Nopeat kokeilut käynnissä Kalasatamassa

Artikkelikuva: Nopeat kokeilut käynnissä Kalasatamassa

Fiksun Kalasataman nopeat kokeilut kiihdyttävät uusien urbaanien palvelujen ja liiketoiminnan kehitystä. Ensimmäiset kokeilut toteutettiin keväällä. Syksyllä alueella kokeillaan innovatiivisia, hyvinvointia lisääviä lähipalveluita.

Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelma tuo älykkäitä palveluja kaupunkilaisten käyttöön. Ohjelma kiihdyttää hyvien palveluaihioiden kehittymistä liiketoiminnaksi. Ratkaisuja kehitetään ja testataan yhdessä asukkaiden kanssa.

Syksyn uudet kokeilut, Kuntokaverit ja Auntie, tuovat innovatiivisia lähipalveluita kaupunkilaisten käyttöön. Kokeilut tuovat uusia ratkaisuja parantamaan kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Palvelut täydentävät Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluita. Valinnat tehtiin 37 tarjouksen joukosta.

Nopeiden kokeilujen ohjelman ensimmäinen kierros käynnistyi vuosi sitten ja ensimmäiset kokeilut toteutettiin keväällä. Ne liittyivät älykkääseen liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, jätehuollon tehostamiseen ja paikallisten palveluiden yhteiskehittämiseen.

Nopeat kokeilut Iso Roballe

Tänä syksynä Nopeiden kokeilujen ohjelma jalkautuu myös Helsingin Ilmastokadulle. Ilmastokatu-hankkeessa kehitetään ilmastonmuutosta hillitseviä palveluja Iso Roobertikadulla alueen asukkaiden ja yritysten kanssa. Syksyn kokeiluissa ostetaan yrityksiltä ideoita, jotka tuotteistetaan edelleen ilmastonmuutosta hillitseviksi palveluiksi. Mukaan valittiin Sustainable Meal, Resource Efficient Existing Buildings ja Zero Food Waste.

Lupa kokeilla

Pienistä kokeiluista voi syntyä isoja asioita. Nopeiden kokeilujen ohjelmaan valittavat kokeilut toteutetaan ketterästi ja vauhdikkaasti, tavoitteena on oppia tekemisen kautta. Yrityksille kokeilut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hakea oppeja ja aitoja käyttökokemuksia jo varhaisessa vaiheessa liiketoiminnan kehittämiseen.

“Kalasatamassa lähtökohtana on arjen sujuvuus. Nopeissa kokeiluissa asukkaat ja yritykset pääsevät mukaan tekemään tulevaisuuden palveluita. Teemoja on käsitelty yhdessä työpajoissa, joissa on haettu ideoita jatkokehitykseen, malleja yhteistyöhön tai syvempää käyttäjäymmärystä”, kertoo Nopeita kokeiluja Fiksussa Kalasatamassa vetävä Kaisa Spilling.

Uusi tarjouskierros tulossa

Nopeissa kokeiluissa keskitytään ratkaisemaan urbaanin arjen haasteita kolmessa eri teemassa: resurssiviisaat energiaratkaisut; uudenlaiset kaupunkitilat, tilojen käyttö ja yhteisöllisyys sekä digitaaliset terveys- ja hyvinvointipalvelut. Teemat vaihtelevat kierroksittain.

Loppusyksystä käynnistetään uusi tarjouskierros, jonka teemana on resurssiviisaat ratkaisut.

Kaikkiaan Kalasatamassa aiotaan toteuttaa 9–20 kokeilua vuoden 2017 loppuun mennessä.

Kalasatamasta kehitetään Helsingin smart city -kaupunginosa. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. Fiksu Kalasatama on hankkeena osa 6Aika-strategiaa. Rahoittajia ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Helsingin kaupunki sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Fiksua Kalasatamaa koordinoi Forum Virium Helsinki.

Lisätietoa

Fiksun Kalasataman Nopeat kokeilut: http://fiksukalasatama.fi/nopeat-kokeilut/
Ilmastokadun Nopeat kokeilut: http://www.ilmastokumppanit.fi/2016/06/17/ruoat-talteen-ja-tilat-kayttoon-helsingin-ilmastokadulla-kokeillaan-ilmastoratkaisuja/

Lisätietoja

Kuva

Kaisa Spilling

#fiksukaupunki #nopeatkokeilut
#livinglab #co-creation
puh. +358 40 744 8831
kaisa.spilling(at)forumvirium.fi

Lue myös