Ilmanlaatumittareita voi nyt lainata neljästä Helsingin kirjastosta

Artikkelikuva: Ilmanlaatumittareita voi nyt lainata neljästä Helsingin kirjastosta

Itäkeskuksen, Vallilan ja Viikin kirjastoihin sekä keskustakirjasto Oodiin tulee 11.3. alkaen lainattavaksi yhteensä kymmenen ilmanlaatumittaria. Lainattavaksi tulevat ilmanlaatumittarit mittaavat ulkoilman häkäpitoisuutta ja tuloksia voi seurata omalle puhelimelle ladattavalta sovellukselta.

Ilmanlaatumittari kulkee mukana käteen kiinnitettävässä rannekkeessa. Mittari lähettää tiedot bluetoothin kautta käyttäjän puhelimeen, josta niitä voi tarkastella geme.io:n kehittämän Oo-sovelluksen kautta. Tiedot välittyvät myös Helsingin yliopistolle, jossa mitattavaa tietoa käytetään tutkimustarkoituksiin. Tiedon kerääntyessä tuloksia voi kuka tahansa tarkastella myös geme.io-sivustolla ja mittareita lainaavien kirjastojen infotauluilta.

Tavoitteena on, että lainattavien mittareiden avulla saataisiin kerättyä mahdollisimman monipuolisesti tietoa eri alueiden ilmanlaadusta.

”Häkäpitoisuuksien avulla on tavoitteena tutkia, millainen on ilmanlaadun yleiskuva ja mittareilla kerättyä tietoa voidaan hyödyntää monella tavoin kaupunkisuunnittelussa”, kertoo ilmanlaatumittarit kehittäneen Loopshore Oy:n toimitusjohtaja Janne Edgren.

”Ilmanlaadun mittauksella saadaan tietoa muun muassa siitä, miltä alueilta liikennettä olisi hyvä ohjata muualle tiettyihin vuorokaudenaikoihin. Norjassa on esimerkiksi hyödynnetty ilmanlaatutietoja siten, että tietyillä alueilla on huonomman ilmanlaadun aikaan yksityisautoilua koskevia rajoituksia ja toisaalta halvemmat hinnat julkisen liikenteen maksuissa”, Edgren sanoo.

Ilmanlaatumittareista toivotaan palautetta

Nyt kirjastoihin lainattavaksi tulevat ilmanlaatumittarit ovat vielä prototyyppivaiheessa.

”Mittarit eivät ole vielä täydellisiä, joten käyttäjien kokemukset ja palautteet ovat kehittämisen kannalta ensiarvoisen tärkeitä”, kertoo Edgren.

Hän toivoo kirjaston asiakkaiden lähtevän mukaan testaamaan mittareita ja antamaan näin oman panoksensa kaupungin kehittämiseen.

Ilmanlaatumittareiden kirjastolainaus on osa Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston ja kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin UrbanSense- ja Hope-hankkeita, joissa hyödynnetään 5G-ratkaisuja kaupunkiympäristön havainnointiin ja ilmanlaadun reaaliaikaiseen seuraamiseen.

”Kirjastojen tehtävänä on edistää tiedonsaantia ja yhteiskunnallista keskustelua, ja nyt kokeiluun tulevat mittarit tekevät juuri sitä. On tosi hieno juttu päästä yhdessä asiakkaidemme kanssa mukaan tällaiseen tiedonkeruuseen, jonka tavoitteena on saada parempi kuva yhteisen ympäristömme tilasta”, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Nyt kokeiluvaiheessa käytettävät ilmanlaatumittarit ovat 3D-tulostimella tulostettuja ja ne on tehty biohajoavasta muovista. Laitteiden laina-aika on kaksi viikkoa, eikä niitä voi varata eikä lainaa uusia. Ilmanlaatumittarit ovat kirjastojen lainausvalikoimassa toistaiseksi.

Lisätietoa:

Kuva

Eero Jalo

#urbansense
puh. +358 40 501 3223
eero.jalo(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös