CommuniCity-hanke toteuttaa kolmen vuoden aikana yhteensä 100 teknologiakokeilua. Kolmannella ja viimeisellä kokeilukierroksella Helsingissä tehdään 16 teknologiakokeilua yhdessä haavoittuvassa asemassa olevien kaupunkilaisten kanssa. Haku kestää 31.10.2024 saakka.
Euroopan unionin rahoittama CommuniCity-projekti toteuttaa kolmen vuoden aikana yhteensä sata teknologiakokeilua Euroopan Unionin alueella. Kolmas kokeiluhaku on avoinna 10.9.–31.10.2024. Tavoitteena on löytää noin 60 kokeilua toteutettavaksi yhteistyössä eurooppalaisen kaupunkien ja haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen kanssa. Hankkeen partnerikaupunkien – Helsingin, Amsterdamin ja Porton – lisäksi kolmannelle kokeilukierrokselle on otettu mukaan 14 eurooppalaista kaupunkia. Forum Virium Helsinki vastaa kokeiluohjelman organisoinnista ja Helsingissä järjestettävien pilottien koordinoinnista.
Mukaan kolmannelle kokeilukierrokselle etsitään teknologiaratkaisuja, jotka vastaavat haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen erityistarpeisiin, lisäävät digitaalista inkluusiota ja parantavat elämänlaatua. Yhteiskehittäminen on CommuniCity-hankkeen peruspilareita ja kaikki teknologiakokeilut toteutetaankin tiiviissä yhteistyössä pilotointitiimien ja kaupunkilaisten kanssa. Kolmannesta kokeiluhausta valituille tiimeille on varattu yhteensä noin 820 000 euroa, joka jaetaan enintään 12 500 euron apurahoina.
Helsinkiin kokeiluja terveyden, koulutuksen ja hyvinvoinnin aloilta
Ennen kokeiluhaun avaamista mukana olevat kaupungit ovat tehneet kukin oman tarvekartoituksensa ja pohtineet sopivia kokeilualustoja. Tarvekartoituksen pohjalta määriteltiin kriittisimmät haasteet ja kokeilujen kohderyhmät. Erityistä huomiota kiinnitettiin mahdollisuuteen jalostaa tarjottuja teknologiaratkaisuja yhteiskehittämisen keinoin. Kolmannella kokeilukierroksella Euroopan laajuisesti toteutetaan noin 60 pilottia, joista enintään 16 Helsingissä.
Helsingissä toteutettavat haasteet ovat:
- Miten kehitysvammaisten itsenäistä asumista voi tukea virtuaalitodellisuudella?
- Miten tuetaan maahanmuuttajia kestävissä valinnoissa ja kaupungin palvelujen löytämisessä?
- Miten innovatiivinen etädiagnostiikka voi parantaa kaupungin palveluita?
- Miten pitkäaikaistyöttömät voivat kehittää tietoteknisiä taitojaan?
- Millä tavoin robotiikka voi tukea sairaalapotilaiden omatoimisuutta?
- Miten parantaa potilaiden, läheisten ja hoitohenkilökunnan välistä dialogia?
- Miten potilaiden hyvinvoinnin seurantaa voisi kehittää?
- Millä tavoilla voidaan tukea psykiatristen potilaiden hyvinvointia ja itsenäisyyttä?
Hakuajan päätyttyä kaupunkien koostamat asiantuntijaraadit pisteyttävät hakemukset ja valitsevat Helsingissä kokeiltavat teknologiaratkaisut. Kokeilut käynnistyvät Euroopan laajuisesti marras-joulukuussa ja päättyvät toukokuun 2025 loppuun mennessä.
Katso kaikki 54 haastetta, kolmanteen kokeiluhakuun osallistuvien kaupunkien esittelyt ja tarkemmat hakuohjeet CommuniCityn sivuilta.
Pilotointitiimeille arvokasta kokemusta yhteiskehittämisestä
Kokeiluihin valitut tiimit saavat enintään 12 500 euron avustuksen lisäksi arvokasta tietotaitoa yhteiskehittämisen ja kokeilemisen kautta. Kokeilut toteutetaan Helsingissä yhteistyössä Helsingin kaupungin toimialojen ja Helsingin Yliopistollisen sairaalan kanssa. Apurahaa voivat hakea niin yritykset, yhdistykset kuin yksityishenkilötkin. Sama hakija voi jättää useampia hakemuksia, kunhan ne on kaikki jätetty eri haasteisiin.
Forum Virium Helsingillä on keskeinen rooli CommuniCity-projektissa, sillä se vastaa koko kokeiluohjelman organisoinnista sekä yhteiseurooppalaisen toimintamallin luomisesta kokeiluille. Forum Virium Helsinki on myös tiiviisti mukana Helsingissä toteutettavien pilottien koordinoinnissa ja tukee käytännön järjestelyissä. Lisätietoja Helsingin ja muiden kaupunkien kokeiluhaasteista löytyy CommuniCity-projektin verkkosivuilta.
Lisätietoa