Helsinki etsii katupölyongelmaan digiratkaisua – sadat asukkaat mittaavat ilmanlaatua

Artikkelikuva: Helsinki etsii katupölyongelmaan digiratkaisua – sadat asukkaat mittaavat ilmanlaatua

Katupölykausi alkaa ja puunpolton haitat asuinalueiden ilmanlaatuun ovat olleet paljon esillä mediassa. Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium kumppaneineen tarttuu tänä keväänä ilmanlaadun ongelmiin digiratkaisuilla ja kaupunkilaisia osallistamalla.

Vuoden aikana sadat helsinkiläiset kantavat mukanaan tai asentavat kotiinsa sensorin, joka mittaa ilmanlaatua ja välittää kertyvän datan verkkoon. Mittaukset tehdään keväällä Jätkäsaaressa, syksyllä Vallilassa ja talvella Pakilassa. Alueiden asukkaat voivat ilmoittautua ilmanlaatutiedon kerääjiksi osoitteessa ilmanlaatujoukot.fi.

“Ilmanlaadun ongelmat ovat usein hyvin paikallisia ja siksi kehitämme tiheää mittausverkostoa. Pääsemme datan avulla analysoimaan esimerkiksi sitä, millaisia päästöjä puun poltosta tulee vaikkapa Pakilan omakotitaloalueella”, Forum Virium Helsingin projektisuunnittelija Ville Nousiainen sanoo.

Datalla ilmanlaadun reittiopas ja varoitusjärjestelmä

Dataa hyödynnetään muun muassa Forum Viriumissa tekeillä olevassa Puhtaan ilman reittioppaassa. Tämä on nettisivu, jossa reittioppaan tapaan helsinkiläinen voi hakea puhtaimman reitin vaikkapa kotoaan työpaikalle. Näin asukas voi välttää esimerkiksi pahimmat katupölyalueet.

Asukkaiden keräämää ilmanlaatutietoa hyödyntävät myös monet yritykset. Esimerkiksi Philips kehittää datasta kumppaneidensa kanssa ilmanlaadun varoituspalvelua. Palvelu seuraa ulkoilman muutoksia ja kertoo siitä käyttäjälle. Näin esimerkiksi erityisryhmät voivat suunnitella liikkumista ja ulkoilua ilmanlaadun mukaan.

Helsingin Maununnevalla asuva Pauli Isoaho asensi ilmanlaatumittarin kotitaloonsa.

“Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi mittaukseen, koska olen kiinnostunut esineiden internetistä ja mittaamisen joukkoistamisesta. Mittari on ollut kodin ulkopuolella pari kuukautta tolpassa kiinni. Se saa sähkönsä jatkojohdolla ja lähettää datan langattomasti”, Isoaho kertoo.

Liity mukaan osoitteessa ilmanlaatujoukot.fi

Helsingin ilmanlaatu on kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvä. Katupöly ja pienhiukkaset vaikeuttavat kuitenkin monien elämää erityisesti keväisin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että Suomessa 1600 ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteisiin. Globaalisti vastaava luku on useita miljoonia. Helsingissä on maailmanluokan ilmanlaatuosaamista, jota voidaan viedä maailmalle.

Forum Virium Helsinki tutkii ilmanlaatutietoa tänä vuonna EU:n ja Helsingin kaupungin rahoittamissa projekteissa Select for Cities, Quasimodo, MUV ja Hope. Mukana ovat muun muassa HSY, Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Useless Company ja Vaisala.

Helsinkiläiset voivat liittyä ilmanlaatujoukkoihin osoitteessa ilmanlaatujoukot.fi

Kuva: Ruska Tapiovaara / Forum Virium Helsinki

Lisätietoja

Kuva

Ville Nousiainen

#hope #kokeilujoukot
puh. +358 40 646 4442
ville.nousiainen(a)forumvirium.fi

Lue myös