Innovaatioista tukea työelämätaitojen kartuttamiseen ja itsenäiseen elämään

Artikkelikuva: Innovaatioista tukea työelämätaitojen kartuttamiseen ja itsenäiseen elämään

Vuonna 2024 Helsingissä kokeiltiin viittä innovatiivista ratkaisua yhdessä Helsingin kaupungin ja sen asukkaiden kanssa. Ratkaisut on kehitetty tukemaan haavoittuvassa asemassa olevien kaupunkilaisten hyvinvointia, tasavertaisuutta ja työelämätaitoja.

Yhteiskunnalliset muutokset ja digitalisoituvat palvelut työntävät osaa kaupunkilaisista marginaaliin. Jotta mahdollisimman moni pärjäisi itsenäisesti ja pystyisi toimimaan täysivaltaisena kaupunkilaisena, Horisontti-rahoitteisessa CommuniCity-hankeessa pilotoidaan ja yhteiskehitetään innovatiivisia ratkaisuja kaupunkien, asiantuntijoiden ja asukkaiden kanssa. Kolmevuotisen hankkeen aikana eurooppalaisissa kaupungeissa on tarkoitus järjestää kaikkiaan 100 pilottia. Niistä 25 toteutetaan Helsingissä.

Keväällä 2024 Helsingissä kokeiltiin useampaa digitaalista ratkaisua. Kohderyhminä olivat ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät, ei-suomenkieliset ja kehitysvammaiset. Tavoitteena oli tukea omien taitojen kehittämistä ja omatoimisuutta arjessa erilaisin keinoin.

Pilotoidut teknologiset ratkaisut valittiin Euroopan laajuisen avoimen kokeiluhaun kautta. Jokaiselle valitulle pilottitiimille myönnettiin maksimissaan 32 500 euron apuraha ratkaisun kehittämiseen ja testaamiseen sekä yhteiskehittämiseen kaupungin ja sen asukkaiden kanssa.

Tekoälyä hyödyntävä “älypallo” kehitysvammaisille

Monet vaikeasti kehitysvammaiset kaipaavat tukea kommunikointiin ja palveluiden käyttöön. Useat heistä hyötyvät virikkeellisestä toiminnasta esimerkiksi osana Helsingin kaupungin järjestämää päivätoimintaa. Keväällä 2024 Ai2Ai Oy kokeili, voisiko PALL0-teknologia auttaa vaikeasti vammaisia kommunikoinnissa ja tarjota uusia aktivointikeinoja kaupungin päivätoimintaan. Pallonmuotoinen PALL0 yhdistelee liikeilmaisua, sensoreita ja tekoälyä pelillisyyteen ja vuorovaikuttamiseen. 

Helsingissä teknologiaa kokeiltiin Sofianlehdon toimintakeskuksessa, joka tarjoaa päivätoimintaa kaupungin vammaisille. PALL0a pilotoiva tiimi yhteiskehitti ratkaisua käyttäjien ja Sofianlehdon fysioterapeuttien ja ohjaajien kanssa. Kokeilun aikana arvioitiin muun muassa ratkaisun käyttäjäystävällisyyttä, teknistä toimivuutta sekä sopivuutta niin päivätoiminnan asiakkaille kuin toimintakeskuksen henkilökunnalle. Yhteistyöstä kertyi lupaavia tuloksia.

Tiedonkeruuta reiteistä uusilla tavoilla

Kaupungit tarvitsevat tietoa reittiensä kunnosta ja esteettömyydestä. Useinkaan sitä ei kuitenkaan ole mahdollista saada ajantasaisesti, saati laajalta alueelta. Helsingissä ja Tallinnassa kokeiltiin, voisiko tiedonkeruun joukkoistaa mobiilipelin avulla. Kokeilun toteuttivat Riesa Consultative Oy ja Crowdsorsa.

Pilotin tavoitteena oli kerätä tietoa erityisesti suojateiden esteettömyydestä ja reittien kunnosta. Crowsorsan kehittämä mobiilipeli sovitettiin tähän käyttöön. Peli kannusti käyttäjiään liikkumaan kaupungilla erilaisilla, ennalta määritetyillä alueilla sekä ottamaan valokuvia niiden varrelta pientä rahallista korvausta vastaan. Kuvista saatiin tietoa, miten esteettömyys toteutuu eli miten reitit toimivat näkövammaisten ja pyörätuolia käyttävien näkökulmasta. Riesa Consultative Oy analysoi kuvamateriaalin. 

Helsingissä ja Tallinnassa toteutetut kokeilut osoittivat, että peli toimii tiedonkeräämistapana hyvin. Lisäksi pilotit todistivat, että ajantasaista tietoa kulkureiteistä ja esteettömyydestä tarvitaan lisää. Tallinnassa peliä on sittemmin käytetty julkisen liikenteen pysäkkien saavutettavuuden kartoittamiseen.

