Kaupungit ja kaupunginosat voisivat kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan nykyistä enemmän. Malminkartanossa puutteita ja toiveita kartoitettiin designsprintillä. Viisi tarvetta ja viisi ratkaisuideaa voivat inspiroida niin yrittäjiä kuin kaupunkejakin!
Kaupungit kaipaavat ratkaisuja, jotka kannustavat lapsia ja nuoria liikkumaan ja käyttämään kaupunkitilaa. Hyvinvointialan yrityksiltä uusia innovaatioita löytyisi, mutta niistä pitää valikoida, mitkä sopivat kaupunkiin ja minne. Samat ideat eivät toimi kaikissa paikoissa tai kaikille ja siksi paikallisten tulisi olla mukana kertomassa tarpeistaan ja ideoimassa, mitä lähiympäristöön tuodaan. Muuttuvat kaupunkiympäristöt tarvitsevat niin pysyviä kuin väliaikaisiakin ratkaisuja hyvinvoinnin ylläpitoon.
Malminkartanossa on tartuttu toimeen kaupunkitilan elävöittämiseksi kaupunkilaisten ideoiden pohjalta. Syksyllä 2024 siellä käytettiin innovaatiosprinttiä tarpeiden kartoittamiseen ja ratkaisujen löytämiseen. Innovaatiosprintti on design-menetelmä, jossa kootaan yhteen laajasti eri alojen asiantuntijoita kartoittamaan haasteita ja luomaan ratkaisuja. Malminkartanossa kymmenet asiantuntijat, kaupungin edustajat, yrittäjät ja muut osallistujat keskittyivät lasten ja nuorten hyvinvointiin. Kahdessa osassa pidetyssä sprintissä tunnistettiin tarpeita ja ideoitiin ratkaisuja, joita lapset ja nuoret saivat kommentoida ja koetella myöhemmin. Sprintistä selvisi, että Malminkartanoon kaivataan lisää matalan kynnyksen harrastamis- ja liikkumismahdollisuuksia, jotta kaikilla on taustasta riippumatta mahdollisuus ulkoilla ja harrastaa itsenäisesti ja turvallisesti.
Malminkartanon sprintin toteutti Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille -hanke (KauKo-hanke). KauKo kehittää kaupunkiympäristöä liikkumiseen kannustavaksi ja hyvinvointia edistäväksi yhdessä alan yritysten kanssa. Tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja kaupungeille ja kaupunkilaisille sekä rakentaa hyvinvoinnin ja liikkumisen teemojen ympärille monitoimijaista yhteistyötä ja pysyviä käytäntöjä. Innovatiivisia ratkaisuja kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä yhdessä asukkaiden ja alueverkostojen kanssa. Malmille on esimerkiksi etsitty ikäihmisiä motivoivia innovaatioita kokeiltavaksi.
Oleilu- ja harrastuspaikat vähissä
Lasten ja nuorten liikkumattomuus on kasvava ongelma kaupungeissa. Yhtäältä älylaitteet, pelit ja monet muut vapaa-ajan viettotavat houkuttelevat pysymään sisätiloissa. Toisaalta keskittymiskyvyn heikkeneminen ja luovan ajattelun vähentyminen muuttavat kaupunkilaisten tarpeita ja käytöstä. Samaan aikaan luonnon arvostus kasvaa, mutta lähiluontoalueet, pienet puistot ja leikkipaikat vähenevät. Niiden tilalle saatetaan tarjota suuria, keskitettyjä leikkipaikkoja, mutta ne ovat kaukana monen lapsen arjesta.
Malminkartanon työpajoissa tuli selvästi ilmi, että alueella ei ole riittävästi tiloja tai ulkoiluun kannustavia palveluita tai paikkoja lapsille ja nuorille. Matalan kynnyksen liikkumiseen, kuten ulkopeleihin tai vaikka kiipeilemiseen, ei ole tarpeeksi mahdollisuuksia. Viisi tarvetta korostui alueella ylitse muiden.
Malminkartanossa erityisesti korostuvat tarpeet:
- Matalan kynnyksen liikunta- ja harrastusmahdollisuudet: Harrastamisen aloittaminen ja harrastukseen osallistuminen voi olla hankalaa käytännönjärjestelyjen, kuten aikataulu- ja kuljetushaasteiden, vuoksi.
- Tilat hengailuun, yhteisöllisyyteen ja luovuuteen: Malminkartanosta puuttuu lapsille ja nuorille suunnattuja, helposti saavutettavia vapaa-ajanviettopaikkoja.
- Osallistava suunnittelu: Lapsia tarvitaan mukaan päätöksentekoon ja yhteiskehittämiseen, mutta menetelmät eivät ole toimivia tai tarpeeksi houkuttelevia.
- Saavutettavuus ja turvallisuus: Liikkumista voivat hankaloittaa esimerkiksi turvattomat reitit, huono valaistus ja esteettömyysongelmat.
- Lähiluonto: Lähiluontoalueet vähenevät, kun niitä keskitetään suurempiin kokonaisuuksiin. Luontoon päästäkseen on vaikea päästä ilman autoa tai julkista liikennettä.
Harrastusvälineet käyttöön ja kohtaamisia yli sukupolvien
Haasteiden tunnistamisen lisäksi kaupunginosiin kaivataan ratkaisuja. Malminkartanossa ideoitiin, mitä pysyvää ja väliaikaista alue ja sen asukkaat kaipaisivat. Vanha lähiöalue, yksi kaupunkiuudistusalueista, on vielä vehreä, joten ulkoiluun kannustamiseen on hyvät puitteet. Alueella lähes 30 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin kotimaisia kieliä, joten monikulttuurisille kohtaamisille kaivattaisiin paikkoja. Toisaalta Apollon yhteiskoulun rakentaminen kestää vielä vuosia, mikä tarkoittaa, ettei alueella ole tällä hetkellä samalla tavalla koulutiloja käytettävissä harrastustoimintaan kuin monissa muissa kaupunginosissa.
