Kalasataman tornitalossa käynnissä robottikokeilu – ateriat kaupasta kotiin robotin kuljettamana

Artikkelikuva: Kalasataman tornitalossa käynnissä robottikokeilu – ateriat kaupasta kotiin robotin kuljettamana

Forum Virium Helsinki käynnisti Kalasatamassa kokeilun, jonka tavoitteena on testata uudenlaisia älykkäitä asumisen palveluja sekä etsiä uusia ja kevyitä ratkaisuja pienille kuljetuksille kaupunkiympäristössä.

Syyskuun viimeisestä viikosta alkaen kauppakeskus REDIn käytävillä on voinut nähdä pienen itsenäisesti pyörillä kulkevan robotin. Sen tehtävänä on kuljettaa tilauksesta annoksia K-Supermarketista tornitalo Majakkaan. Asiakkaat voivat tehdä tilauksen talon omasta Asumi-palvelusta tietokoneella tai mobiililaitteella, ja kuljetusrobotti vie ostokset asiakkaalle kotiovelle tai toimituspisteeseen talon yhteisiin tiloihin. 

Kyseessä on Kalasatamassa käynnissä oleva robottikuljetuskokeilu, jonka toteuttaa teknologiayhtiö Dimalog yhteistyössä Omronin kanssa sekä palvelumuotoilutoimisto Muotohiomo. Kokeilua koordinoi Forum Virium Helsinki yhteistyökumppaneinaan SRV ja KONE. SRV on mukana Majakan asukkaille suunnattujen asumisen palvelujen puitteissa ja KONE tarjoaa hissirajapinnat lähetin liikkumiseen Majakassa. Mukana tärkeänä kumppanina on myös REDIn K-Supermarket, joka pääsee kokeilemaan robolähettiä osana omaa toimintaansa.

Keskeisenä tavoitteena on oppia miten autonomiset lähetit voivat helpottaa viimeisten metrien kuljetushaasteita urbaanissa arjessa. Kokeilu on osa 6Aika: Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeen nopeita kokeiluja, joissa etsitään älykkäitä ratkaisuja urbaanin logistiikan järjestämiseksi mahdollisimman kevyesti, kestävästi ja tehokkaasti. Ajatuksena on kokeilla kiinnostavia uusia palveluja, jollaisia ei vielä ole markkinoilla.

“Nopeissa kokeiluissa tarjoamme yrityksille mahdollisuuden käyttää kaupunginosia kokeilualustana, ja testata uusia palveluja kaupunkilaisten kanssa. Asukkaat voivat vaikuttaa tuomalla arjen tarpeita, sekä käyttäjänä, antamalla palautetta ja kehitysideoita. Kokeilutoiminnassa yhteistyökumppanit ja koko ekosysteemi oppii käytännön kokemuksista oikeassa ympäristössä, Tällä kokeilukierroksella opimme autonomisista kuljetuksista julkisessa tilassa, osana asumisen ja kaupan palveluita”, kertoo kehityspäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä. 

Robotit arjen apuna tulevaisuuden asumisessa

Voisivatko robotit olla tulevaisuudessa osa asumisen palveluja? Nyt toteutettava kokeilu on esimerkki asumiseen yhdistettävistä palveluista, jotka saattavat olla joskus arkipäivää. 

”Kalasataman torneja suunniteltaessa tornien asukkaat ja heidän elämäänsä helpottavat uudenlaiset palvelut ovat olleet suunnittelun keskiössä. Tiivis kaupunkikeskus on otollinen alusta uusille innovaatioille ja hienoa nähdä, että täällä kokeillaan rohkeasti uutta”, SRV:n asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.

REDIssä robotti kulkee ohjelmoitua reittiä käytävillä ja etenee hissiin, ja sieltä perille asukkaalle. Kokeilun aikana se tarvitsee reitin varrella vielä avustajan avaamaan ovia, mutta hississä se pystyy kulkemaan omin päin. 

”REDIn kauppakeskus ja Majakka tarjoavat hyvän ympäristön kokeilulle. On hienoa saada käytännön oppeja siitä, miten älykkäät hissit voivat olla osa autonomista liikkumista kaupunkiympäristöissä, tarjoten asukkaille parempia palveluita arjen sujuvoittamiseksi. Kokeilun kautta saamme yhdessä eri tahojen kanssa testata tulevaisuuden palvelukonsepteja, joissa turvallinen ja sujuva liikkuminen on keskiössä”, toteaa KONEen Mirva Nevalainen, Head of Partner Operations.

Asukkaat mukana kehittämässä

Kokeilussa tärkeässä asemassa ovat olleet tornitalo Majakan asukkaat, joilta haettiin palautetta jo kokeilun varhaisessa vaiheessa. Palautetta tuli runsaasti ja sitä hyödynnettiin kokeilun suunnittelussa. Asukaskyselyssä kokeiltava palvelu nähtiin erityisen hyödyllisenä sairastumisen, etätyön, juhlien ja kiireisten hetkien aikana.

“Olemme majakkalaisina ylpeitä siitä, että saamme olla mukana kokeilemassa jotain uutta ja ainutlaatuista. Onhan Majakka ainutlaatuinen asuintalo Suomessa, joten on luontevaa, että olemme mukana robottikokeilussa ja pääsemme nauttimaan uudesta kokemuksesta. Toivomme, että kokeilusta saadut hyvät kokemukset auttavat tulevaisuudessa kehittämään vastaavia palveluita”, kertoo Jari Ojala, Asunto Oy Helsingin REDIn Majakan hallituksen puheenjohtaja.

Citylogistiikan uudet ratkaisut on 6Aika-hanke, jota toteuttavat yhteistyössä Forum Virium Helsinki, Turun kaupunki, Turun Ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen liitto Valonia sekä Tampereen Ammattikorkeakoulu. Hanketta koordinoi Turun kaupunki. Hanke saa rahoituksensa Euroopan aluekehitysrahastosta osana 6Aika-strategiaa vuosina 2018-2020.

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja

Kuva

Matias Oikari

puh. +358 40 664 8877
matias.oikari(at)forumvirium.fi

Kuva

Raimo Tengvall

#citylogistiikka #mobilitylaunchpad #jätkäsaari #smartmobility
puh. +358 40 629 7744
raimo.tengvall(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös