Lainaa IoT-sensori kirjastosta ja kaksi muuta 5G-kokeilua Helsinkiin

Artikkelikuva: Lainaa IoT-sensori kirjastosta ja kaksi muuta 5G-kokeilua Helsinkiin

Helsingissä alkaa kolme uutta 5G-kokeilua. UrbanSense -projektin innovaatiokilpailun voittaneet yritykset kehittävät uusia 5G-verkon älykkäitä kaupunkipalveluja ja 3D-mallinnuspalvelua. Lisäksi kirjastoihin tulee lainattavaksi IoT-sensoreita. 

Innovaatiokilpailu käytiin kolmessa sarjassa ja osallistujat pitchasivat ideoitaan tuomaristolle seitsemän minuutin esityksillä.

1. Sensoridataa joukkoistamalla

Sensoridataa joukkoistamalla -sarjan voittivat yritykset Wizense Oy ja Citynomadi. Citynomadi toteuttaa 5G-datan avulla kerätyn IoT-tiedon visualisoinnin Kumpulan kampuksen kartta-aineistolle. Tavoitteena on tuoda viihtyvyyden ja energiatehokkuuden näkökulma julkisen rakennuksen käyttöön ja auttaa alueella toimivia myös antamaan panoksensa alueen viihtyvyyteen. Citynomadi tekee tämän yhteistyössä Wizensen kanssa, joka tarjoaa anturiratkaisun kokeiluun.

Wizense Oy tarjoaa joukkueistettua ympäristön datankeräystä kaupungin kiinteissä ja liikkuvassa kalustossa laadukkailla sensoreilla. Kokonaisuutena parannetaan ymmärrystä kaupungin muuttuvasta ilmanlaadusta ja parannetaan kaupungin asukkaiden elämää. Tämän lisäksi data on rajapintojen kautta käytettävissä kaikkien sovelluskehittäjien ja ekosysteemin käyttöön.

Tuomariston mukaan haasteessa on kaksi hyvää ehdotusta joissa molemmissa on erilaiset lähestymistavat ja omat kulmat jotka täydentävät toisiaan. Toinen kerää mittadataa ja toinen visualisoi mitattua dataa.

2. Urbaani 5G-palvelu

Urbaani 5G-palvelu -sarjan voitti yritys xD Visuals Oy. Yritys kokeilee lisätyn todellisuuden paikannusta ulkotiloissa.

3D-kaupunkimalli on massiivisen iso tietokanta, joten sen siirtäminen vaatii nopeita yhteyksiä, kuten 5G. Myös lisätyn todellisuuden paikannuslaskennat vaativat viiveettömiä yhteyksiä, jotta kokemus olisi riittävän miellyttävä. Kokeilun sovelluspuoli palvelee kaupunkisuunnittelua tarjoamalla uusia työkaluja vuorovaikutukseen ja kansalaisten osallistamiseen.

Tuomariston mukaan kyseessä oli perusteellinen esitys joka hyödyntää 5G:tä, 3D-mallia ja on laajennettavissa globaalisti. Hyvä kaupallinen näkemys ja omia innovaatioita.

3. Ehdota oma 5G-konsepti

Ehdota oma 5G-konsepti-sarjan voitti Loopshore Oy. Yritys kokeilee lainattavien ilmanlaatua mittaavien IoT-sensoreiden kirjastolainaamisen ylläpitoa.

Loopshore kehittää ilmanlaadun mittausteknologiaa ja haluaa tarjota kaikille kaupunkilaisille mahdollisuuden mitata ympäristönsä ilmanlaatua kirjastoista lainattavilla ilmanlaatumittareilla. Joukkoistettu ja avoin ilmanlaatutiedon keräys ympäristöstä edesauttaa ymmärtämään terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Kaupunkisuunnittelulle saadaan uutta tietoa ja mahdollisuuksia tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.

Yritys, haluatko pilotoida digiratkaisuasi Helsingissä aitojen kaupunkilaisten kanssa? Seuraa Forum Viriumin yhteistyö- ja pilotointimahdollisuuksia tilaamalla uutiskirjeemme!

Kuva: Tuomas Uusheimo / Helsinki Marketing

Lisätietoja

Kuva

Eero Jalo

#urbansense
puh. +358 40 501 3223
eero.jalo(at)forumvirium.fi

Tilaa Forum Virium Helsingin uutiskirje!

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös