Kalasatama Urban Labissa tehdään uutta Helsinkiä, josta CNN ja Le Mondekin kertovat

Artikkelikuva: Kalasatama Urban Labissa tehdään uutta Helsinkiä, josta CNN ja Le Mondekin kertovat

Yli 1800 kansainvälistä kaupunkikehittäjää on jo tutustunut Kalasataman älykkäisiin kaupunkiratkaisuihin ja niistä uutisoivat muun muassa CNN ja Le Monde. Kalasataman kaupunginosa herättää runsaasti kiinnostusta maailmalla. Nyt alueella toimii Kalasatama Urban Lab, joka kutsuu sidosryhmät kehittämään älykästä tulevaisuuden kaupunkia yhdessä.

Fiksu Kalasatama -hanke on tehnyt Helsingin Kalasatamasta älykkään kaupunkikehityksen mallialueen ja Helsingin ilmastotavoitteiden pioneerin, jossa kaupungin älykkäitä ratkaisuja kokeillaan ensimmäisenä. Vuodenvaihteessa avautunut Kalasatama Urban Lab toimii kaupungin, yritysten ja kaupunkilaisten yhteisenä kaupunkikehittämisen tilana ja tarjoaa paikan alueen kehittäjien tapaamisille, tapahtumille, kohtaamisille ja verkostoitumiselle.

“Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2035 mennessä, ja  nyt avatun Kalasatama Urban Labin tapahtumissa edistetään tätä tavoitetta. Kalasatamassa ilmastotavoitteita viedään eteenpäin rohkeasti kokeilemalla, ja kaupunginosa on tärkeä tiennäyttäjä sille, että koko Helsinki kokeilee ja yhteiskehittää uutta kaupunkia”, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Ilmastotavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kaupungin lisäksi mukaan niin kaupunkilaiset, yritykset kuin tutkijatkin, ja uusi Kalasatama Urban Lab -tila tukee näiden yhteiskehittämistä.

“Kalasataman fiksut ratkaisut, kuten energiatehokkuus ja kaupunkilaisia osallistava yhteiskehittäminen ovat tuoneet sille runsaasti kansainvälistä huomiota. Kalasatamaan on tutustunut jo lähes 1800 innovaatioturistia, jotka ovat halunneet oppia lisää kokemuksistamme. Kalasataman älykkään kaupungin vankan perustan muodostavat sen infraratkaisut: jätteiden innovatiivinen putkikeräysjärjestelmä sekä älykäs energiaverkko. Alueella on myös kokeiltu uudenlaisia palveluita, kuten yhteiskäyttöautoja ja jaettuja tiloja, joita konseptina skaalaamme nyt laajemmalle”, kertoo Fiksu Kalasatama -hankkeen ohjelmajohtaja Kerkko Vanhanen Forum Virium Helsingistä.

Näin älykästä ja ilmastopositiivista Helsinkiä edistetään Kalasatama Urban Labissa

1.Yhteiskehittämisen tila

Kalasatama Urban Lab on viihtyisä tila, jossa ajatukset saavat lentää ja ideat kiteytyä konkretiaksi. Tilassa kävijät saavat tietoa Kalasataman alueen kehityksestä ja fiksun arjen palveluista.

2. Ilmastoviisaiden tapahtumien areena

Kalasatama Urban Labissa järjestetään niin kaikille avoimia kuin yksityistilaisuuksiakin. Tila taipuu 60 henkilön tilaisuuksiin. Tila kannustaa myös ratkomaan ilmastohaasteita ja hyödyntämään digitaalisuutta: käytössä on esimerkiksi Kalasataman 3D-malli, jota voi tutkia ja työstää.

3. Fiksun arjen showroom

Tilassa näyttäytyvät niin Kalasatamassa toteutetut nopeat kokeilut kuin alueen älyratkaisuja tukeva infrastruktuuri ja sen päälle rakentuvat uudet ratkaisut. Kalasatama Urban Labissa uusimpiin ilmastopositiivisen ja fiksun arjen innovaatioihin voi tutustua kokemuksellisesti.

4. Kehitysalusta Tilat palveluna -mallille

Kalasatama Urban Labissa on kehitetty tilan omatoimikäytön mallia, ja kokeiltu esimerkiksi kalusteiden hankkimista ja mukauttamista tapahtumiin palvelumallilla yhteistyössä Martelan kanssa. Tilat palveluna -malli on kuvattu tarkemmin Tilat avoimiksi -julkaisussa.

Kalasatama Urban Labin ja sen tapahtumiin ovat tervetulleita niin kaupunkilaiset, yrityksen edustajat, kaupungin työntekijät kuin tutkijatkin. Tilaa voi tiedustella käyttöön tapahtumille ja tilaisuuksille, jotka edistävät fiksua ja ilmastopositiivista arkea ja kaupungin kehittämistä. Tilan varaustilanne on nähtävissä Flextila-palvelussa.

Fiksu Kalasatama on osa 6Aika-strategiaa, jossa kehitetään avoimia ja älykkäitä kaupunkipalveluita kuutoskaupunkien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku) alueella. Hanke on tuonut yli sata yritystä yhteistyöhön kaupungin ja toistensa kanssa sekä herättänyt suurta kansallista ja kansainvälistä huomiota. Fiksu Kalasatama -hankkeelle myönnettiin jatkorahoitus Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta vuosille 2017–2020. Fiksu Kalasatama -hanketta koordinoi Helsingin kaupungin kehitysyhtiö Forum Virium Helsinki.
www.fiksukalasatama.fi

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön, kaupungin ja kaupunkilaisten kanssa.
www.forumvirium.fi 

Kuva: Ruska Tapiovaara

Lisätietoja

Kuva

Kerkko Vanhanen

puh. +358 40 596 8296
kerkko.vanhanen(at)forumvirium.fi

Lue myös