Mobility Lab Helsinki kartoitti parhaita datalähteitä liikenteen suunnitteluun

Artikkelikuva: Mobility Lab Helsinki kartoitti parhaita datalähteitä liikenteen suunnitteluun
Mobility lab helsinki yhteistyölogot

Liikennevirtojen ymmärtäminen on yksi liikenteen suunnittelun perustarpeista. Koska dataa on jatkuvasti enemmän tarjolla, on yhä olennaisempaa valita lähteet oikein ja hyödyntää soveltuvimpia analytiikkatyökaluja, jotta datasta saadaan oikea tieto irti. Älyliikenteen kokeilualusta Mobility Lab Helsingin kokeilu lisäsi ymmärrystä Helsingin liikenteen suunnittelussa hyödynnettävien datalähteiden mahdollisuuksista.

Mobility Lab Helsinki -hanke tukee uusien älyliikenteen palveluiden ja teknologioiden testaamista kaupunkiympäristössä. Hanketta koordinoi Helsingin kaupunki ja Forum Virium osallistuu sen toteutukseen. Hankkeen kokeilussa syksyllä 2022 testattiin visuaalisen liikennedata-analytiikan ratkaisuja. Kokeilussa hyödynnettiin belgialaisen xyzt.ai:n visuaalista analytiikka-alustaa ja toinen belgialaisyritys Geo Mobility järjesti kokeilun testiaineistoksi TomTomin, HEREn ja Googlen data-aineistot syyskuun 2022 ajalta. Näiden lisäksi testattiin myös Telian mobiiliverkkodataa sekä Helsingin omien datalähteiden käyttöä alustalla. 

Soveltuvuusselvityksessä havaittiin erilaisten Helsingin alueelle tarjolla olevien data-aineistojen olevan soveltuvaa liikennetutkijoiden ja -suunnittelijoiden monipuolisiin tarpeisiin.

“Yritysten kanssa tehtävät konkreettiset kokeilut auttavat meitä oppimaan uusista innovaatioista ja ratkaisuista, jotka voivat tukea kaupungin omien datakyvykkyyksien kehittämistä samalla kun yritykset saavat arvokasta apua asiakastarpeiden ymmärtämiseen,” kertoo Juho Kostiainen, projektipäällikkö Helsingin kaupungilta.  

Hyödyllinen kokeilu Helsingin liikenteen tarpeisiin

Kokeilun aikana tarkasteltuja käyttötapauksia olivat:

  • reittianalyysit
  • matka-ajan viiveet
  • läpiajoliikenteen lähtö- ja päättöpisteet ja ylinopeudet sekä
  • eri datalähteiden laatu.  

Kokeilun perusteella tarkastellut datalähteet soveltuvat hyvin vastaamaan useisiin tyypillisiin tarpeisiin, joita kaupungilla on liikenteen analyysiin liittyen. Kokeellisen käytön perusteella data-aineistojen kattavuus ja laatu Helsingin seudulla on riittävää ja yllättävänkin hyvää. Ajoneuvodataan pohjautuva aineisto mahdollistaa hyvinkin tarkan tason analysoinnin, kun taas matkapuhelinverkkodata voi soveltua makrotason käsitykseen.  

Xyzt.ai:n analytiikka-alusta tarjoaa laajan kirjon eri toiminnallisuuksia ja filtteröintimahdollisuuksia, joiden ansiosta käyttäjä voi esimerkiksi pureutua yksittäiseen tieosuuteen ja tehdä monipuolista, mutta käyttäjäystävällistä rinnakkaisvertailua liikenteen kulusta eri aikoina. Tällaiset toiminnot voivat olla erityisen hyödyllisiä esimerkiksi tietöiden tai muiden liikenneverkkoon tehtävien muutosten ennen ja jälkeen -vaikutusten arvioimiseksi.  

Vasemmalla: TomTomin liikennetilastodata xyzt.ai:n alustalla mahdollistaa ylinopeuksien, ruuhkan ja liikennemäärien analysoinnin. Keskellä: Aggregoitu mobiiliverkkodata mahdollistaa Helsingin alueella vierailevien ihmisten lähtö- ja päättöpisteiden analysointia. Oikealla: Copernicuksen ilmanlaatutiedot ja xyzt.ai-alusta mahdollistavat liikenteen ja muiden lähteiden ilmanpäästövaikutusten arviointia. 

