Nyt muuttuu vanha dieselkuorma-auto sähköiseksi – onko tässä ratkaisu kokonaisen diesel-kaluston sähköistämiseen?

Artikkelikuva: Nyt muuttuu vanha dieselkuorma-auto sähköiseksi – onko tässä ratkaisu kokonaisen diesel-kaluston sähköistämiseen?

Pian tiedetään, mitä vanhan kuormurin muuttaminen sähköiseksi vaatii ja millaiset ovat muutostyön kustannukset. Tätä selvittää Stara eRetrofit -hanke, jossa muutetaan ensin kuormuri sähköiseksi, seurataan sen toimintaa työajossa ja todennetaan sähköistämisen kustannukset. Muutostyö on jo hyvässä vauhdissa – vuodenvaihteessa kuorma-auto nähdään jo töissä kaupungilla. 

 Raskaan liikenteen sähköistyminen etenee henkilöautoja hitaammin johtuen muun muassa ajoneuvokannan ja työkoneiden pitkästä käyttöiästä. Tällä hetkellä sähkökäyttöinen raskas kalusto on myös kallista ja saatavuus on rajallista. Uusien sähköajoneuvojen hankinta tarkoittaisi nykyisestä kalustosta luopumista, mikä ei ole taloudellisesti eikä ekologisesti järkevä ratkaisu. 

 Stara eRetrofit -hanke selvittää Staran seitsemän vuotta käytössä olleen kuorma-auton sähköistämisen mahdollisuudet ja onko sähköistäminen taloudellisesti kannattavaa. Hanketta koordinoivat Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki sekä Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara. Muutostyön teknisenä toteuttajana toimivat Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT. Hankkeen rahoittaa Helsingin kaupungin innovaatiorahasto. Tavoitteena on viedä liikennettä kohti hiilineutraaliutta.  

 “Kehitystyötä voidaan hyödyntää kaluston sähköistämisessä laajemminkin, jos tämä hanke osoittautuu kannattavaksi”, toteaa Staran logistiikan kehityspäällikkö Paavo Lehmonen.  

Muutostyö etenee – työn valmistuttua kuormuri lähtee tien päälle 

Projektiin valittu Scania P320 6×2 purettiin ja siirrettiin Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) pajalle keväällä 2020. Tällä hetkellä autoon asennetaan uutta sähköistä voimalinjaa ja testataan järjestelmiä. Ensimmäisiin koeajohin toivottavasti päästään ennen talvea. Toiveissa on saada sähkökuormuri pilottiajoon ja hyväksyntöjen jälkeen normaaliin työajoon vuodenvaihteessa. 

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia raskaan liikenteen sähköistämishaasteesta 

Helsingin kaupungin ilmastotavoitteiden kannalta on oleellista, että sähköisen ajoneuvokannan yleistymistä voidaan merkittävästi nopeuttaa. Stara eRetrofit tarttuu haasteeseen kehittämällä ratkaisuja, jotka lisäävät osaamista ja nopeuttavat muutosta vähäpäästöisen liikenteen saavuttamiseksi. Kyseessä on tutkimushanke, joka luo täysin uutta tietoa sähköisen raskaan ajoneuvokannan käyttökustannuksista ja palvelutarpeista. Hanke luo laajan ekosysteemin liittyen muun muassa sähköisen raskaan liikenteen konversioihin, yhteiskäyttölatureihin, reittioptimointiin, kunnossapitoon sekä esineiden internettiin eli IoT:hen. 

Kuva: Ruska Tapiovaara / Forum Virium Helsinki

Lisätietoja

Kuva

Shabnam Farahmand

puh. +358 40 583 0110
shabnam.farahmand(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös