Linked events: Tapahtumatiedot kaikkien saataville

Artikkelikuva: Linked events: Tapahtumatiedot kaikkien saataville
Pääkaupunkiseudulla järjestetään jatkuvasti valtava määrä erilaisia tapahtumia. Tähän asti tietoja on kerätty, julkaistu ja jaettu hajanaisesti. Linked events on tapahtumatietokanta, joka auttaa jakamaan tietoa tapahtumista avoimesti ja yhtenäisemmin. 
 
Erilaisia tapahtumia järjestävät niin kaupunki, yritykset, yhdistykset kuin yksityiset ihmisetkin. Tähän mennessä kukin taho on yleensä ylläpitänyt omaa tapahtumatietokantaansa. Tietoa on ylläpidetty eri paikoissa ja erilaisin tavoin, eikä sitä ole aina ollut helppo löytää. Jopa Helsingin kaupungin sisällä eri yksiköt käyttävät omia yhteensopimattomia järjestelmiä.
 
”Linked events tarjoaa helpotusta tapahtumatietojen viidakkoon. Se tarjoaa yhtenäisen formaatin tietojen jakamiseen sekä avoimen rajapinnan, josta kenen tahansa kehittämä palvelu voi hakea tiedot ilmaiseksi”, kehitysjohtaja Pekka Koponen Forum Virium Helsingistä toteaa.
 
Uudistus Helsingin kaupungilla
 
Tietokannasta voi hakea Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen, Visit Helsingin ja kirjastojen Helmet-palvelun tapahtumatiedot. Tällä hetkellä käyttöönottoa edistetään opetusviraston, nuorisoasiankeskuksen ja sosiaali- ja terveysviraston kanssa.
 
Helsingin kaupunki ottaa Linked events -tapahtumatietokannan käyttöön laajasti omassa toiminnassaan. Vuoden 2015 loppuun mennessä tietokannasta on tarkoitus löytyä mahdollisimman monen eri viraston tapahtumatiedot. Samalla uudistetaan hel.fi-sivustolle tapahtumakalenteri niin, että se poimii tietoja Linked events -tietokannasta.
 
Kaupungin yksiköt voivat syöttää tapahtumia yksinkertaisen lomakkeen avulla. Lomaketta on kehitetty keväällä 2015 ja testattu kaupungin sisällä. Kun lomake on valmis ja käytössä, virastot saavat tapahtumansa automaattisesti jakoon Linked eventsin kautta ja tiedot näkyviin mm. hel.fi-sivuston tapahtumakalenteriin. Tavoitteena on, että lomake voitaisiin myöhemmin avata myös ulkopuolisten käyttöön, jolloin rajapintaa voisi hyödyntää kuka tahansa tapahtumia järjestävä taho kaupungissa.
 
Kaupungille avoin tapahtumatietokanta on todella tervetullut toteutus. Sekä asukkaat että kaupungin toimijat ovat toivoneet tapahtumakalenteria, joka kokoaa yhteen kaupungin tuottamat tapahtumat. Linked eventsin ansiosta sellainen on nyt mahdollista toteuttaa. Se myös tehostaa huomattavasti kaupungin tapahtumatietojen ylläpitämistä ja jakelua”, kertoo verkkoviestintäpäällikkö Paula Lahti Helsingin kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosastolta.
 
Kuva: Jussi Hellsten, Visit Helsinki
 
Uusia palveluita ja bisnestä 
 
Linked events kerää ja jakaa tapahtumatietoja yhtenäisessä formaatissa. Tiedot jaetaan avoimena datana, jolloin kuka tahansa voi niitä hakea ja hyödyntää – ilmaiseksi. Avoimen rajapinnan kautta tapahtumatietoa voivat käyttää vaikkapa sovelluskehittäjät. Rajapinta löytyy osoitteesta api.hel.fi/linkedevents
 
Rajapintaa hyödynnetään jo mm. opastuspalvelussa, joka löytyy useasta Helsingin kaupungin asiakaspalvelupisteestä (esim. kaupungintalo, Kirjasto 10, Kaupunginmuseo). Kosketusnäytöllä toimiva palvelu sisältää mm. kartan, jolta voi napauttaa esiin lisätietoa lähellä olevista tapahtumista tai kiinnostavista paikoista – tapahtumatiedot haetaan Linked events -tapahtumarajapinnasta. 
 
Tapahtumatiedon päälle voi rakentaa uusia kaupallisia palveluja ja sovelluksia. Yhtenäisen formaatin ansiosta tietoja voi yhdistää myös muihin datalähteisiin. Kaupallisella puolella tietokantaa ja sen rajapintaa hyödyntävät mm. kaupunginosien sosiaalinen media Nearhood sekä tapahtumasivusto Messis.fi. Jatkossa suurin yksittäinen hyödyntäjä tulee olemaan hel.fi-sivusto
 
”Linked events on mahtava palvelu. Niin liiketoiminnan kuin vapaa-ajankin tapahtumista tulisi olla mahdollisimman helppoa pysyä ajan tasalla. Käyttämällä Linked eventsin avointa tapahtumatietokantaa, saamme tuotua entistäkin enemmän kiinnostavia tapahtumia ihmisten ulottuville. Toivomme palvelun sisällön jatkavan laajenemistaan. Mitä useampi tapahtuma Linked eventsistä löytyy, sitä useampi päätyy Messin käyttäjien kalentereihin”, toteaa Joni Lehto Messis.fi:stä.
 
Linked events -hanke on ollut käynnissä vuodesta 2013, rahoittajana Helsingin kaupungin innovaatiorahasto. Tällä hetkellä Forum Virium Helsinki vastaa hankkeen kokonaiskoordinoinnista. Suunnitelmana on, että syksyllä 2015 hanke siirtyy Helsingin kaupungin viestinnän vastuulle. 
 
Lisätietoa:
Tuottaja Jenni Niemiaho 
puh. +358 40 167 6680
jenni.niemiaho(at)forumvirium.fi
 
 
Koottu tapahtumatietokanta
Linked events -hankkeessa yhtenäistetään tapahtumatietoja ja edistetään niiden jakelua yhdessä eri toimijoiden kanssa. Tiedot ovat tarjolla avoimena datana ja avoimen rajapinnan kautta, jolloin ne ovat kenen tahansa hyödynnettävissä vapaasti ja ilmaiseksi. Rajapinta löytyy osoitteesta api.hel.fi/linkedevents.
 

Lue myös