Kuusi eurooppalaista kaupunkia haluaa valjastaa tekoälyn päästövähennyksiin

Artikkelikuva: Kuusi eurooppalaista kaupunkia haluaa valjastaa tekoälyn päästövähennyksiin

Liikenteen ja energiankulutuksen osuus Helsingin hiilijalanjäljestä on jopa 95% ja Euroopassa keskimäärin yli 80%. Tästä syystä Helsinki, Amsterdam, Kööpenhamina, Pariisi, Stavanger ja Tallinna ovat mukana AI4Cities-projektissa, jossa haetaan uusia, tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Tarjouspyyntö yrityksille ja muille organisaatioille on avautunut ja ehdotuksia voi jättää ensi vuoden helmikuun loppuun asti. EU:ta tuleva rahoitus on tarkoitettu tutkimus- ja tuotekehitykseen tuotteille, joita ei ole vielä kaupallistettu ja niiden kehittämistä ja käytännön testaamista voidaan tehdä yhdessä kaupunkien kanssa. Teema-alueina ovat liikkuminen ja liikenne sekä energian- ja sähkönkulutus.

Ideat ja avoin data

Kaupunkien etukäteen tärkeiksi tunnistamien haasteiden lisäksi voivat yritykset tarjota myös muita ideoita, kunhan ne liittyvät valittuihin teema-alueisiin, niillä voidaan osoittaa olevan hiilijalanjälkeä pienentävä vaikutus ja tekoälyn rooli on merkityksellinen. Lisäksi ratkaisujen yhtenä datalähteenä tulee olla avoin data, jota kaupungit haluavat saada parempaan hyötykäyttöön myös osaksi kaupallisia ratkaisuja.

Näin osallistut

Rahoitusta on kaikkiaan jaossa kolmivaiheisessa tarjouskilpailussa kaikkiaan noin 4,6 miljoonaa euroa, josta yksittäisen yrityksen osuus voi olla jopa noin 360.000 euroa. Ensimmäiseen vaiheeseen valitaan molempiin teema-alueisiin (Mobility ja Energy) arviolta 20 yritystä ja tästä joukosta parhaat ratkaisut pääsevät viimeisessä vaiheessa testaamaan ratkaisun käytännön toimivuutta vähintään kahdessa mukana olevista kaupungeista.

Tarjouspyyntö ja siihen liittyvät muu materiaali, haastealueiden kuvaukset ja tietoa kaupunkien avoimista datalähteistä löytyy projektin nettisivuilta www.ai4cities.eu

 

 

Lisätiedot

Kaisa Sibelius

#AI4Cities
puh. +358 40 570 1317
kaisa.sibelius(at)forumvirium.fi

Lue myös