Vuonna 2021 Parkly Oyn ja Forum Virium Helsingin kokeilemat vehreät oleskelualueet tai viherkeitaat saivat hyvän vastaanoton. Nyt työ jatkuu Helsingin kaupungin kanssa.
Ylä-Malmin torille pystytettiin istutuksista ja penkeistä koostuvia rakenteita, Parkly Oyn vehreitä oleskelualueita kesän 2022 alussa. Mukana oli sekä leikkimiseen että istuskeluun sopivia kokonaisuuksia. Rakenteet on aseteltu muodostelmiin, jotka luovat torille erilaisia ajanviettopaikkoja.
Parkly Oy ja Forum Virium Helsinki toteuttivat vuonna 2021 kaksi kokeilua, joista toisessa Parkly toi oleskeluun sopivia, kasveja sisältäviä rakenteita uudistusta odottavalle Malmin torille ja toisessa lisäsi vehreyttä rakenteilla olevalle alueelle Kalasatamassa. Kalasatamassa kokeilu tehtiin B.Green-hankkeen puitteissa ja Malmilla Fiksu kaupunki -hankkeen osana.
B.Green-hanke kehittää kaupunkien vihreää infrastruktuuria tukevia ratkaisuja ja digitaalisia työkaluja kaupunkisuunnitteluun. Fiksu kaupunki -hankkeessa kokeillaan, miten uudistuksia odottavia asuinalueita voisi piristää jo ennen kaupungin muutostöitä.
Nopea kokeilu edeltää uudistustöitä
Kesän 2022 Ylä-Malmin torin toteutus lavastaa torista tehtyä viitesuunnitelmaa eli suunnitteluprosessin vaihetta, joka johtaa lopulta alueen peruskunnostukseen. Viitesuunnitelma kertoo, mitä varsinaisessa toteutussuunnitelmassa pitäisi huomioida.
Viherkeitaiden sijoittelu pohjautuu placemaking-menetelmään, jossa uutta kaupunkia luodaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Menetelmää hyödynnettiin myös vuoden 2021 kokeiluissa varsinkin Malmilla. Kokeilulla tutkittiin, millaista uudistusta paikalliset toivovat alueelle ja miten torin ympäristöön voi rakentaa erilaisia kaupunkilaisia palvelevia kokonaisuuksia.
Malmilla oli joka tapauksessa menossa placemaking-työtä ja -kehittämishanke, joten Parkly Oyn kanssa jatkaminen oli Helsingin kaupungille luontevaa. Kokeilusta saatu palaute osoitti, että tekemisen tapa toimi.
Lisää vihreää kaupunkilaisten toiveesta
Kalasataman B.Green-yhteistyö on myös saanut jatkoa. Aiemmin vehreiden oleskelualueiden yhteydessä on kokeiltu sensoreita, jotka kertovat, millaiset olosuhteet kasveilla on. Loppukeväästä 2022 Kalasataman vihreää infrastruktuuria esittelevän Urban Green Explorer -sovelluksen kävelykierrokset lähtivät Parkly Oyn vehreiden oleskelualueiden luota.
“Kokeilut antavat meille tärkeitä referenssejä, koska tuote ja konsepti sopivat moneen ja monenlaisiin kaupunkitiloihin. Kokeilut auttavat validoimaan konseptia ja tunnistamaan uusia mahdollisuuksia ja erilaisia haasteita”, sanoo Parkly Oyn toinen perustaja, kaupunkimuotoilija Päivi Raivio.
Parkly Oy teki ensimmäisen kokeilunsa Forum Virium Helsingin kanssa vuonna 2020 osana Fiksu Kalasatama -hanketta. Silloin asukkaat antoivat palautetta, että alueelle haluttaisiin lisää vihreää. Parkly Oy vei viestiä eteenpäin rakennuttajille.
Kokeilu onnistuu alueeseen perehtymällä ja asukkaita kuuntelemalla
Kesän 2021 kokeilut tuottivat tietoa siirrettävien viherrakenteiden käytöstä jo kertaalleen rakennetuilla, uudistuksia odottavilla alueilla. Kokeiluista tuli positiivista palautetta ja näkyvyyttä.
Varsinkin Malmin kokeilusta tullut palaute rohkaisi toteuttamaan väliaikaisia tekoja uudelleen.
Sekä Kalasataman että Malmin kokeiluissa kokeiluja vetävät yritykset pitivät alueella tilaisuuksia, joissa he kohtasivat paikallisia.
“Kaikki kokeilut, jotka olemme tehneet Forum Virium Helsingin kanssa, ovat onnistuneet hyvin. Halusimme kerätä asiakaskokemuksia ja niitä kokeilut ovat tuottaneet”, Päivi Raivio sanoo.
Raivion mukaan onnistumista tuki kokeilujen prosessimainen rakenne.
“Saatoimme kokeilun aikana testata pieniäkin asioita ja muuttaa elementtejä. Malmilla esimerkiksi vaihdettiin moduulien paikkaa kokeilun aikana.”
Tuloksista kerrottiin laajasti ja keskusteltiin sidosryhmien, kuten Helsingin kaupungin toimijoiden kanssa. Lisäksi työtä suunniteltiin ennakkoon paikallisten toimijoiden kanssa. Raivion mukaan onkin olennaista, että tuntee alueen, jossa aikoo kokeilla. Hän myös painottaa, ettei kokeilujen tavoitteista ja vaikutuksista voi viestiä liikaa.
“Jotkut ajattelevat yhä, ettei väliaikaisella voi saada pysyvää muutosta aikaan. Se ei pidä paikkaansa.”
Malmin kesän 2022 Parklyn placemaking-projekti on edelliskesää laajempi: se jakautuu kolmeen paikkaan aukiolla.Tänä vuonna mukana on vielä enemmän lapsille ja nuorille suunnattua sisältöä, kuten työpajoja ja leikkiin kutsuvia elementtejä, koska yksi kokeilun perusteella tunnistetuista kehittämisen teemoista on lasten ja nuorten kaupunki.
Lisätietoa kokeiluista
Fiksu kaupunki testaa Helsingin kaupunkiuudistusalueilla ja Pasilassa uusia palveluita, ratkaisuja ja teknologioita. InnoGreenin ja Parklyn toteuttamat kaupunkikeitaat olivat hankkeen ensimmäinen kokeilu. Paikat ja kokeilujen aihe tulivat Helsingin kaupungilta.
Malminkartanossa tehtiin vuonna 2021 viherkeidaskokeilu Innogreenin kanssa. Se sai myös jatkoa, kun Helsingin kaupunki päätti tehdä Innogreenin kanssa yhteistyötä myös kesällä 2022.
Parkly- ja Innogreen-yhteistyöt kuvaavat hyvin Fiksu kaupunki -hankkeen toiminnan ydinajatusta. Hanke tuottaa hetkellisiä kokeiluja, jotka voivat luoda pohjaa jollekin vaikuttavammalle.
Jos liikut Ylä-Malmin torilla, vastaa kyselyyn alueen kehityksestä!
Kuva: Vesa Laitinen & Päivi Raivio
Lisätietoa