Sensoroitu istuinpäällinen painehaavojen ehkäisyyn

Suomen Digitaalinen Tehdas Oy ja Touchlab Oy pyrkivät vähentämään painehaavojen muodostumista pyörätuolia käyttäville uudella, älykkäällä sensoriratkaisulla. Ratkaisu perustuu erittäin herkästi reagoivaan sensoriratkaisuun, joka kokeilussa painettiin osaksi pyörätuolin istuintyynyn kangasta. Suomessa arviolta 55 000–80 000 ihmisellä on vuosittain painehaava, joten ratkaisulla on merkittävä vaikutuspotentiaali.

Kokeilun aikana Kivelän seniorikeskuksen hoitajat asettivat kullekin potilaalle yksilölliset painerajat, joiden ylittymistä tarkkailtiin mobiililaitteilla. Jos paineraja ylittyi, potilaan asentoa pyörätuolissa voitiin muuttaa siten, että painehaavan muodostumisen riski voitiin välttää. Ratkaisun havaittiin myös auttavan oikeiden pyörätuoliasetusten määrittelemisessä, sillä sensorityyny kertoi milloin painopiste on potilaan kannalta ideaali. 

Digitaalinen kysely mittaa pitkäaikaistyöttömien osaamista

Kaupungit haluavat mitata pitkäaikaistyöttömien digitaitoja, jotta piilevä osaaminen havaittaisiin ja koulutusta osattaisiin kohdentaa nykyistä paremmin. Siihen tarkoitukseen Stereoscape Oy kehitti taitoja kartoittavan digitaalisen kyselyn. Tavoitteena oli, että kysely auttaisi tunnistamaan, millaisesta koulutuksesta kukin työtön hyötyisi sekä inspiroisi oppimaan uutta. 

Kyselyä kehitettiin kolmen kaupungin, Helsingin, Porton ja Tallinnan, voimin. Palvelua päätettiin kokeilla ensiksi Helsingissä. Täällä ratkaisua jatkokehitettiin tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin kuntouttavan työtoiminnan yksikön sekä sen asiakkaiden kanssa. Käyttäjät antoivat kyselystä palautetta työpajojen aikana ja palautteen pohjalta palvelua muokattiin. Toisena kyselyä kokeiltiin interaktiivisen videon muodossa Portossa Instituto do Emprego e Formação Professionalin kanssa. Siellä alusta oli eri, mutta Suomen työ antoi silti pohjatietoa kokeiluun. 

Visailu motivoi harjoittelemaan työelämätaitoja

Vuonna 2024 Helsinki ja Tallinna pilotoivat työttömille kaupunkilaisille suunnattua uutta tapaa tunnistaa ja kartuttaa työelämätaitoja. Teknologinen ratkaisun tarkoituksena oli yhtäältä kehittää pitkäaikaistyöttömien työnhakutaitoja ja toisaalta tarjota mahdollisuuksia oppia uutta. 

Kokeillun palvelun taustalla on Kwizie Oy:n ”AI Co-Pilot for Recognizing Competence through Interactive Video Quiz Games”, joka yhdistää videoita ja kysymyksiä leikkisäksi visailuiksi. Alustaa voi käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Tässä tapauksessa sitä sovellettiin osaamisen kartoittamiseen, koska kokeilun tavoitteena oli tukea Helsingin kaupungin kuntouttavaa työtoimintaa ja Tallinnan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuoltoa pitkäaikaistyöttömien osaamisen tunnistamisessa ja validoinnissa. Kokeilujen myötä palvelun kehittänyt Kwizie Oy pääsi kehittämään tuotettaan asiakkaiden kanssa aidon käyttökohteen kautta. 

Helsingin ja Tallinnan pilotit osoittivat, että pelillisyys toimii työelämätaitojen kartuttamisessa hyvin. Sekä asiakkaat, että Kwizie Oyn työntekijät olivat kokeiluun ja yhteistyöhön tyytyväisiä.

Uusia pilotteja vuonna 2025

CommuniCity-projektin kolmas ja laajin kokeiluhaku käynnistyi syyskuussa 2024. Siinä haettiin 17 eurooppalaisen kaupungin määrittelemien tarpeiden pohjalta uusia teknologioita parantamaan kaupunkien palveluita ja haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen arkea. Viimeiselle kokeilukierrokselle valittiin yhteensä 60 teknologiakokeilua, jotka toteutetaan toukokuun 2025 loppuun mennessä. Kokeiluista 15 toteutetaan Helsingissä yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Helsingin Yliopistollisen sairaalan kanssa. 

Lisätietoa

Vanhempi projektipäällikkö Silja Peltonen

Silja Peltonen
Vanhempi projektipäällikkö
+358 40 742 6360
silja.peltonen@forumvirium.fi

Vanhempi projektipäällikkö Anne-Mari Sandell

Anne-Mari Sandell
Vanhempi projektipäällikkö
+358 40 903 1922
anne-mari.sandell@forumvirium.fi

Lue myös