Sprintistä saadut ratkaisuehdotukset:
- Pop-up-alue nuorille: Välinelainaus, harrastuskontti, liikkuva harrastusbussi tai avoimesti hyödynnettävä kenttä, jotka tarjoaisivat mahdollisuuksia nuorten harrastamiseen ja ylisukupolviseen tekemiseen.
- Tapahtumakori: Työkalupaketti, joka mahdollistaa lasten ja nuorten järjestämät tapahtumat – sisältää valmiita pohjia ja välineitä.
- Tiedepuisto: Monikielistä ja kuvallista viestintää hyödyntävä oppimisympäristö.
- Yhteisöllinen taideprojekti ja pajatoiminta: Askartelua ja luovaa tekemistä eri-ikäisten kesken.
- Luonnon ja digitalisuuden yhdistäminen: Digitaaliset välineet, jotka kannustavat lähtemään luontoon ja aktivoivat siellä, esimerkiksi luontopelejä.
Lapset jakoivat ideoitaan: Mun Malminkartano
Innovaatiosprintin lisäksi järjestimme kaksi työpajaa paikallisille 10–12-vuotiaille. Tavoitteena oli kuulla lasten omia ajatuksia heidän arjestaan, elämästä Malminkartanossa sekä siitä, miten aluetta voitaisiin kehittää heille sopivammaksi. “Mun Malminkartano” -työpajoissa aihetta lähestyttiin neljän teeman kautta. Ne olivat lähiluonto, liikkuminen ja hyvinvointi, lasten arki sekä Malminkartano alueena.
Työpajoissa korostui lasten vahva suhde metsään ja toive vihreämmästä kaupunkiympäristöstä. Liikunnan merkityksestä puhuttaessa korostuivat hauskanpito ja yhdessäolo. Keskusteluissa ilmeni myös, miten koulun pihaa tulisi parantaa, jotta välitunneilla olisi mukavampaa viettää aikaa. Suosituimpia liikkumisen muotoja olivat uinti, jalkapallo, koripallo ja kävely. Malminkartanoon toivottiin lisää paikkoja hengailulle ja parannuksia nykyisiin ulkoilu- ja liikuntapaikkoihin.
Kokeiluilla osaksi kaupunkia
Kaupunkilaiset tuntevat parhaiten omat tarpeensa. Siksi Malminkartanossakin design sprintistä saaduista ideoista kysyttiin palautetta nimenomaan lapsilta ja nuorilta. He saavat myös kokeilla ja yhteiskehittää ratkaisuja, kun niitä tuodaan kaupunkitilaan. Palautteen pohjalta sekä kaupunki että yrittäjät saavat kokeilusta hyödyllisiä tuloksia.
Malminkartanon kokeilut järjestetään keväällä ja kesällä 2025.
Vastikkeellinen ja vastikkeeton kokeilu – mitä ne ovat?
Kokeiluohjelmat ovat tapa kokeilla nopeasti muutaman kuukauden aikana kaupunkitilassa erilaisia, yhteen teemaan liittyviä ratkaisuja. Malminkartanossa esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvointiin ja liikkumiseen liittyviä innovaatioita. Ne voivat olla palveluita tai tuotteita. Pohjana käytetään aina aiemmin kerättyä tietoa, Malminkartanon tapauksessa innovaatiosprintin tuloksia. Malminkartanossa voi kokeilla sekä vastikkeellisesti että vastikkeettomasti.
Kokeilutoiminnassa yritykset saavat asiantuntijoiden tuen, kokeilualustan käyttöönsä, referenssin kaupungin kanssa toimimisesta sekä dataa liiketoiminnan kehityksen tueksi. Vastikkeellisessa kokeilussa yritykselle tarjotaan näiden hyötyjen lisäksi rahallista tukea kokeilun toteuttamiseen. Vastikkeettomassa kokeilussa raha ei vaihda omistajaa, mutta kokeilijoilla on mahdollisuus toimia joustavammin eri alueiden ja kohderyhmien kanssa.
Vastikkeellista kokeilua varten julkaistaan tarjouspyyntö, joka perustuu innovaatiosprintin aikana kerättyyn tietoon ja ideoihin. Haku vastikkeettomille kokeiluille puolestaan on avoinna jatkuvasti, ja siihen voi jättää tarjouksia vapaavalintaiselle alueelle ja kohderyhmälle Helsingissä hyvinvointi- ja liikkumisteemalla.
Yrittäjä! Tutustu vastikkeettomaan kokeiluhakuun ja ole kuulolla alkuvuodesta 2025, jolloin avautuu myös vastikkeellinen kokeiluhaku. Avoimia kokeiluhakuja pääset seuraamaan Kokeiluhaut ja yhteiskehittäminen -sivulla.
KauKo-hanke on Euroopan Unionin osarahoittama. Hankkeessa innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin tiimi kanssa. KauKo-hanke toimii luontevana jatkumona Fiksu kaupunki -hankkeelle, joka etsi samankaltaisia, kaupunkitilaan sopivia ratkaisuja kuudelle eri asuinalueelle. Mukana olivat myös KauKon alueet Malminkartano ja Malmi. Osana Fiksu kaupunki -hanketta, Forum Virium Helsinki tilasi selvitystyön Malminkartanon tyhjistä liiketiloista, niiden haasteista ja mahdollisuuksista.
Kuvat: Ella Keinonen / Forum Virium Helsinki
Teksti: Ella Keinonen