Älysuojatie ja kimppakyydit futistreeneihin – Helsingin Jätkäsaaressa kehitetään tulevaisuuden liikkumista asukkaiden ja yritysten kanssa

Artikkelikuva: Älysuojatie ja kimppakyydit futistreeneihin – Helsingin Jätkäsaaressa kehitetään tulevaisuuden liikkumista asukkaiden ja yritysten kanssa

Helsingin Jätkäsaaressa liikkumisen haasteita ratkotaan uusien teknologioiden ja palvelujen nopeilla kokeiluilla. Tänä syksynä Jätkäsaaressa kokeillaan älykästä suojatietä, fiksuja kimppakyytejä ja uudenlaisia kuormapyöräpalveluja.

Jätkäsaari on Helsingissä älyliikenteen kokeilualue, jossa uusia liikkumisen teknologioita kehitetään yhdessä kaupungin, yritysten, asukkaiden ja tutkimuslaitosten kanssa. Alueelle on keskittynyt runsaasti tulevaisuuden liikkumista edistävää kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

Perille asti -hanke etsii tuoreita liikkumisen ratkaisuja pääkaupunkiseudun asukkaiden ja matkailijoiden tarpeisiin nopeilla kokeiluilla. Helsingissä liikkumispalvelujen kokeilut sijoittuvat Jätkäsaareen, jossa parasta aikaa on käynnissä kokeiluja, jotka vastaavat asukkaiden itsensä määrittelemiin tarpeisiin ja ehdotuksiin.

Tällä hetkellä Jätkäsaaressa on käynnissä neljä Perille asti -kokeilua.

1. Älysuojatien kokeiluissa testataan uutta teknologiaa hyödyntävää liikennemerkkiä Selkämerenkadulla. Älysuojatie muistuttaa tavallista liikennemerkkiä, mutta sisältää teknologiaa, joka tuottaa suunnittelun tueksi tietoa liikennemääristä, nopeuksista ja ilmanlaadusta sekä ympäristön olosuhteista. Älysuojatie mahdollistaa yhteentörmäyksiä ehkäisevien varoitustoimintojen kokeilun hallitusti. Kokeilun toteuttaa Bercman Technologies.

2. Pallo-Pojat Juniorit ry:n kokeilussa kehitetään kimppakyytejä jalkapalloa harrastaville lapsille ja nuorille. Sen sijaan, että pelaajat kuljettaisiin yksityisautoilla peleihin ja treeneihin, kokeiluissa harrastuksiin pääsee yhteiskuljetuksella suoraan koululta. Perheille jää iltaisin yhteistä aikaa ja lapset saavat mielekästä tekemistä, kun lapset voivat aloittaa harrastuksen jo iltapäivällä koulun jälkeen. Kokeilussa luodaan skaalattava toimintamalli suurten lapsiryhmien kyytien hallinnalle ja järjestämiselle.

3. Colossus Finlandin kokeilussa kokeillaan yhteiskäyttöisiä kuormapyöriä, joiden avulla ostosten, tavaroiden ja lasten kuljettaminen onnistuu mutkattomasti ja ekologisesti. Pyöriä on sijoitettu eri puolille Jätkäsaarta, ja niiden lukitus ja käyttöönotto tapahtuu älypuhelimen sovelluksen avulla. Tavarapyörän jokaisen ajon ensimmäinen tunti on ilmainen. Kokeiluun osallistuminen vaatii rekisteröityminen Nezeco-palveluun.

4. Eezery Enterprisen kokeilussa pyritään vähentämään autoliikennettä Jätkäsaaressa ekologisen lähilogistiikan avulla. Kokeilussa pienpaketteja toimitetaan sähköavusteisella kuormapyörällä. Palvelu on sekä yritysten että yksityisasiakkaiden käytössä. Asukas voi esimerkiksi tilata edullisen kuljetuksen kirppariostokselle toiselle puolelle kaupunkia.

Jätkäsaaren kokeilut kuvataan jätkäkokeilee.fi -sivustolla, jossa myös kerrotaan miten kokeiluihin pääsee mukaan.

Palveluja asukkaiden tarpeisiin ja yhdessä kehittäen

Asukkaat ja yritykset ovat olleet isossa roolissa älyliikennekokeiluissa. Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on vastannut kokeiluohjelmasta ja yhteiskehittämisen tukemisesta eri tahojen kanssa.

Liikkumisen haasteita ja kehittämiskohteita tunnistettiin vuodenvaihteessa yhdessä asukkaiden, alueen suunnittelijoiden ja yritysten kanssa. Näihin haasteisiin haettiin keväällä ratkaisuja avoimella tarjouskilpailulla, joka suunnattiin yrityksille. Kokeiltavaksi haettiin ratkaisuja, jotka vastaavat käytännönläheisesti Jätkäsaaren asukkaiden liikkumisen haasteisiin tai vähentävät ruuhkia, päästöjä tai muita liikenteen haittavaikutuksia. Toteutukseen valitut nopeat kokeilut käynnistyivät kesällä ja syksyllä, ja niiden kesto on kolmesta kuuteen kuukautta.

“Kokeilukulttuuri ja yhteiskehittäminen ovat viime vuosina nousseet keinoiksi kehittää parempaa kaupunkia. Kasvavissa kaupungeissa alati lisääntyvä liikenne on yksi haasteista, johon uudet ketterät toimintatavat voivat tarjota osaratkaisuja perinteisen suunnittelun, infrastruktuurin rakentamisen ja sääntelyn rinnalle”, kertoo Perille asti -hankkeen projektipäällikkö Heli Ponto Forum Virium Helsingistä.

Käynnissä olevat kokeilut ovat Perille asti -hankkeen viimeiset Jätkäsaaressa. Älyliikenteen kokeiluille on kuitenkin luvassa jatkoa. Vasta käynnistynyt Jätkäsaari Mobility Lab toimii sateenvarjohankkeena Jätkäsaaren älyliikenteen kehittämiselle. Jätkäsaari Mobility Lab toimii ns. elävänä laboratoriona (engl. living lab), jossa uusia ratkaisuja kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä oikeiden loppukäyttäjien kanssa. Jätkäsaari Mobility Lab tarjoaa ja rakentaa uusien älyliikenteen kokeilujen edellyttämiä puitteita.

Perille asti -hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2017–2019. Hankkeen toteuttavat Forum Virium Helsinki, Vantaan kaupunki, Espoo Marketing Oy, Aalto yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Demos Helsinki.

Lisätietoa:

Kuva

Heli Ponto

puh. +358 40 501 5357
heli.ponto(at)forumvirium.fi

Tilaa Forum Virium Helsingin uutiskirje!

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös