Liikenteen ja tuotekehityksen asiantuntija Jari Honkonen aloitti Forum Viriumin älyliikennetiimissä

Artikkelikuva: Liikenteen ja tuotekehityksen asiantuntija Jari Honkonen aloitti Forum Viriumin älyliikennetiimissä

Projektipäällikkö Jari Honkonen aloitti viime syksynä Forum Virium Helsingin älyliikennetiimissä, jossa hän vetää SOHJOA Baltic -projektia. 

Kuka olet, mistä tulet ja mitä töitä olet tehnyt?

Olen Jari Honkonen ja valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta teollisen muotoilun linjalta. Työskentelin pitkään Helsingin seudun liikenteessä, jossa vastasin matkustajien digitaalisten palveluiden asiakaskokemuksen kehittämisestä. HSL:ssä töissäni oli aina kyseessä asiakkaiden elämän helpottaminen palvelumuotoilun ja teknisen kehityksen avulla. Reittiopas on varmaankin suurelle yleisölle tunnetuin palvelu, jonka konseptoinnista olen vastannut. Myös HSL:n avoimen datan jakelun ja kehittäjäyhteistyön käynnistäminen, joka myöhemmin johti avoimen koodin Digitransit-yhteistyöhön Liikenneviraston ja LMJ Oy:n kanssa, ovat olleet minulle ammatillisesti merkittäviä saavutuksia.

Mitä hanketta tulet tekemään ja roolisi siinä?

Olen koko varsinaisen työurani aikana toiminut aina tuotekehitystehtävissä ja suurimmaksi osaksi digitaalisten palveluiden ja ohjelmistojen parissa. Nykyinen tehtäväni SOHJOA Baltic -projektin projektipäällikkönä on hieman vaihtelua, sillä tämä on enemmän eri osapuolien yhteistyön koordinointia ja uuden teknologian tuotteistamista ja kaupallistamisen kokeilua. SOHJOA Baltic -projekti on tutkimushanke, jossa kokeillaan itsestään ajavien minibussien liikennöintiä osana nykyistä joukkoliikennettä.

Mitä odotat pääseväsi näkemään ja tekemään?

Automaattiajoneuvojen tekniikka on vielä kehityksen alkumetreillä ja on mielenkiintoista sekä haastavaa selviytyä jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tilannetta voisi verrata 90-luvun ensimmäisiin webbipalveluihin, joita olin itsekin tekemässä, tai ilmailun pioneeriaikoihin jolloin oli vielä epävarmaa pysytäänkö ilmassa vai ei. Jännitystä siis riittää!

Mikä sinua innostaa?

Forum Virium on itsessään innostava ympäristö, jossa on mukava olla osa kehitysmyönteistä yhteisöä. Olen aina ollut kiinnostunut tekniikan kehityksestä ja siitä, miten sitä sovelletaan käyttäjiä ja kansalaisia palvelevilla tavoilla.

Mitä teet kun et ole töissä?

Vapaa-ajalla mielenkiintoni jakautuu muun muassa pyöräilyyn, moottoripyöräilyyn, valokuvaukseen, kirjallisuuteen, retkeilyyn ja veneilyyn. Vapaa-ajalla pyrin välttämään suuria tavoitteita ja siksi harrastukset ovat pysyneet harrastuksina ilman mainittavia saavutuksia. Kaikessa mitä teen, pyrin kuitenkin säilyttämään uteliaisuuden ja avoimen mielen.

Miten haluat kehittää älykaupunkia?

Liikenne on suunnittelukohteena monitahoinen ja herkullinen kohde, varsinkin kun siihen yhdistetään robotisaatio ja tekoäly. Liikenne on merkittävässä roolissa älykaupunkien kehittämisessä. Suurin osa maailman väestöstä tulee asumaan kaupungeissa ja kaupunkien ongelmien ratkaisut ovat samalla globaalien ongelmien ratkaisemista. Minua motivoi se, että SOHJOA Baltic -projekti pyrkii valjastamaan tekniikan tuottamaan hyötyä myös yhteiskunnalle ja ympäristölle.

Mitä osaamista tuot Forum Virium Helsinkiin?

Tuon osaamista älyliikenteen, erityisesti joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn palveluista. Näitä ovat varsinkin reititys- ja informaatiopalvelut, joihin yleensä liittyy kartta- ja paikkatiedon esittämistä. Minulla on myös kokemusta palveluiden tuottamiseen liittyvistä haasteista, kuten julkisista hankinnoista ja julkishallinnon käytännöistä yleensäkin, kehitystiimien organisoinnista ja ohjelmistokehityksen ketteristä tuotekehitysmenetelmistä. Forum Virium oli minulle entuudestaan tuttu organisaatio aiempien yhteistyöprojektien kautta ja siksi oli helppo sopeutua mukaan, kun sain siihen tilaisuuden.

Lämpimästi tervetuloa töihin Forum Viriumiin, Jari!

Lisätietoja

Kuva

Jari Honkonen

#smartcity #smartmobility #userexperience #servicedesign #openinnovations
puh. +358 40 663 6668
jari.honkonen(at)forumvirium.fi

Lue myös