

Artikkelikuva: Nopeat kokeilut ovat uusi tapa kehittää kaupunkeja – parhaat vinkit nyt oppaassa

Kaupunkikehityksen uudet reseptit löytyvät Forum Virium Helsingin julkaisemasta Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookista. Keittokirja vastaa kaupunkikehityksen tarpeeseen tarjoamalla toimintamalleja joissa kaupunki, yritykset ja asukkaat kehittävät ketterästi tulevaisuuden palveluita.

Erityisesti digitalisaation ja tekoälyn soveltaminen ovat luoneet tarpeen uudistaa palvelurakenteita ja toimintamalleja. Nopeiden kokeilujen ohjelma tarjoaa yrityksille mahdollisuuden pilotoida ratkaisujaan aidossa käyttöympäristössä ja oikeiden käyttäjien kanssa.

Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookista löytyvät parhaat kokeilujen toteuttamisen mallit, jotka on testattu Fiksussa Kalasatamassa. Vuosina 2016–2017 ohjelmaan on valittu 16 kokeilua yli 150 hakemuksen joukosta. Kokeilujen toteuttamiseen on osallistunut noin 30 yritystä, joista esimerkiksi TUUP:n liikkumispalvelu ja Auntien “terapiachat” ovat edenneet markkinoille. Molempia palveluita kansainvälistetään jo vauhdilla. Kalasatamassa kokeilut ovat lisäksi vahvistaneet alueen identiteettiä, kun noin 1000 eli joka kolmas alueen asukkaista on osallistunut niihin.

“Kokeilijat kertovat ohjelman nopeuttaneen tuntuvasti palvelukehitystä. Kertyneet opit ovat levinneet laajasti koko verkostoon ja useat kaupungit ovat kiinnostuneita ottamaan uuden toimintamallin käyttöönsä. Kokeileminen on lisäksi hyvä tapa tuoda eri toimijat yhteen kehittämään älykästä kaupunkia”, kertoo Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Nopeat kokeilut ovat jo levinneet Kalasatamasta Iso Roobertinkadun Ilmastokadulle, kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle sekä muihin Suomen kaupunkeihin, kuten Ouluun. Julkaistu “keittokirja” on kirjoitettu inspiraatioksi lähteä kokeilemaan. Fiksu Kalasatama -hankkeen luotsaamassa ohjelmassa kerätyt opit on tarkoitettu eväiksi kaupunkien ja palveluiden kehittäjille, sekä muille aidossa ympäristössä kokeilemisesta kiinnostuneille. Kuten kaikki hyvät keittokirjat, tämäkin jättää kokkaamisen kokeille: poimi parhaat ohjeet ja sovella makusi mukaan!

Fiksu Kalasatama
Kalasatama rakennetaan Helsingin ydinkeskustan kupeeseen meren rannalle, hyvien liikenneyhteyksien ympärille. 2030-luvulla Kalasatamassa on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Fiksua Kalasatamaa on vuodesta 2014 kehitetty älykaupunginosaksi ja samalla luotu uusia menetelmiä fiksuihin ratkaisuihin.

Forum Virium Helsinki
Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten, asukkaiden ja kaupungin kanssa.

6Aika
Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteinen 6Aika-strategia kehittää avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. 6Aika rahoittaa Fiksu Kalasatama-hanketta ja kokeiluohjelmaa.

www.fiksukalasatama.fi / @fiksukalasatama / #fiksukalasatama

Tutustu Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbookiin täältä: https://goo.gl/AvaDiQ

Kuvituskuva: http://bit.ly/2xEfOOL

Kuvapankki medialle: http://bit.ly/2yhdNwf

Lisätietoja:

Kuva

Kaisa Spilling

#fiksukaupunki #nopeatkokeilut
#livinglab #co-creation
puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Kuva

Veera Mustonen

#fiksukalasatama
#livinglab
#älykäskaupunki
puh. +358 40 508 4022
veera.mustonen(at)forumvirium.fi

Lue myös