”Ikkuna Helsingin tulevaisuuteen” – uusi sovellus näyttää tulevat rakennukset

Artikkelikuva: ”Ikkuna Helsingin tulevaisuuteen” – uusi sovellus näyttää tulevat rakennukset

Forum Virium Helsinki toteuttaa Helsingin kaupungin ja xD Visuals Oy:n kanssa kokeiluhankkeen, jossa tuodaan lisätyn todellisuuden AR-teknologiaa nopeiden 5G-verkkojen avulla kaupunkisuunnittelun ja rakennushankkeiden avuksi. 

Kokeilun tavoite on toteuttaa loppukäyttäjän sovellus, jolla voidaan katsella rakennushankkeiden 3d-visualisointi- ja tietomalleja mobiililaitteilla paikan päällä sekä kehittää teknisiä menetelmiä, jolla AR-laitteiden paikannusta voidaan parantaa hyödyntämällä olemassa olevaa Helsingin 3d-kaupunkimallia.

Hankkeessa on nyt tehty ensimmäisiä kokeiluja Keski-Pasilassa Trigoni-tornitalojen 3d-malleilla. Ensimmäiset kokemukset ja palautteet ovat olleet hyviä. Sovellus toimi luotettavasti ja hankkeiden 3d-mallit näkyvät mobiililaitteilla oikeassa sijainnissa oikean kokoisina. Sovelluksen käyttäjä voi kävellä missä päin tahansa Helsinkiä ja nähdä hankkeiden 3d-mallit sen hetkisestä sijainnistaan. 

Alla kuvia Keski-Pasilan Trigoni -tornitaloista eri puolilta Helsinkiä:

5G AR Eläintarhan parkki ruutukaappaus xDVisuals Oy Urban Sense

5G AR Eläintarhan parkki

5G AR Hartwall areena ruutukaappaus

Ikkuna Helsingin tulevaisuuteen

Sovellus toimii kuin “ikkuna Helsingin tulevaisuuteen”. Sovelluksella voi tarkastella kaupungin kehittymistä nyt ja tulevaisuudessa eri aikoina ja eri paikoista nähtynä. Esimerkiksi Pasilan tornitalot näkyvät Korkeasaaresta nykypäivänä ihan eri tavalla kuin 10 vuoden päästä, kun Kalasataman alue on rakennettu. Tämänlainen aikaulottuvuus ja usean hankkeen yhteisvaikutuksen arviointi on aiemmin puuttunut hankkeiden tarkastelusta ja viestinnästä. 

Tästä 4d-ominaisuudesta hyötyvät kaupunkisuunnittelijoiden lisäksi esimerkiksi myös asukkaat, jotka haluavat nähdä nykyisen tai tulevan kodin ympäristön kehittymisen tulevaisuudessa.

Sovellus on toteutettu uusimmalla selainpohjaisella AR-tekniikalla, joten se ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista vaan sovellus voidaan avata suoraan selaimeen esimerkiksi hankkeen kotisivujen, tiedotteiden tai uutisten linkeistä.

xD Visuals Oy:n tavoitteena on tehdä AR mahdolliseksi kustannustehokkaasti normaaleilla mobiililaitteilla, joita kaikilla ihmisillä on taskussa mukana. Sovellus käyttää olemassa olevaa säännöllisesti päivittyvää avointa Helsingin 3d-kaupunkimallia. Kokeilussa käytetään 5G-verkkoa, joka mahdollistaa mallien lataamisen jopa 10–20 kertaa nopeammin kuin vanha 4G verkko.

Uusi työkalu kaupunkisuunnitteluun

Hanketta jatketaan vielä sovelluksen parantamisella uusilla ominaisuuksilla ja uusilla kokeiluilla aina toukokuun 2020 loppuun asti. Hankkeen tavoitteena on, että sovelluksen käyttöä laajennettaisiin muihinkin hankkeisiin ja että se lopulta julkaistaisiin kaupunkilaisille uudeksi työkaluksi nähdä kaupungin kehittämisen tulevaisuuteen.

