Kasvuvalmennuksesta apua lasten arkkitehtuurikoulun maailmanvalloitukseen

Artikkelikuva: Kasvuvalmennuksesta apua lasten arkkitehtuurikoulun maailmanvalloitukseen

Suomalaisella koulutuksella on kysyntää. Arkki International Oy vie lasten arkkitehtuurikoulun ainutlaatuista toimintamallia maailmalle.

Rehtori Pihla Meskasen puhelin soi taajaan. Vuonna 1993 perustettu lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki kiinnostaa ympäri maailmaa. ”Meillä on tosi hyvä maine ulkomailla”, arkkitehti Meskanen kertoo.

Alkuiltapäivästä Helsingin Kaapelitehtaan opetustilat ovat vielä hiljaiset. Vain pöytiä koristavat lasten suunnittelemat pienoismallit ja piirustukset kertovat siitä, että iltaisin täällä on eloa. Arkin kursseilla ja arkkitehtuuriopetuksessa käy vuosittain yli 800 4-19 -vuotiasta.

Suomalainen, lakiin kirjattu lasten ja nuorten taiteen perusopetusjärjestelmä on kansainvälisesti ainutlaatuinen. Peruskoulun taideopetusta täydentävät ympäri maan toimivat lasten ja nuorten musiikkiopistot, kuvataidekoulut ja tanssikoulut. Niiden joukossa Arkki on harvinaisuus: maan ensimmäinen rakennustaiteen opetukseen ja ympäristökasvatukseen erikoistunut koulu.

Ei ihme, että kuvausryhmät ja toimittajat suunnistavat Kaapelitehtaalle Koreaa ja Japania myöten. Arkki tunnetaan nykyisin maailmalla jopa paremmin kuin kotimaassaan. Monissa maailmankolkissa rakennetun ympäristön merkitys ihmisen elämän tiedostetaan paremmin kuin harvaan asutussa Suomessa. ”Suurkaupungistuminen on tuonut ekologiset ongelmat ja kaupungistumisen haasteet pinnalle ympäri maailmaa”, Meskanen pohtii.

Ei enää ei-oota
Tämänpäiväinen ulkomaanpuhelu rehtorille tuli Ranskasta. Soittajan haaveissa oli ranskalainen versio lasten arkkitehtuurikoulusta. Vasta perustettu Arkki International Oy aikoo vihdoin vastata kysyntään. ”Aloin miettiä että onko ihan järkevää myydä ei-oota vuodesta toiseen”, Pihla Meskanen nauraa.

Suomessa Arkki on toiminut voittoa tuottamattomana yhdistyksenä, mutta ulkomaanvalloitukseen malli ei sovellu. Toukokuussa 2013 Meskanen päätti pistää toimeksi. Neuvottelut Arkki-mallin viemiseksi Etelä-Koreaan olivat tuolloin jo pitkällä. Yhden keväisen viikon aikana Arkki International Oy näki päivänvalon, ja uusi yritys hyväksyttiin pikavauhdilla Forum Virium Helsingin Kasvuvalmennus-ohjelmaan. ”Hyvä että löysin Kasvuvalmennuksen.  Se on ollut ainoa rahoitus mitä olen saanut bisneksen kehittämiseen, kauhean joustava, ja nopea”, Meskanen kertoo.

Kasvuvalmennus hankki matkaeväiksi Korean neuvotteluihin paikallisen konsultin Finnpron kautta, sekä juristiapua salassapitosopimusten tekoon. Hieman ennen sopimuksen tekoa vastapuoli vetäytyi hankkeesta, mutta Arkin vientiponnistelut olivat saaneet pikastartin. Näillä näkymin ensimmäiset ulkomaan Arkit syntyvät Kreikkaan ja Saksaan. ”Neuvottelemme molemmissa maissa”, Meskanen kertoo.

Koulun kaupallistaminen haastavaa
Bisneksen pyörittäminen ei ole Meskaselle vierasta, sillä hänellä on ollut arkkitehtitoimisto yhdessä miehensä kanssa 1996 alkaen. ”Lopetin suunnittelutyöt viisi vuotta sitten, kun koulu kasvoi niin isoksi.” Bisneskokemuksesta huolimatta ulkopuolinen konsulttiapu on ollut arvokasta, sillä myyntiartikkeli on varsin abstrakti. Kasvuvalmennuksen kustantamia konsultteja on hyödynnetty esimerkiksi sopimusten laatimisessa ja bisnesmallin kehittämisessä. ”Kasvuvalmennuksen ihanat neuvonantajat ovat neuvoneet, että ensin pitää määritellä tuote. Sitten on helpointa on aloittaa 1-2 pilottiprojektia, joiden aikana tuote hiotaan loppuun.”

Nyt on käynnissä tuotteen määrittelyvaihe.  Arkkitehtuurikoulu Arkin kallein pääoma on 16 ikävuotta kattava opetussuunnitelma, kaikkiaan 1600 tuntia opetusta. ”Se pitää muokata ymmärrettäväksi eri kulttuureissa.” Toinen tärkeä myyntiartikkeli on koulutus. Tästä Arkin opettajilla on jo käytännön kokemusta. Kursseilla on istunut muun muassa 30 kuwaitilaista arkkitehtia, jotka olivat käynnistämässä vastaavaa toimintaa kotimaassaan.

Suunnitelmissa on, että Arkki Internationalin kursseilla voi pätevöityä Arkki-opettajaksi, ja saada nimikkeen käyttöönsä. ”Meidän pitää luoda systeemi, jolla testataan ja valvotaan opetuksen laatua.”

Ensi viikolla Meskasen kalenterissa on Franchising-konsultin tapaaminen. Jos kaikki menee hyvin, muutaman vuoden kuluttua Arkki Internationalin liiketoimintakonseptia ja nimeä hyödyntäviä lasten ja nuorten arkkitehtuurikouluja toimii ympäri maailmaa. ”Kysyntää tuntuu olevan, jos homma saadaan toimimaan. Pohjoismaissa se on helpompaa, selvitään pienillä muutoksilla. Aasiassa taas on kovin kysyntä. Aasian maissa koulutus perustuu siihen, että opettaja tietää ja on oikeassa. Haaste on, miten saamme sovitettua Arkin siihen kulttuuriin”, Meskanen pohtii.

 
Arkki International Oy
Perustettu: 2013
Henkilöstö: 1
Tuote: Pääkaupunkiseudulla vuodesta 1993 toimineen lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin konseptin monistaminen muualle maailmaan.

http://www.arkki.net

Teksti Petja Partanen/Tarinatakomo

 

Lisätietoja Kasvuvalmennuksesta:

Kaisa Sibelius
Projektipäällikkö
puh. +358 40 570 1317
kaisa.sibelius(at)forumvirium.fi

 

 

Lue myös