Keran alueen suunnitelma palkittiin innovaatiokilpailussa

Artikkelikuva: Keran alueen suunnitelma palkittiin innovaatiokilpailussa

Kuva: B&M Architects, WSP Finland & Sweden, Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy, Forum Virium Helsinki

Espoon Keran uudistussuunnitelma Co-Op City voitti toisen palkinnon pohjoismaisessa Nordic Built Cities -kilpailussa 3. marraskuuta. S-ryhmän omistama alue muuttuu suunnitelmassa logistiikkakeskuksesta kestäväksi kaupunginosaksi. Forum Virium Helsinki oli mukana tekemässä voittoisaa ehdotusta.

Nordic Built Cities -kilpailulla haettiin älykkäitä ja elinvoimaisia kaupunkiratkaisuja kuuteen eri kaupunkiin. Espoon lisäksi mukana olivat Kööpenhamina, Oslo, Malmö, Kopavogur (Islanti) ja Runavík (Färsaaret).

Kilpailu käynnistyi maaliskuussa 2015. Kesäkuussa 2016 Co-Op City valittiin Suomen sisäisen Kera Challenge -kilpailun voittajaksi. Nyt se sijoittui Kööpenhaminassa järjestetyssä finaalissa toiseksi, kuitaten samalla palkinnoksi 400 000 Norjan kruunua eli noin 44 000 euroa.

Uusi elämä teollisuusalueelle

Keran teollisuusalue vapautuu rakentamiselle vuoteen 2019, kun S-ryhmän logistiikkakeskus siirtyy Sipooseen. Co-Op City -suunnitelmassa keskityttiin miettimään alueelle kiertotalouteen ja yhteisölliseen asumiseen liittyviä ratkaisuja. Mukana on niin kaupunkiviljely, yhteisöllisyys, vaihdanta- ja kiertotalous kuin loistavat julkiset kulkuyhteydet ja työ- ja asuinpaikkojen yhdistäminenkin.

Kuva: B&M Architects, WSP Finland & Sweden, Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy, Forum Virium Helsinki
Kuva: B&M Architects, WSP Finland & Sweden, Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy, Forum Virium Helsinki

Co-Op City -suunnitelman tekivät B&M Architects, WSP, suunnittelija Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy ja Forum Virium Helsinki, josta käytännössä mukana oli kehitysjohtaja Pekka Koponen.

”On ollut innostavaa työskennellä näin monialaisen työryhmän kanssa ja päästä tuomaan digitalisaation mahdollistamia uusia toimintamalleja mukaan kaupunginsuunnitteluun jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Kisahaasteen ratkaisemisessa sovelsimme uuteen ympäristöön Forum Virium Helsingin kehityshankkeiden tuoreita oppeja. Nämä liittyivät muun muassa fiksuun liikkumiseen ja tilojen yhteiskäyttöön. Keran esimerkin innoittamana toivottavasti aukeaa myös uusia vientimarkkinoita suomalaisille alan yrityksille”, toteaa Pekka Koponen.

Kuva: B&M Architects, WSP Finland & Sweden, Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy, Forum Virium Helsinki
Kuva: B&M Architects, WSP Finland & Sweden, Päivi Raivio, Setlementtiasunnot Oy, Forum Virium Helsinki

Nordic Built Cities -kilpailuun ilmoittautui yhteensä 145 ratkaisuehdotusta, joista finaaliin valittiin 19. Voiton vei Kööpenhaminaan suunniteltu The Soul of Nørrebro. Kolmanneksi tuli Färsaarille suunniteltu Eyes of Runavík.

Nordic Built Cities Challenge on osa Nordic Built Cities -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää ja esitellä pohjoismaisia innovatiivisia kaupunkiratkaisuja ja edistää niiden vientiä. http://nordicbuiltcities.org

Tutustu tarkemmin Co-Op City -ehdotukseen: http://nordicbuiltcities.org/kera-challenge/co-op-city/

Lisätietoa Keran alueen uudistussuunnitelmasta: http://uusikera.fi/

Uutisointia muualla:

  • The Soul of Nørrebro wins Nordic Built Cities Challenge Awards
  • Keran alueen suunnitelma menestyi innovaatiokilpailussa

Lisätietoja

Kuva

Pekka Koponen

#älykäskaupunki #avoindata
#älyliikenne #API #IoT

puh. +358 40 501 7114
pekka.koponen(at)forumvirium.fi

Lue myös