”Minne ilmoitan rikkinäisestä katulampusta? Olisiko hyvä, että muutkin näkevät, että siitä on jo ilmoitettu? Kuka omistaa kaupungille tulleen palautteen?” Tällaisia kysymyksiä pohdittiin kuutoskaupunkien palauterajapintaa käsitelleessä työpajassa marraskuun puolivälissä.
Työpaja oli ensimmäinen työpajojen sarjassa, jossa kerätään yritysten näkemyksiä rajapintojen kehityksen tueksi. Ryhmätöinä pohdittiin yhdessä yritysten ja kuutoskaupunkien edustajien kanssa, millainen toiminnallinen rajapintamääritelmä palvelisi kaikkien tarpeita parhaiten.
”Olemme erittäin kiinnostuneita yritysten näkemyksistä, sillä Kuutoskaupungit haluavat mahdollistaa uutta liiketoimintaa. Kuka tahansa saa käyttää yhtenäisiä rajapintoja kaupallisesti – se on jopa toivottavaa”, kertoo projektipäällikkö Annukka Varteva. Hän vetää Kuutoskaupunkien rajapintahanketta, jossa rajapintoja yhdenmukaistetaan.
Työpaja keräsi monipuolisen osanottajajoukon, joka innostui keskustelemaan rajapinnoista ja niiden mahdollisuuksista pitkällisesti.
Rajapinnasta palautedataa jalostettavaksi
Kuutoskaupunkien palauterajapinta perustuu kansainväliseen Open311-standardiin, jota on kehitetty edelleen Kuutoskaupunkien tarpeisiin.
”1990-luvulla Baltimoressa perustettiin puhelinpalvelu kiireettömille ilmoituksille, jotta hätänumero 911 ei ruuhkautuisi. Palvelun numero oli 311. Eri vaiheiden kautta on edetty avoimeen rajapintaan, ns. Open311-rajapintaan, jonka kautta voi antaa palautetta”, kertoo erityisasiantuntija Aapo Rista.
Rajapinnan kautta palautteita voi myös hakea: vuoden aikana kertyneet palautteet voisi hakea ja näyttää vaikka interaktiivisena lämpökarttana, Rista visioi. Mitä ”kuumempaa” sitä enemmän alueelta olisi lähetetty palautteita.
Työpajan osallistujat pääsivät pienryhmissä miettimään tulevan kehityksen suuntaa: Mitä rajapinnasta puuttuu? Miten yritykset voivat käyttää palauterajapintaa toiminnassaan? Moni kaipasi palautteen suoraa kohdistamista, sosiaalisen ulottuvuuden lisäämistä sekä kommentoinnin mahdollistamista. Keskustelua herätti myös se, miten palautteen saa ohjattua juuri oikeaan paikkaan.
Työpajan perusteella kehitetään Kuutoskaupunkien yhteinen rajapintamääritelmä, jonka pohjalta toteutetaan yhteneväiset palauterajapinnat. Seuraava yritystyöpaja järjestetään resurssienvarausrajapinnasta 2.12. Ensi vuoden puolella ovat vuorossa päätösrajapinta ja tapahtumarajapinta.
Lisätietoja:
Annukka Varteva
Projektipäällikkö
puh. +358 40 522 7407
annukka.varteva(at)forumvirium.fi
https://www.forumvirium.fi/hankealueet/6aika-hankesalkku
http://databusiness.fi/