Forum Virium Helsingin IoT-ohjelma (Internet of Things, eli esineiden internet) on ollut toiminnassa reilun puolen vuoden ajan. Tiimin missio on kirkastunut kuluneen vuoden aikana: tavoitteena on testata uusia teknologioita, tarkastella IoT-ratkaisujen vaikutuksia sekä mahdollistaa tuote- ja palvelukehitystä, kokeilla uusia tapoja kerätä dataa, lisätä tekoälyä, edetä kohti avoimia, modulaarisia ratkaisuja ja luoda markkinoita skaalautuville palveluille harmonisoinnin avulla. Tavoitteita kohti edetään IoT-ohjelman Synchronicity-, MySMARTLife– ja 6Aika Avoin data ja avoimet rajapinnat -hankkeissa.
Avoimuus ja alustana toimiminen on yksi IoT-ohjelman kantavia teemoja. 6Aika-projekteissa avoimia tietovarantoja hyödyntävää datalähtöistä bisnestä on kiihdytetty koulutusten ja tapahtumien avulla. Yrityksille on järjestetty muun muassa paikkatieto- ja data-analytiikkakoulutuksia sekä tapahtumia esimerkiksi matkailuun ja rajapintoihin liittyen. Tiimi on luonut Avoimet ja yhtenäiset rajapinnat -oppaan sekä Kuutoskaupunkien suosituksen avoimista rajapinnoista jatkaen Forum Viriumin CitySDK-projektissa aloitettua rajapintojen kansainvälistä harmonisointityötä.
Kukkaruukutkin twiittaavat
Forum Viriumin IoT-ohjelmajohtaja Hanna Niemi-Hugaerts näkee uudet IoT-hankkeet, kuten SynchroniCityn luontevana täydennyksenä hankeportfolioon.
”Meillä on ollut jo useita onnistuneita IoT-hankkeita muun muassa liikkumisen ja hyvinvoinnin parissa. Nyt on sopiva aika keskittyä markkinoiden kehittämiseen ja siilojen purkamiseen. Helsingille tämä on hieno mahdollisuus rakentaa markkinaa ja jakaa oppeja yhteistyössä muiden kaupunkien kanssa. Helsingillä ja erityisesti alueen yrityksillä on vahvaa rajapinta- ja laiteosaamista.“, ohjelmajohtaja Hanna Hugaerts-Niemi sanoo.
Kesällä IoT-ohjelman Vekotinverstas järjesti työpajan Fiksun Kalasataman Helsinki-päivässä. Työpajassa ideoitiin kaupunkilaisten kanssa, miten yhteisöllinen viljelylaatikko voisi informoida maan kosteuspitoisuudesta. Villeimmet ideat ylsivät aina twiittaavista kukkaruukuista koiran haukun hyödyntämiseen kastelumuistutuksissa.
Vekotinverstaassa tullaan syksylläkin rakentamaan sensoreita, joilla kaupunkilaiset voivat seurata ympäristönsä tilaa. Samalla kerätään oppeja joukkoistetusta datan keruusta.
Toimet hankkeissa ovat saaneet kansainvälistä huomiota muun muassa IoT Platform Convergence for Smart Cities Leading Examples of IoT Enabled Smart Cities -työpajassa Geneven IoT Week -tapahtumassa.
Työpajassa kartoitettiin älykaupunkien IoT-ratkaisuja ja keskusteltiin mahdollisuuksista ja haasteista, joita kaupungit ovat kohdanneet. Keskustelemassa oli eurooppalaisten kaupunkien lisäksi myös Singaporen ja Portlandin edustajat.
Osallistu IoT-tiimin toimintaan!
Forum Viriumin IoT-tiimi kutsuu kaikki kiinnostuneet mukaan toimintaan. Hyödynnä dataa ja avoimia rajapintoja, tule mukaan Vekotinverstaan toimintaan, pilotoi ratkaisuja tai osallistu SynchroniCity:n rahoitushakuihin 2018 puolella.
Tervetuloa myös kuulemaan kokemuksiamme Mindtrekissä: Open Smart City IoT 21.9. ja Open Data Business- How To Do it 20.9.
Nordic Smart Cities -konferenssi 24-25.10. Tukholmassa.
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa: @Databusiness.fi @mySMARTLife_eu @SyncCityIoT @Vekotinverstas