Helsingissä vahva kokeilukulttuuri

Artikkelikuva: Helsingissä vahva kokeilukulttuuri

Nordic Independent Living Challenge -kilpailussa etsitään pohjoismaisia innovaatioita, jotka tukevat ikääntyneiden ja vammaisten itsenäistä asumista kotona. Haastekilpailu on edennyt testivaiheeseen, jossa viittä finaaliratkaisua kehitetään ryhmähaastattelujen ja käyttäjätestien kautta. Kilpailu huipentuu kesäkuussa kun viidestä finalistista valitaan miljoonalla Norjan kruunulla palkittava (noin 106 000 Eur) voittaja.

Yhteensä 25 tiimiä kisasi jatkoon pääsystä (ks. jutun lopussa liitetiedostona oleva kooste semifinalisteista). Pohjoismainen tuomaristo valitsi kilpailun finaaliin näistä viisi: Norjasta rollaattoriratkaisu portaisiin sekä monikäyttöinen suihkutuki, Ruotsista älykäs lääkeannostelija ja Tanskasta diabeetikkojen haavaumia ennaltaehkäisevät sukat. Suomalainen Nappi Naapuri -sovellus on muusta finalistijoukosta selkeästi erottuva ratkaisu, joka tähtää uudenlaiseen yhteisöllisyyteen.

Helmi-hutikuussa viisi finalistia testaavat ratkaisujaan pohjoismaisissa pääkaupungeissa. Helsingin kaupunki on tiiviisti mukana testivaiheessa ja järjestää testausmahdollisuuden neljälle finalistille. Käyttäjiltä ja ammattilaisilta saatu palaute on ensiarvoisen tärkeää ratkaisujen jatkokehittämisen kannalta – varsinkin yhteispohjoismaisille markkinoille pyrittäessä.

Nappi Naapuri – uudenlainen sosiaalinen media

Nappi Naapuri on karttapohjainen sosiaalinen media, joka kannustaa asukkaita kohtaamaan toisensa ja verkostoitumaan keskenään. Osana pohjoismaisen innovaatiokilpailun testijaksoa Nappi Naapuri järjesti työpajan Kalasataman asukkaille, alueen toimijoille ja Helsingin kaupungin sosiaalipalveluista vastaaville. Tavoitteena oli saada kattavasti palautetta itse palvelusta ja kartoittaa sen käyttökelpoisuutta muun muassa kotihoidon tukena. Kalasataman työpajan osallistujat keksivät monenlaisia tapoja hyödyntää arjessa Nappi Naapuria aina lenkkiseuran etsimisestä ruuan valmistukseen yhdessä iäkkään naapurin kanssa. Yksi tärkeimmistä työpajassa esiin nousseista tarpeista oli yksinäisyyden lieventäminen.

Nappi Naapuri -palvelussa voi helposti määritellä omat kiinnostuksen kohteet ja avun tarpeen. Samalla voi seurata oman naapuruston pyyntöjä ja keskusteluja. Käyttäjän tarkka osoite tai koko nimi ei tule esiin. Nappi Naapuri on jo nyt käytössä ja sovelluksella onkin tällä hetkellä noin 3 000 käyttäjää Helsingissä ‒ tavoitteena on kymmenkertaistaa määrä.

Kalasatama kokeilujen kohteena

Helsingin Kalasatamassa kokeillaan laajemminkin uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Aluetta kehitetään yhdessä Helsingin kaupungin, asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Kalasataman kehitystyössä lähtökohtana on arjen sujuvuus. Tavoitteena on tarjota asukkaille tunti lisää aikaa päivään tarjoamalla sujuvampaa arjen- ja ajanhallintaa älykkäiden palveluiden avulla. Aikaa säästyy esimerkiksi sujuvan liikenteen, logistiikan ja hyvien lähipalvelujen kautta.

Helsingin kaupunki on ottanut kokeilut luontevaksi osaksi sote-palveluiden kehittämistyötä. Nyt ajankohtaista on Nopeiden kokeilujen ohjelma, jonka avulla halutaan edistää uusien palvelujen syntymistä kaupunkilaisille. Yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kanssa käynnistyy 14.3.2016 tarjouskierros, jossa haetaan uusia, kaupungin palveluja täydentäviä lähipalveluita kokeiluun. Nopeiden kokeilujen ohjelmaan valittavien palvelujen pitää tukea kaupunkilaisten arjessa pärjäämistä ja edistävät hyvinvointia.

Lisätiedot:

www.realchallenge.info

https://nappinaapuri.fi/
http://fiksukalasatama.fi/
Nopeiden kokeilujen ohjelma

Forum Virium Helsinki
Kaisa Spilling
Kehityspäällikkö
p. 040 744 8831
kaisa.spilling@forumvirium.fi

Lue myös