Kun syöt työpaikan ruokalassa tai ravintolan lounaspöydässä, kuinka terveellinen lautasesi sisältö oikeastaan on? Söisitkö terveellisemmin, jos saisit samantien ravitsemusterapeutin palautetta annoksestasi? Millaista dataa ihmisten ruokavalinnoista on ylipäänsä mahdollista kerätä ja miten sitä voi hyödyntää?
Tätä testataan nyt Helsingissä Kalasatama Wellbeing -kokeiluohjelmassa. Kokeilun toteuttaa Wellness Foundry -yritys MealLogger-sovelluksella ohjelman yhteistyökumppanin Keskon työterveyshuollon kanssa. Kokemusten pohjalta palvelua yhteiskehitetään myös Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen sekä ohjelman muiden yrityskumppaneiden ja verkoston kanssa. Hanketta vetää Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki. Tutkimus- ja kehityskumppanina on Laurea Ammattikorkeakoulu.
Keskon Kampus rakentuu parhaillaan Helsingin Kalasatamaan. Kesko onkin yksi Kalasataman alueen aktiivisista kehittäjäkumppaneista. Kokeilun ensi vaiheessa ryhmä Keskon työntekijöitä käyttää Mealloggerin mobiilisovellusta, joka helpottaa oikeiden ruokavalintojen tekoa. Käyttäjä ottaa valokuvan lautasensa sisällöstä ja tekoäly analysoi annoksen terveellisyyden.
“Keskon työterveyshuolto ehdotti valmennusta sopiville henkilöille ja Meallogger oli toimipaikkamme aulassa kertomassa hankkeesta. Testiryhmään valittiin henkilöitä, joilla on riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Pilottiryhmä kokoontuu viisi kertaa viikon välein ja saa käyttöönsä työkirjan sekä Meallogger-applikaation. Ryhmä voi viestittää keskenään sovelluksella rohkaisten toisiaan”, Kesko-konsernin työterveyshuollon ylilääkäri Pirjo Anttila kertoo.
Helsingin sote hyödyntää kokeilun oppeja
Mealloggerin toimitusjohtaja Michael Quarshien mukaan applikaatiota kehitetään pilotissa kertyvien kokemusten pohjalta.
“Meitä kiinnostaa erityisesti käyttäjien palaute siitä, miten hyvin tekoälyn antama ravitsemusneuvonta toimii.”
Kevään aikana käynnistyi viisi hyvinvointia edistävää nopeaa kokeilua Kalasatamassa. Kokeilut valittiin yhdessä Helsingin soten ja yrityskumppaneiden kanssa. Kokeiluissa palveluita yhteiskehitetään aktiivisesti kehittäjäverkoston kanssa.
Kalasataman soten ammattilaiset osallistuvat palvelun yhteiskehittämiseen Mealloggerin ja Keskon kanssa. On kiinnostavaa nähdä, miten kokeilujen kautta voidaan lisätä yhteistyötä alueen julkisen ja yksityisen sektorin terveyspalveluiden välille. Kokeilut tarjoavat yhteisen maaperän kehittää uusia palveluita.
”Ravitsemus on keskeinen osa terveyttä ja hyvinvointia. On kiinnostavaa nähdä voitaisiinko Mealloggerin tekoälyratkaisun avulla nykyistä laajemmin levittää tietoa ja opastaa helsinkiläisiä parempaan syömiseen”, Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan yritysasiamies Sanna Hartman sanoo.
Nopeat kokeilut yleistyvät
Kalasatama terveys- ja hyvinvointikeskus avasi ovet helmikuussa 2018, mutta hyvinvointiin liittyvien palveluiden kehittäminen ja kokeilut ovat käynnistyneet Fiksun Kalasataman Nopeiden kokeilujen ohjelmassa kaupungin soten kanssa jo aiemmin. Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen tavoitteena on toimia uusien palveluiden kehittämis- ja kokeilualustana, ja sitä päästään hankkeessa käytännössä edistämään.
“Fiksun Kalasataman Nopeat kokeilut ovat tarjonneet mahdollisuuden kiihdyttää uusien palveluiden kehitystä. Formaatti onkin otettu käyttöön myös muissa 6Aika -kaupungeissa Suomessa. Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan kanssa tehty kehittäminen ja kokeilut jatkuvat nyt yhteistyössä alueen isojen yrityskumppanien kanssa”, Forum Virium Helsingin kehityspäällikkö Kaisa Spilling sanoo.
Forum Virium
Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.
Kalasatama Wellbeing
Kalasatama Wellbeing -hankkeessa pilotoidaan yhteensä viittä digitaalista hyvinvointiratkaisua vuoden 2018 aikana. Pilottiyrityksiksi valittiin Mealloggerin lisäksi Miils, Auntie, Moodmetric ja MelloVR. Mukana yrityskumppaneina ovat Kesko, SRV Yhtiöt ja CGI Suomi. Hanketta vetää Forum Virium Helsinki ja kehittämis- ja tutkimuskumppanina on Laurea-ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Uudenmaan liiton Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -rahoituksesta.
www.kalasatamawellbeing.fi
Fiksu Kalasatama
Fiksua Kalasatamaa on vuodesta 2014 kehitetty Helsingin älykkäimmäksi kaupunginosaksi ja samalla on luotu uusia menetelmiä fiksujen ratkaisujen tekemiseen. Nopeiden kokeilujen ohjelma muotoutui vastauksena kysymyksiin, kuinka kiihdyttää älykaupunkikehitystä ja kuinka saada yritykset ja asukkaat siihen mukaan. Ohjelma jalostui vuosina 2015-17 ja mallia on hyödynnetty myös muissa Suomen kaupungeissa.
Lisätietoja