Digitalisaatio on Helsingissä osa koulujen arkea ja sen rooli kasvaa. Opettajat kuitenkin kokevat, että olemassa olevat ratkaisut eivät aina kohtaa koulujen tarpeiden kanssa. Samaan aikaan yritysten on ollut vaikea vastata näihin tarpeisiin, koska ne eivät ole olleet tiedossa. Nyt 6aika-hanke Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt on luonut toimintamallin, jossa koulujen tarpeet nostetaan yritysten tietoon ja yritykset tarjoavat tarpeisiin ratkaisuja. Hanke kartoitti Helsingin koulujen itse tunnistamat digihaasteet, jotka ovat:
1. Arviointi ja palaute
Miten koulut voivat kehittää palautteenannosta ja arvioinnista monipuolisempaa ja motivoivampaa?
2. Kolmannet tilat
Miten koulut voivat löytää säännöllisesti monipuolisia oppimistiloja kouluympäristön ulkopuolelta?
3. Immersio, AR ja VR opetuksessa
Miten AR-lasit voisivat vapauttaa oppimisresursseja? Mitä lisäresursseja immersiivisen tilan käyttö tuo opetukseen?
4. Sosio-emotionaaliset taidot
Miten koulu voi paremmin tukea sosio-emotionaalisten taitojen kehittymistä.
5. Lukiolaisten työnhakutaidot
Kaikki kiinnostuneet yritykset voivat tarjota ratkaisujaan koulujen haasteisiin osoitteessa Oppimisen uusi aika -nettisivustolla.
Yritykset yhteiskehittävät ratkaisuja kouluille
Yritysten tarjoamia ratkaisuja yhteiskehitetään neljän kuukauden kokeilujaksoissa syksyllä 2018 Kalasataman, Jätkäsaaren, Hiidenkiven, Aurinkolahden ja Ressun peruskouluissa sekä Helsingin kaupungin lukioissa. Nopeissa kokeiluissa koulut pääsevät kokeilemaan uusia ratkaisuja ja arvioimaan niiden käytettävyyttä sekä pedagogista vaikuttavuutta. Yhteiskehittämisjakso on fasilitoitu ja siitä voidaan maksaa noin 5000 euron korvaus per pilotti.
Yritykset saavat kokeiluista referenssin, käyttäjäkokemuksia sekä ulkopuolisen vaikuttavuusarvioinnin tuotteen käytöstä osana suomalaisesta koulujärjestelmää. Yksi tavoite on synnyttää vientikelpoisia opetusteknologian tuotteita. Helsingissä hanketta toteuttavat Helsingin kaupunki ja kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki.
“Tällaista koulujen ja yritysten yhteiskehittämistä, joka perustuu koulujen antamiin haasteisiin, kokeillaan nyt ensimmäisenä maailmassa. On hienoa, että se tehdään Helsingissä ja Suomessa. Opettajat haastavat yritykset kehittämään uusia tuotteita, jotka vastaavat koulujen tarpeita”, Forum Viriumin osahankkeen projektipäällikkö Niko Lindholm sanoo.
Koulujen avoimet haasteet julkistettiin 16. toukokuuta Helsingissä. Tutustu haasteisiin ja jätä ratkaisuehdotuksesi 1.8.2018 mennessä Oppimisen uusi aika -nettisivustolla.
Lisätietoja antaa projektipäällikkö Niko Lindholm 040 682 6464, sähköposti niko.lindholm(at)forumvirium.fi
Kuva: Helsingin kaupunki
Lisätietoja