Ratkaisu sisäilman laadun mittaamiseen voitti Future City Challenge -kilpailun

Artikkelikuva: Ratkaisu sisäilman laadun mittaamiseen voitti Future City Challenge -kilpailun

Heads’nTails -ratkaisu sisäilman laadun mittaamiseen voitti Future City Challenge -kilpailun
– 
Helsinki palkitsi DigiaSense-sovelluksen ympäristödatan keräämiseen

IBM, Digita ja Etteplan järjestivät yhdessä kuuden kaupungin kanssa Future City Challenge -kilpailun, jonka tavoitteena oli suunnitella uusia innovatiivisia ratkaisuja ja sovelluksia kaupunkilaisten arkipäivää helpottamaan hyödyntäen IoT-teknologiaa. Kilpailu oli suunnattu yrityksille, startupeille ja opiskelijoille, joita kiinnostaa kaupunkihaasteiden ratkaiseminen.

Kilpailussa mukana olleet kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Jyväskylä ja Tampere. Jokainen kaupunki esitteli useita tosielämän haasteita joukkueille ratkottavaksi. Kaikista kilpailutöistä viimeiselle kierrokselle valittiin mukaan kolme parasta yritystä. Voittajaksi Helsingin kaupungintalolla 14.2. järjestetyssä tapahtumassa valittiin Heads’nTailsratkaisu, joka tarjoaa ratkaisua kaikille kaupungeille ajankohtaiseen koulujen sisäilmaongelman hallintaan.
Elinkeinojohtajien muodostaman raadin yksimieliseen päätökseen vaikutti erityisesti, sisäilmaongelmista kärsii suuri joukko kaupunkilaisia, koululaiset ja koulujen henkilökunta. Sisäilman mittaaminen osoittautui suosituimmaksi teemaksi.

Helsinki palkitsi lisäksi kolme kilpailutyötä, joista parhaimmaksi arvioitiin ulkoilman laatua ja muuta ympäristödataa mittaava Team DigiaSensen kilpailutyö. Digian API-tiimin konsultti Suna Koljonen kertoi, että kilpailutyön ideaan päädyttiin, koska “ideaa tuki vahvasti Digian henkilöstö ja siihen liittyy keskeisesti terveys- ja hyvinvointiaspekti. Teemaltaan työ sopii myös kaupungin strategiaan, jonka ytimessä on kehittää pyöräilyä yhtenä joukkoliikenteen välineenä”. Koljonen toivoo lisäksi, että konseptia päästäisiin pilotoimaan ja että se verifioitaisiin. ”Palvelulle on varmasti kysyntää ja tarvetta, jotta tarkempaa tietoa ilmanlaadusta olisi saatavilla”, tiivistää Koljonen.

Toiseksi sijoittunut Team SLK – Air Watch tarjosi ratkaisua luokkahuoneiden sisäilman mittaamiseen. Tiimin muodostavat Suomen liikemiesten kauppaopiston opiskelijat. Kolmantena palkittiin Team Foodgrid, joka tarjosi ratkaisua kaupunkiviljelyn lisäämiseen erityisesti tiheästi asutuissa kaupungeissa. Tiimiin kuului joukko kansainvälisiä tohtoriopiskelijoita.

Ilmanlaatua mittaavat ja avointa dataa hyödyntävät sovellukset liittyvät suoraan Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaan, joka kehittää datankeruutapoja Helsingissä. Ohjelman tavoitteena on IoT-teknologiaa hyödyntäen tarjota yritysten ja koko kaupunkiyhteisön käyttöön sen tarvitsemaa reaaliaikaista ja tarkempaa dataa niin palvelukehitykseen kuin päätöksentekoonkin. Ohjelma luo edellytyksiä avoimen IoT-ekosysteemin rakentumiselle esimerkiksi edistämällä yhteentoimivuutta ja tarjoamalla yrityksille rahoitushakuja.  

Forum Virium Helsingistä olivat Future City Challenge -tiimejä sparraamassa ja kilpailutöitä arvioimassa projektipäällikkö Kaisa Sibelius ja Digitaalisen Helsingin ohjelmapäällikkö Ville Meloni.

Future City Challenge 2018 voittaja:
Team Heads’nTails

Helsingin palkitsemat kilpailutyöt:
Team DigiaSense
AirWatchSLK
Foodgrid

Lisätietoa aiheesta:
Future City Challenge 2018
#FutureCityFi
Forum Virium Helsingin IoT –projekti

Lue myös