Mitä ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa? Demotyökalu tarjoaa uudenlaisen ristiintarkastelun ilmastoriskeihin

Artikkelikuva: Mitä ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa? Demotyökalu tarjoaa uudenlaisen ristiintarkastelun ilmastoriskeihin

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin on havahduttu myös Suomessa. Äärimmäiset sääilmiöt, kuten helleaallot ja hulevesitulvat, ovat yhä todennäköisempiä. Näihin riskeihin on välttämätöntä sopeutua, ja siihen tarvitaan yhdistelmä erilaisia keinoja.

Teksti: Heli Ponto

Sopeutumistoimet voivat olla yksinkertaisia, kuten verhojen sulkeminen helteellä tai viilentävä uinti vedessä. Kaupungeilla on myös sopeutumisstrategioita, joiden täytäntöönpano voi tarkoittaa näkyviä muutoksia kaupunkitilassa. Tiivis asfaltti voidaan muuttaa vettäläpäiseväksi pinnaksi ja katutilaan voidaan istuttaa varjoa lisääviä puita. 

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus sopeutumisen kulmakivenä

Kaupunkien sopeutumisstrategiat pohjaavat usein erilaisiin poliittisiin päätöksiin ja arvovalintoihin. Sopeutumista voidaan toteuttaa esimerkiksi kustannukset edellä tai kiireellisyysjärjestyksessä. Sosiaalisesti oikeudenmukaisessa sopeutumisessa huomioidaan, että ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät kohdistu tasaisesti ihmisten välillä. Kaikilla ei ole esimerkiksi mahdollisuutta hankkia ilmastointilaitteita tai jollain alueella voi olla vain vähän viilentävää viherrakennetta. Sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymä ilmastoresilienssiin kiinnittää huomiota haavoittuvimmassa asemassa oleviin. 

Ilmainen digitaalisen kaksosen demotyökalu auttaa hahmottamaan sopeutumisvalintoja

Regions4Climate-projektissa edistetään luontopohjaisia ratkaisuja sopeutumiseksi tueksi. Luontopohjaiset ratkaisut tarkoittavat luontoon kestävällä tavalla tukeutuvia tai luonnosta inspiroituvia ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Viherrakenne on luontopohjaisten ratkaisujen keskiössä, ja siten myös Regions4Climate-hankkeessa huomion kohteena. 

Olemme kehittäneet digitaalisen kaksosen demotyökalua, jossa yhdistellään erilaisia datoja ilmastoriskeistä, väestön sosio-ekonomisesta rakenteesta ja viherelementeistä. Se tarjoaa uudenlaisen ristikkäintarkastelun ilmastoriskeihin ja haavoittuvuuteen, ja havainnollistaa viherympäristön merkitystä näiden riskien hallinnassa.

Demotyökalussa on näkymiä ruututietoaineistoihin sosio-ekonomisesta haavoittuvuudesta ja pintalämpötiloja kuvaava lämpökuormakartta (kuva 1). Järjestimme 10.12.2024 esittelytilaisuuden, jonka jälkeen olemme kehittäneet demotyökalua saadun palautteen perusteella.

Lisäsimme demotyökaluun muun muassa yleispiirteisiä tulvakarttavisualisointeja (kuva 2) ja dataa vuotuisesta normalisoidusta kasvillisuusindeksista (NDVI, Normalized Difference Vegetation Index) kuvaamaan vihreän kasvillisuuden määrää (kuva 3).

Kuva 1. Ruututietoaineisto (250mx250m) kuvaa sosioekonomista haavoittuvuutta lämmölle. Aineisto on tilastopohjainen tarkastelu haavoittuvuudesta. Lähde: Tilastokeskus.

Kuva 2. Näkymä yleispiirteisestä hulevesitulvakartasta ja pintalämpötiloista. Kuvassa näkyvissä myös valikkopalkki. Huomio: tulvakartassa on merkittäviä virheitä eikä se sovellu rakennuskohtaiseen tarkasteluun. Lähde: SYKE ja Landsat.

Tavoitteena on lisätä demotyökaluun mahdollisuus visualisoida ja arvioida suuntaa-antavasti sopeutumistoimien vaikutuksia. Sopeutumistoimia voivat olla esimerkiksi viilennyskeskusten tai kasvillisuuden lisääminen. Visualisointien on tarkoitus helpottaa keskustelua erilaisista sopeutumisstrategioista ja auttaa hahmottamaan, mitä sopeutuminen voisi tarkoittaa kaupunkitilassa ja miten se vaikuttaa haavoittuvuuteen. Tavoitteena on tehdä työkalusta interaktiivisempi, jotta käyttäjät voivat itse säätää muuttujia ja pohtia niiden vaikutuksia.

Helppokäyttöisiä työkaluja sopeutumisen tueksi on vähän. Demotyökalu on jaettu käyttöön jo kehitysvaiheessa, jotta riskejä on helpompi ymmärtää, kehittäminen on vuorovaikutteista ja sopeutumistarpeesta on helpompi keskustella. Sopetumistoimilla on jo kiire.

Kuva 3. Vuotuinen normalisoitu kasvillisuusindeksi (NDVI) visualisoituna. NDVI on laskettu Landsat-satelliittidatan perusteella demotyökalussa ja se kuvaa vihreän kasvillisuuden määrää alueella. 

Osallistu kehitykseen!

Demotyökalu on kaikkien käytettävissä maksutta. Sitä kehitetään yhdessä yhä, joten otathan meihin yhteyttä, jos sinulla on ideoita tai palautetta. 

Rekisteröidy käyttäjäksi https://fvh.io/r4cdemo. Huomaathan, että käyttö on mahdollista vain Google-tunnuksilla.

Artikkelin kuva: Maija Astikainen, City of Helsinki

Lisätietoa

Vanhempi projektipäällikkö Heli Ponto

Heli Ponto
Vanhempi projektipäällikkö
+358 40 501 5357
heli.ponto@forumvirium.fi

Lue myös