Helsingille pääpalkinto digitaalisten kaupunkien sarjassa kaupunkirakentamisen maailmankongressissa

Artikkelikuva: Helsingille pääpalkinto digitaalisten kaupunkien sarjassa kaupunkirakentamisen maailmankongressissa

Helsingin kaupunki voitti pääpalkinnon digitaalisten kaupunkien sarjassa Year in Infrastructure -maailmankongressissa.

Kongressia on kutsuttu myös kaupunkirakentamisen ja infrastruktuurialan Oscareiksi. Helsingin kaupunki nappasi pääpalkinnon Digital City Synergy -projektilla, jossa Forum Virium Helsinki oli vahvasti osallisena. Palkinnoista kilpaili eri sarjoissa yhteensä lähes 400 kaupunkia ja projektia ympäri maailman.

Palkinnon myötä Helsinki vahvistaa tavoitetta olla digitalisaation kärkikaupunki maailmassa. Tunnustus kertoo, että Helsingin ja Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin tekemä pitkäjänteinen yhteistyö uuden teknologian soveltamisesta kaupungin palveluihin ja kehitykseen on huomattu ja arvostettu laajalti myös alan ammattipiireissä maailmalla. Digitaalisen kaupunkimallin esimerkkinä Helsingin voittaneessa kilpailukonseptissa oli Kalasataman älykaupunginosan digitaalinen kaksonen.

“Forum Virium Helsinki on kehittänyt Helsingin ja erityisesti Kalasataman älykkäitä ja digitaalisia ratkaisuja systemaattisesti jo vuosien ajan. Tämä on tehty yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa. Olemme hyvin iloisia, että työmme saa kansainvälistä tunnustusta”, Forum Viriumin toimitusjohtaja Mika Malin sanoo.

Digitaalinen kaksonen helpottaa kaupunkisuunnittelua

Digitaalisen kaksosen avulla voidaan digitaalisesti mallintaen suunnitella ja tutkia kaupunkia jo ennen varsinaista hankkeiden toteutusta. Helsingin Digital City Synergy -projektin pääteemana onkin osoittaa kaupungin eri toimijoiden rooleja ja yhteistyöstä saatavia hyötyjä digitaalisen kaupungin toteutuksessa.

Digitaalisen kaupungin kehitys sekä nykyaikaisten analytiikkamenetelmien käyttö mahdollistavat vaihtoehtojen ja tulosten simuloinnin monin eri tavoin jo ennen päätöksentekoa. Tietomallipohjainen toimintatapa mahdollistaa myös datan analysoinnin ja järjestelmien tarkkailun niin tulevaisuuden suunnittelun parantamiseksi kuin ongelmatilanteiden ennakoimiseksi. 

Kalasataman digitaalinen kaksonen auttaa myös muita kaupunkeja

Konkreettisena esimerkkinä Digital City Synergy -projektin hyödyistä on Kalasataman digitaaliset kaksoset -raportti. Helsinki on pilotoinut digitaalisen kaksosen mallia erityisesti Kalasatamassa, josta kaupunki tarjoaa avoimena datana kaikkien toimijoiden ja yhteistyökumppanien käyttöön korkealaatuiset muuta kaupunkia yksityiskohtaisemmat 3D-kaupunkimallit. Kalasataman digitaaliset kaksoset -raportti sisältää muun muassa Helsingin käyttämät teknologiat ja on siten tapa auttaa myös muita digitaalisesta mallinnuksesta kiinnostuneita kaupunkeja.

Kaupungin toiveena on, että Helsingin kaupunkimallialustat edistävät alan monipuolista yhteistyötä, tuotekehitystä, tutkimusta, opetusta ja innovaatiotoimintaa sekä osaltaan rakentavat ymmärrystä digitalisaation suuresta potentiaalista kaupunkikehityksessä.

Lue lisää:

Kalasataman Digitaaliset Kaksoset – raportti (pdf)

Kaikki palkitut Bentleyn sivuilla

Lisätietoja

Kuva

Maija Bergström

#fiksukaupunki
puh. +358 40 766 1415
maija.bergstrom(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös