Projektiesittely ---

Fiksu Kalasatama – älykkään kaupungin ja ilmastotavoitteiden mallialue

Artikkelikuva: Projektiesittely

Fiksu Kalasatama -hankkeessa tehtiin vuosina 2013–2021 Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, jossa on edistetty sujuvaa arkea ja ilmastotavoitteita tukevia ratkaisuja.

Alueella on toteutettu useita innovaatiohankkeita sekä 25 nopeaa kokeilua, joissa käynnistyneitä teemoja kuten tilojen jakamistaloutta, vihreää infrastruktuuria ja esimerkiksi ruoan hiilijalanjälkilaskentaa Helsinki edistää hankkeissa jatkossakin.

Kesto, partnerit ja rahoitus

  • Fiksu Kalasatama käynnistyi vuonna 2013 TEKES:in rahoituksella
  • Fiksu Kalasatama sai rahoituksensa osana 6Aika-strategiaa vuosina 2015–2017.
  • Fiksu Kalasatama -hankkeelle myönnettiin jatkorahoitus Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta vuosille 2017–2021.
  • Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki.

Hankkeen keskeiset saavutukset 

Fiksu Kalasatama -hankkeen aikana Kalasatamasta tuli Helsingin keskeinen innovaatioalusta, jossa on kokeiltu lukuisia fiksun arjen palveluja. Uusien asuinalueiden hyödyntäminen innovaatioiden testialustoina on osoittautunut toimivaksi ja samaa mallia toteutetaan Kalasataman lisäksi myös muilla uusilla alueilla Helsingissä, kuten Jätkäsaaressa sekä seuraavaksi täydennysrakennettavissa kaupunginosissa. 

Sujuvan arjen edistäminen on ollut erityisenä teemana Fiksun Kalasataman kokeiluissa. Fiksu Kalasatama -hankkeen aikana toteutettiin 25 nopeaa kokeilua, jotka ovat tuottaneet arvokasta tietoa ja käyttäjäpalautetta tulevaisuuden kaupunkipalveluista niin kaupunkiorganisaatiolle kuin kokeiluissa mukana olleille yrityksillekin. 

Fiksu Kalasatama -hankkeessa kehitetty nopeiden kokeilujen malli on osoittautunut ketteräksi keinoksi kaupunkikehittämiseen, ja malli on otettu käyttöön laajasti Helsingin kaupungilla sekä muualla Suomessa erityisesti kuutoskaupungeissa. Nopeiden kokeiluen malli on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla ja ensimmäisenä kaupunkina Suomen ulkopuolella Stavangerin kaupunki Norjassa on ottanut käyttöönsä nopeat kokeilut.

Hyödyt Helsingille 

Fiksu Kalasatama -hankkeessa luotiin alueen kehittäjien ja asukkaiden kanssa visio Tunti lisää aikaa päivään, mikä on tuonut koko Helsingille huomiota maailmalla fiksun arjen edistäjänä. Kalasatamassa on vieraillut tuhansia kaupunkikehittäjiä hakemassa oppeja Helsingistä ja kansainvälinen media on tehnyt Kalasatamaa tunnetuksi. Viimeisimpänä New York Times kehui Kalasatamaa reportaasissaan. Vuonna 2020 Smart City Index nosti Helsingin maailman toiseksi parhaaksi älykaupungiksi. Tunnettuus tukee kaupungin tavoitetta toimia testialustana, joka houkuttelee yrityksiä testaamaan uusia kaupunkiratkaisujaan Helsingissä.

Fiksun Kalasataman parhaiksi havaittuja ratkaisuja sekä kehittämisen oppeja viedään seuraavaksi Pasilaan sekä kaupunkiuudistusalueille: Mellunkylään, Malmille ja Malminkartano-Kannelmäkeen Fiksu Kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hankkeessa. Myös Kalasatamassa tullaan jatkossakin toteuttamaan kehityshankkeita, ja parhaillaan alueen kehittämistä vihreä infrastruktuurin näkökulmasta jatkaa esimerkiksi Forum Viriumin B.Green-hanke.

Julkaisut

Tutustu hankkeen tuotoksiin lukemalla julkaisu Fiksu Kalasatama – Kokeilujen kaupunginosa. 

The Pocket Book for Agile Piloting -julkaisu tiivistää käytännönläheisesti keskeiset opit, nopeista kokeiluista. Opas on englanninkielinen.

Hanke mediassa

Helsinki Makes Sustainability a Guiding Principle for Development (The New York Times 14.10.2020)

Kalasatama nousi maailmanmaineeseen: New York Times ylistää Helsingin ”älykaupunginosaa” (Helsingin Sanomat 15.10.2020)

Robot shoppar mat i köpcentret Redi (Hufvudstadsbladet 9.10.2020)

Robotti tuo ostokset kaupasta kotiovelle ja viheltelee mennessään – katso, kuinka robottilähetti kulkee Helsingin Kalasatamassa. (Yle 9.10.2020)

Apps, VR and utopian neighbourhoods: Why Helsinki is Europe’s smartest city (The Independent 29.11.2019)

Mit Ökostrom und Atomkraft – Wie Finnland bis 2035 klimaneutral werden will (ZDF 20.10.2019)

Fiksu Kalasatama ja ohjelmajohtaja Kerkko Vanhanen ranskalais-saksalaisella tv-kanava Artella dokumentissa La Finlande, championne de l’écologie. (Arte 24.6.2019)

Helsingin Kalasatamasta kehitetään älykästä ja hiilineutraalia: ”Esimerkiksi kolmasosa autopaikoista putkitettu – ja kaapeloitu” (Tekniikka ja talous, 28.2.2019)

Are small cities the smartest? (CNN, 25.2.2019)

Smart Cities: Helsinki, Finland, National Geographic (6.9.2017)

A Helsinki, la smart city à hauteur de citoyen (Le Monde, 7.7.2018)

Smart Cities in Finnland – Stell’ dir die Welt von morgen vor! (Deutschlandfunk Kultur 4.4.2018)

Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupungin aineistopankki

Kalasatamasta kehitettiin maailmankuulu Helsingin smart city -kaupunginosa. Tämä tehtiin joustavasti kokeilemalla yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

http://fiksukalasatama.fi
@fiksukalasatama #fiksukalasatama


Yhteyshenkilöt

Kuva

Kerkko Vanhanen

puh. +358 40 596 8296
kerkko.vanhanen(at)forumvirium.fi

[ff id=”3″]