Työkalun käyttö ei rajaudu vain Helsinkiin. Mikä tahansa kaupunki, jolla on valmis 3d-kaupunkimalli olemassa, voi ottaa sovelluksen käyttöön. Esimerkiksi Tampereella löytyy vastaavanlainen kaupunkimalli ja sovellus voidaan ottaa sielläkin heti käyttöön. Mikäli valmista kaupunkimallia ei vielä ole, xD Visuals Oy tekee kaupunkimalleja ketterästi ja kustannustehokkaasti ilma- tai dronekuvauksista.

5G AR Ratapihantie ruutukaappaus

5G AR Veturitie ruutukaappaus

5G AR Kansalaistori ruutukaappaus

5G-verkko tuo nopeutta

Jotta sovellus toimisi riittävän hyvin, on hankkeessa toteutettu myös teknisiä innovaatioita, jotka mahdollistavat AR-kokemuksen toteuttamisen kaupunkien mittakaavassa. Perinteiset AR-sovellukset käyttävät Applen ja Googlen AR-kirjastoja. Ne sijoittavat kohteiden 3d-mallit suhteessa laitteeseen kamerakuvasta tunnistettujen pintojen avulla. Rajoituksena näissä on kuitenkin tunnistuksen etäisyys noin 5–10 metriin sekä tarkan maantieteellisen sijainnin ja suunnan huomioonottaminen. Markkinoilla on muutamia kaupallisia ratkaisuja, jotka pystyvät hyvinkin tarkkoihin AR paikannuksiin, mutta ne vaativat joko kalliita ja kömpelöitä GNSS paikannuslaitteita ja -palveluita tai työläitä alueista erikseen tehtäviä skannauksia ja mittauksia. 

xD Visuals Oy on kehittänyt omia AR-paikannusalgoritmeja, jotka mahdollistavat aluekehitys- ja rakennushankkeiden AR-esitykset niiden oikeassa maantieteellisessä sijainnissa ja skaalassa. Esimerkiksi mobiililaitteelle lasketaan tarkempi sijainti ja suunta, kuin mitä laitteen omat sensorit (gps, kompassi ja gyroskooppi) pystyvät antamaan. Tämä toimii automaattisesti ilman laitteen manuaalista kalibrointia tai työläitä alue- tai hankekohtaisia mittauksia. Sovellus käyttää olemassa olevaa säännöllisesti päivittyvää avointa Helsingin 3d-kaupunkimallia, eli tulevaisuudessakaan ei tarvita erillisiä uusia mittauksia.

Sovelluksen taustalla on hyvin massiivinen tietomäärä. Koko Helsingin kattavan 3d-kaupunkimallin lisäksi sovellus käyttää usean hankkeen tarkkoja 3d-malleja. Tämä vaatii älykästä web3d streaming tekniikkaa ja nopeita tietoliikenneyhteyksiä. Siksi kokeilussa käytetään uutta 5G verkkoa. 5G verkko mahdollistaa mallien lataamisen jopa 10–20 kertaa nopeammin kuin vanha 4G-verkko. Sovellus toimii toki myös 4G- ja 3G- verkoissa, mutta selvästi hitaammin. 5G verkko laajenee vauhdilla ja isoissa kaupungeissa Suomessa on jo paljon alueita joissa 5G nopeudesta päästään jo nyt hyötymään etenkin keskusta-alueilla. 

Näin otat sovelluksen käyttöösi

Työkalu on saatavilla kaikille hankkeille. Mikäli haluat kokeilla tai ottaa sovelluksen käyttöön, ole yhteydessä:

Jarkko Sireeni, CEO
xD Visuals Oy
jarkko.sireeni(at)xd-visuals.fi

Lisätietoja

Kuva

Eero Jalo

#urbansense
puh. +358 40 501 3223
eero.jalo(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös