Miils ja The Flow Towards Europe Suomen parhaat avointa dataa hyödyntävät sovellukset

Artikkelikuva: Miils ja The Flow Towards Europe Suomen parhaat avointa dataa hyödyntävät sovellukset

Open Finland Challenge -kilpailun ykkössijan ja 5000€ jakoivat tänä vuonna tasaäänin kaksi kisatyötä: erikoisruokavalioiden suunnittelupalvelu Miils ja turvapaikanhakijoiden muuttoliikettä visualisoiva The Flow Towards Europe. Voittajat valittiin yleisöäänestyksellä viiden pääsarjan parhaimmistosta, kahdeksan finalistin joukosta.

Kansainvälisille markkinoille tähtäävä Miils on erikoisruokavalioiden suunnittelupalvelu, jolla voi luoda ja ja jakaa reseptejä ja ymmärtää niiden ravintoarvoja. Miils on monipuolinen, toimiva, mielenkiintoinen palvelu, jossa on käytetty mm. Terveyden- ja Hyvinvointilaitoksien THL:n elintarvikekoostumustietopankin, Finelin, dataa.

The Flow Towards Europe on vaikuttava visualisointi pakolaiskriisistä ja erityisesti turvapaikanhakijoiden muuttoliikkeestä. Palvelu lisää käyttäjän ymmärrystä ajankohtaisesta ja yhteiskunnallisesti merkittävästä aiheesta hyödyntämällä Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön UNHCR:n sekä Maahanmuuttoviraston dataa. Yli miljoona ihmistä ja kymmenet mediatalot ympäri maailmaa ovat jo käyttäneet palvelua.

Muut loppusuoralla olleet työt olivat Koodikerho.fi, Helsinki päätökset, Semanttinen Finlex, Helsingin Asukaspysäköinti, Tuup sekä Routes. Parhaimmisto pääsi “pitchaamaan” eli esittelemään työnsä muutamassa minuutissa yleisölle.

Open Finland Challenge -kisassa palkintoja jaettiin yli 60 000€ edestä. Kilpailuun jätettiin ennätysmäärä töitä, joiden joukossa oli useita kansainvälisiä projekteja.

Kilpailun järjesti Open Knowledge Finland ry, pääyhteistyökumppaninaan Forum Virium Helsinki. Tukijoina oli kymmeniä yhteistyökumppania ympäri Suomen.

Tutustu sarjojen voittajiin liitteenä olevasta listauksesta. Kaikki palkitut kunniamainintoineen löytyvät kisan web-sivuilta osoitteesta http://openfinlandchallenge.fi

[vc_custom_heading]Pohjoismaiden suurin digitaalisen avoimuuden innovaatiokilpailu

Seitsemättä kertaa järjestettävä pohjoismaiden suurin digitaalisen avoimuuden innovaatiokilpailu Open Finland Challenge (aiemmin Apps4Finland) etsii sovelluksia, konsepteja ja ideoita, jotka tukevat aktiivista kansalaisuutta, parantavat palveluita tai tehostavat hallintoa.

Tämän vuoden kilpailussa oli viisi kilpailusarjaa ja yhteensä yli 25 000€ palkintopotti. Lisäksi aluekilpailut, Smart City App Hack ja Ultrahack jakoivat kukin omat palkintonsa jo aiemmin. Niinpä koko kisassa palkintoja jaettiin yli 60 000€ edestä.

Vuonna 2015 kisa keskittyi kansalaisteknologiaan (civic tech) sekä älykkääseen kaupunkiin ja avoimuuteen innovaatioiden lähteenä. Kilpailun taso on noussut entisestään ja osallistujien joukossa oli useita kansainvälisiä projekteja. Voittajien valinnassa korostui kehitettyjen palveluiden tarve ja vaikuttavuus, toteutuksen laatu ja kehitysnäkymät sekä uutuusarvo.

Kilpailutöitä jätettiin ennätysmäärä, yli 150 kappaletta. Finaaliin niistä valittiin 60 erinomaista verkko- tai mobiilipalvelua.

Open Finland Challenge on tarkoitettu yksilöille, tiimeille, yhteisöille, tutkijoille ja yrityksille – taustasta riippumatta. Kilpailuun osallistuttiin töillä, jotka olivat niin uusia palveluita, sovelluksia, visualisointeja, sisältöjä kuin palvelukonseptejakin. Töiden tulee hyödyntää avointa dataa, avoimia rajapintoja, avointa lähdekoodia tai avoimia lisenssejä.

Kilpailun koordinaattori Teemu Ropponen toteaa tyytyväisenä:

“Avoimen datan ekosysteemi on selkeästi kypsynyt ja mukaan on tullut uudenlaisia datan omistajia ja kehittäjiä. Kisatöissä on oivaltavia ja luovia ratkaisuja, joissa myös paneuduttiin hyvin ajankohtaisiin asioihin, kuten kuten ohjelmoinnin opettamiseen sekä turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Upeaa, että monet työt ovat pitkälti hyvinkin laadukkaita ja omaavat potentiaalia menestystarinoiksi, Suomessa ja ulkomailla.”

Tapahtuman pääosassa olivat kilpailuun osallistuneet kehittäjät, mutta lyhyet puheenvuorot digitalisaatiosta ja avoimen Suomen tulevaisuudennäkymistä pitivät mm. valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen ja sekä monena vuonna talouden visualisoinneillaan kisassa menestynyt Peter Tattersall, joka esitteli uuden avoimeen dataan perustuvan budjettisimulaattorin.

Lisätietoja:

Kilpailukoordinaattori, Open Knowledge Finland ry:n toiminnanjohtaja
Teemu Ropponen
teemu.ropponen@okf.fi
puh. 040 525 5153

http://openfinlandchallenge.fi

#openfinland

@openfinland

Lue myös