Fiksu Kalasatama -projektissa alkunsa saanut nopeiden kokeilujen malli on skaalautunut Suomen kuuden suurimman kaupungin lisäksi nyt myös Stavangerin kaupunkiin Norjassa.
Stavangerin kaupunki Norjassa halusi löytää uuden tavan kehittää fiksun kaupungin palveluja sekä lisätä kaupungin ja kasvuyritysten yhteistyötä. Tähän tarpeeseen löytyi ratkaisu nopeiden kokeilujen mallista, joka kehitettiin alun perin Helsingin Fiksu Kalasatama -projektissa.
Miten kokeilla, millaisia palveluja kaupungeissa tarvitaan seuraavaksi ja miten saada asukkaat mukaan kehitystyöhön? Miten tietää, millaisia tulevaisuuden palveluja tarvitaan, jos niitä ei vielä ole tarjolla markkinoilla tai ne ovat vasta varhaisessa kehitysvaiheessa? Näitä kysymyksiä monet kasvavat kaupungit miettivät.
Stavangerin kaupunki halusi vauhdittaa älykästä kaupunkikehitystä uuden tiekarttansa mukaisesti ja aloittaa pienien kokeilujen tekemisen innovatiivisten startup-yritysten kanssa. Keinona tunnistettiin 6Aika-rahoitteisessa Fiksu Kalasatama -projektissa kehitetty malli, joka on toimivasti skaalattu jo käyttöön kaikissa kuutoskaupungeissa Suomessa.
“Me etsimme tapaa, jolla voimme tuoda startup-yritykset mukaan tekemiseemme. Vastaus löytyi nopeista kokeiluista. Kun saimme päättäjämme vakuuttumaan tästä, pääsimme nyt aloittamaan nopeiden kokeilujen soveltamisen”, kertoo Gunnar Crawford, Stavangerin kaupungilta.
Yritykset ja kaupunkiyhteisö mukaan yhteiskehittämiseen
Fiksu Kalasatama -hankkeessa on toteutettu jo 21 nopeaa kokeilua, jotka ovat olleet kestoltaan kolmesta kuuteen kuukautta. Startupit pääsevät kokeiluohjelmassa kehittämään ja kokeilemaan ratkaisuja aidossa kaupunkiympäristössä. Tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon oppeja ja saada mukaan keskeiset sidosryhmät, kuten kaupungin edustajat, yritykset, tiedeyhteisö ja asukkaat. Laajaa suosiota Suomessa saanut nopeiden kokeilujen malli leviää nyt ensimmäistä kertaa kotimaan ulkopuolelle.
“Meidän ei tarvitse tehdä kaikkea alusta alkaen itse, vaan voimme hyödyntää kaikkia oppeja ja tietoa, jota Helsingissä on kerätty ja aloittaa nopeat kokeilut tämän kokemuksen pohjalta”, Crawford kertoo.
Parhaiden käytäntöjen jakamista pohjoismaisten älykaupunkien välillä
Nopeat kokeilut esiteltiin pohjoismaisille kaupunkikehittäjille Nordic Network of Smart Cities -verkostossa, jossa kaupungit jakavat hyväksi havaittuja käytäntöjä ja oppeja. Forum Virium Helsinki ja Stavangerin kaupunki ovat luoneet hyvän perustan yhteistyölle verkoston puitteissa yhteishankkeessa, jota rahoittaa Nordic Innovation.
“Yhteistyö Forum Viriumin asiantuntijoiden kanssa on ollut meille erittäin arvokasta. Myös Nopeiden kokeilujen Cookbook -opas on ollut meille suureksi avuksi nopeiden kokeilujen käyttöön ottamisessa. Tämän yhteistyön perustalta olemme nyt innoissamme aloittaessamme omat nopeat kokeilumme”, Gunnar Crawford kertoo.
Jotta toimivat mallit ja opit saadaan jakoon kaupunkikehittäjille kotimaassa ja kansainvälisesti Forum Virium Helsinki on järjestänyt työpajoja ja tuottanut julkaisuja, joista tuoreimpia edustaa Nopeiden kokeilujen Cookbook -opas. Nopeiden kokeilujen mallia on Helsingissä sovellettu lukuisilla eri toimialoilla, kuten ilmastoviisaat ratkaisut terveys- ja hyvinvointi, liikkuminen ja liikenne sekä koulut- ja oppiminen.
Lisätiedot:
Tilaa uutiskirje
Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!