”Kokeilu xyzt.ai:n ja Geomobilityn kanssa oli innostava ja myös silmiä avaava kokemus meille. Liikennesuunnittelun ja -tutkimuksen kannalta tiedolla on suuri merkitys. Laadukkaan tiedon avulla pystymme ymmärtämään Helsingin liikennettä paremmin, mikä auttaa puolestaan tekemään parempia ratkaisuja liikennesuunnittelussa”, Helsingin kaupungin liikennetutkija Katja Moilanen kiteyttää ja jatkaa:

”Pidin erityisesti siitä, että analytiikkatyökalun avulla loppukäyttäjän on itse mahdollista tutkia eri tietolähteitä ja tehdä analyysejä heti kun tiedolle on tarvetta. Olin myös positiivisesti yllättynyt alustan monipuolisista ominaisuuksista ja siitä, miten hyvin se voi mahdollisesti auttaa hyvin erilaisten tietotarpeiden kanssa, joita meillä usein on liikenteeseen liittyen.”

Datalähteiden vertailua

Osana kokeilua arvioitiin myös useiden datalähteiden soveltuvuutta eri tarpeisiin. Siinä missä TomTomin datat olivat yleisesti ottaen useampiin käyttötapauksiin soveltuvampaa kuin HEREn ja Googlen aineistot, tarkemmat tarpeet ja käyttötapaukset on syytä määrittää parhaan vaihtoehdon valitsemiseksi.  

“Objektiivisena datan tarjoajana painotamme aineiston tarkkuutta ja objektiivisuutta. Tämä soveltuvuusselvitys antoi meille tilaisuuden vertailla eri tarjoajien ajoneuvodata-aineistoja. Tiedämme nyt, mitkä aineistot ovat edustavimpia Helsingin seudulla eri käyttötapauksille läpiajoliikenteestä ylinopeuksiin ja ruuhkista pysäköintikäyttäytymiseen,” kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Michiel Van Hove Geo Mobilitylta.

Tiedämme nyt, mitkä aineistot ovat edustavimpia Helsingin seudulla eri käyttötapauksille läpiajoliikenteestä ylinopeuksiin ja ruuhkista pysäköintikäyttäytymiseen.

Michiel Van Hove, Geo Mobility

Yrityksille kokeilu tarjosi mahdollisuuden parantaa käsitystään alueellisista datalähteistä, kattavuudesta, laadusta ja haasteista sekä tilaisuuden kehittää asiakasymmärrystään tekemällä yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa.  

“Yhteistyö Helsingin kanssa, joka on johtaja liikkumisen ja älykaupunkien innovaatioissa, on äärimmäisen hyödyllistä xyzt.ai:n kaltaiselle teknologiayritykselle. Mahdollisuus tarkkailla työkaluamme kaupungin analyytikkojen käyttäessä sitä erinäisten liikennetietohaasteiden taklaamiseen tarjosi oivalluksia ja syötettä tuotekehityksemme tiekartalle. Oli vaikuttavaa nähdä, kuinka kaupunki pystyi saumattomasti integroimaan ja analysoimaan dataa eri lähteistä yhdellä ja samalla alustalla, mukaan lukien niin HEREn, TomTomin, Telian kuin omatkin aineistonsa,” sanoo xyzt.ai-yrityksen teknologiajohtaja Bart Adams

Teksti on muokattu Juho Kostiaisen alkuperäisestä tekstistä Visuaalisten analytiikkatyökalujen ja liikennedatasettien kokeilu tuotti tietoa soveltuvuudesta Helsingin tarpeisiin.

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Hyväksyn tietojeni tallentamisen(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja hyväksyn että henkilötietojani käsitellään sen mukaisesti. Lyhyesti: noudatamme EU:n GDPR-asetusta ja käsittelemme henkilötietoja huolellisesti.

Lisätietoa

Lue myös