Kaksi konseptia tuo robotteja kaupungin huoltotöihin

Artikkelikuva: Kaksi konseptia tuo robotteja kaupungin huoltotöihin

Lähitulevaisuudessa robotit voivat tulla kimppakyydillä huoltotöihin esimerkiksi puistoon. Koneet voivat auttaa ihmisiä vaikeissa maastoissa ja hoitaa samalla kertaa useampia tehtäviä.

Robotiikkaa kehitetään parhaillaan muun muassa vanhusten hoitoon ja huoltotöihin. AutoMod – Autonomiset modulaariratkaisut -hankkeessa robotteja ja muuta teknologiaa käytetään kiertotaloudessa. 

Kesällä 2022 AutoMod-hanke järjesti innovaatiokilpailun, josta valittiin kaksi konseptia jatkokehitykseen. Toinen niistä oli 4 the Driversin ja toinen CONTAIn ratkaisu.

4 the Drivers konseptoi syksyn aikana etäohjauskeskusta roboteille. Sen voisi rakentaa esimerkiksi pakettiautoon, joka toimisi myös robottien kuljetusvälineenä. Pienet, huoltotöissä auttavat robotit lastattaisiin kyytiin ja kuljetettaisiin sopivaan paikkaan, kuten puistoon. Ajatuksena on, että koneet voivat auttaa ihmistyöntekijöitä esimerkiksi roskakorien pussien vaihtamisessa. Robottien etuna on, että ne pystyvät kulkemaan kapeita reittejä paremmin kuin tällä hetkellä paljon käytetyt avolava-autot. 

4 the Drivers keskittyi konseptissaan erityisesti robottien ohjaukseen. Koska robotit eivät aina toimi itsenäisesti suunnitellusti, on hyvä, että ihminen voi tarvittaessa ottaa ohjat. Maastokelpoinen mobiilirobottialusta tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja voi tehostaa huolto- ja ylläpitotöitä. 

CONTAI on tehnyt aiemmin erilaisia jakelupalveluja kuten ruoan ja pakettien kuljetusta. Syksyn aikana he kehittivät konseptia, jossa robotit sekä kuljettavat että hoitavat tehtäviä matkansa varrella. CONTAI siis selvitti, voisiko robotiikalla hoitaa sekä kiertotalouden tehtäviä että kuljetuksia. Tavoitteena oli, että he voisivat jatkossa tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia viimeisten metrien palveluita muokkautuvien ja skaalautuvien ratkaisujen ansiosta. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, kaupungin tekninen ylläpito tehostuu, kun samoja robotteja voi käyttää useampiin tehtäviin ja samankaltaiset rajapinnat sallivat erilaiset työkone- ja kuljetussovellukset. 

CONTAI pohjasi konseptinsa ajatukselle skaalautuvasta ja monikäyttöisesti kuormasovelluksesta. Sen ansiosta voitaisiin kuormata tavaraa tai vaikka roskia autonomisesti esimerkiksi ajoneuvoihin tai vaikka robotin kyytiin. 

4 The Drivers sai konseptityöstä kokemuksen asiakaslähtöisestä ratkaisun kehittämisestä. CONTAI puolestaan aikoo jatkaa kuljetusten ohella myös kunnossapidon viimeisten metrien parissa. 

Lue lisää syksyn 2022 toisesta innovaatiokilpailusta, johon haetaan prototyyppejä tai tutustu kokeilijoiden esityksiin konsepteista.

Tutustu konsepteihin katsomalla tallenteet 4 the Driversin ja CONTAIn esityksistä.

Pääkuva: 4 the Driversin robotti, kuvan ottanut Kari Heikkilä.

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lue myös