Osallistuimme Pietarin Digital Forum -tapahtumaan – havaintoja Venäjän älykaupunkikehityksestä

Artikkelikuva: Osallistuimme Pietarin Digital Forum -tapahtumaan – havaintoja Venäjän älykaupunkikehityksestä

Venäjän keskeinen smart city -tapahtuma kokosi paikalle tuhansia alan yrityksiä ja vaikuttajia.

Venäjän keskeisten digitoimijoiden tapahtuma toista kertaa koolla. SmartCity, Digital transformation of territories. Digital City of the Future -teeman alle koottu tapahtuma koostui näyttelystä, esitelmistä sekä paneelikeskusteluista. Puitteet olivat loistavat  ja paikka järjestelyineen loistava ja ajanmukainen. Tapahtuman arvioitu kävijämäärä oli tuhansia alan keskeisiä vaikuttajia ja yrityksiä. Myös tapahtumat yrityssponsorit olivat merkittäviä venäläisiä yrityksiä, muun muassa Rostelecom, Huawei, Rosohrana, Megafon, Netrika, Kaspersky ja IBM vain muutamia mainitaksemme.

Teemoitus kohdillaan

Globaalin mallin mukaisesti tapahtuman esitysten teemat oli jaettu loogisesti valtioon, kansalaisiin ja yrityksiin. Näiden pääotsikoiden alla oli mielenkiintoisia avauksia kuten Digital transformation of the transport system, Predictive infrastructure management tools ja Robot-assisted automation. Kehitystahto kansallisella, alueellisilla ja kaupunkitasolla on siis kohdallaan ja täysin globaalilla tasolla.

Projektipäällikkö Pekka Niskasaari osallistui tapahtumaan puhujavieraana.

Katsaus todelliseen toimintatasoon

Tutustuminen näyttelyyn ja keskustelun yritys- ja tutkimustoimijoiden kanssa toi esille, että robotiikka-osaaminen mukaanlukien droonit, lennokit sekä robotit on varsin mallikkaalla tasolla. Kaupunki-infrassa muun muassa Pietarissa oli toteutettu valvontaratkaisuja esimerkiksi tulipalojen, liikenneonnettomuuksien ja sähkökatkojen indikointiin dashboard-ratkaisujen avulla. Visuaalisesti ja teknisesti nämä olivat erittäin vaikuttavia.

Laajempaa ymmärrystä Pietarin digitalisaation haasteista

Forum Virium Helsinki osallistui tapahtumaan kutsuttuna puhujana sekä pyöreän pöydän keskustelussa että suuremmassa paneelikeskustelussa. Pyöreän pöydän keskustelussa esittelimme teemaa otsikolla Helsinki-Most functional Smart City in the World. Erityisen suurta kiinnostusta osoitettiin Helsingin IoT-osaamiselle, kansalaisosallistamiselle, digiliikenteelle ja ainutlaatuiselle tavalle rakentaa digistrategiaa. Vastaavasti saimme paljon tietoa siitä, kuinka drone-toimintaa yhdistetään GIS-suunnitteluun, rakennuspalveluiden digitalisaatiosta ja kuinka rakennetaan esteettömiä kansalaispalveluita muun muassa museoihin. Paneelikeskustelun perusteella osaaminen on korkeatasoista ja suurimpia haasteita ovat tällä hetkllä byrokraattiset esteet sekä yhteiskunnallisen rahoituksen puute.

Paneelikeskustelun antia

Paneelin oli kutsuttu kaksi ulkomaista vierailijaa: Forum Virium Helsinki sekä Jerusalemin kaupunki. Muut paneelin keskustelukumppanit edustivat korkeatasoista joukkoa, kuten Rostovin alueen ICT-alan ministeri, Megafon-operaattorin konsernin kehitysjohtaja, Rosohrana Telecom LLC pääjohtaja, ALIBABA.COM (RU):n johtaja, Dagestanin informaatio- ja viestintäministeri ja Leningradin taloudellisen aluekehityksen neuvoston ensimmäinen varapuheenjohtaja ja Kuzbass:in alueen varakuvernööri vain muutamia mainitaksemme. Keskustelualueet oli jaettu kaupunki- ja aluetasoon. Forum Virium osallistui kumpaankin osioon. Helsinkiin ja yrityksemme hankkeisiin liittyviä kysymyksiä olivat digistrategian onnistumisen avaimet sekä esimerkkitapaukset edellä mainitusta. Näiden osalta oli helppoa avata alueellisen tason toimintaa sekä muun muassa joukkoliikenteen osalta digitalisaatio-esimerkkejä aina IoT-hyödyntämiseen ilmanlaadun mittaamisessa.

Yhteenveto

Tilaisuus antoi hyvän kuvan naapurialueemme smart city -kehitystasosta ja suuntaviivoista. Helsingillä on paljon annettavaa hyvien käytäntöjen jakamisessa. Omalla osaamisella sekä EU-rahoituksella hankitut opit on luonnollista jakaa naapureiden kanssa ja kehittää sekä vahvistaa Iot-osaamista ilmanlaadun mittaamisessa, kiinteän jätteen hallinnan ratkaisuissa sekä liikenteen digitalisaatiossa. Vastaavasti saatavaa Helsingillä on siinä ketterässä kehittämisessä, jossa yritykset ovat toteuttavat kokeiluita vain markkinaehtoisesti ja omilla kustannuksillaan, poiketen Helsingin kokeiluhankkeista. Näillä poluilla on mahdollista rakentaa juuri disruptiivisen, mullistavan ja huomiota herättävän informaatiotekniikan tiedonvaihtoa erityisesti juuri alkaneen yhteistyöhankkeemme CroBoDDIT:n kautta.

Lisätietoja

Kuva

Pekka Niskasaari

puh. +358 40 585 9110

pekka.niskasaari(at)forumvirium.fi

Kuva

Aki Salminen

#vekotinverstas #gadgetworkshop #iot
puh. +358 44 024 2895
aki.salminen(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös