Hannu Heikkinen on Forum Virium Helsingin hallituksen uusi puheenjohtaja

Artikkelikuva: Hannu Heikkinen on Forum Virium Helsingin hallituksen uusi puheenjohtaja

Haastattelussa Forum Virium Helsingin hallituksen uusi puheenjohtaja, Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen. Hän aloitti kaupungin digitalisaatiojohtajana elokuussa 2023.

Onko Forum Virium Helsinki sinulle entuudestaan tuttu toimija?

“Kyllä, työskennellessäni Helsingin seudun liikenteen teknologiajohtajana, keskustelimme Forum Viriumin kanssa usein hankemahdollisuuksista älykkääseen liikenteeseen liittyen. Olin tuolloin myös virkani puolesta ITS Finlandin hallituksen jäsenenä. Forum Viriumilta tuli HSL:lle työntekijöitä ja myös HSL:ltä on lähdetty Forum Viriumille.”

Mitä odotat yhteistyöltä Forum Virium Helsingin kanssa?

“Hallituksen puheenjohtajana Forum Viriumin menestys on lähtökohtaisesti minulle aivan keskeistä. Voin puheenjohtajana ja samalla Helsingin digitalisaatiojohtajana auttaa rakentamaan entistä vahvempaa yhteyttä yhtiön ja kaupungin välille. Yhtiön rooli innovaatiotoiminnan edistäjänä on minulle henkilökohtaisesti myös mielenkiintoista. Olenhan itse parantumaton teknologiaintoilija ja -harrastaja.”

Miten kaupungin digitaaliset palvelut kehittyvät lähiaikoina?

“Kaupungin digitalisaatio etenee vääjäämättä, kuten digitalisaatio etenee jatkuvasti koko yhteiskunnassa. Voi olla, että pystymme kaupunkina erottautumaan jollakin yksittäisellä digitalisaation mukana tuomalla uudella toimintatavalla tai teknologian hyödyntämisessä mutta tärkeintä on, että pystymme jatkuvasti uudistamaan kaupungin peruskyvykkyyksiä.

On tärkeää pitää osaaminen riittävällä tasolla, uudistaa toimintaprosesseja digitaalisten toimintatapojen kanssa yhteensopiviksi, ja ottaa käyttöön viisaasti uutta teknologiaa niissä kohdissa, joissa siitä on suurin hyöty.”

Miten teknologiaa hyödynnetään kestävän kaupungin kehittämiseen? 

“Teknologian hyödyntäminen on usein ajateltu olevan kestävän kehityksen edistämisen ytimessä mutta useimmiten kyse on siitä, että me ihmiset muutamme tapojamme toimia niin, että aiheutamme vähemmän kuormitusta ympäristölle.

Matkustamisen väheneminen etäkokousten myötä on minusta hyvä esimerkki siitä, että vaikka meillä oli teknologia olemassa, tarvittiin lisäksi asenteen ja toimintatapojen laajaa muuttumista. Eli kyse on lopulta aina meistä ihmisistä, teknologia on mahdollistaja.”

Millainen on hyvä innovaatio? 

“Hyvällä innovaatiolla pyritään ratkaisemaan jokin olemassa oleva olennainen ongelma. Innovaatioprosessi itsessään luo osaamista ja uutta ymmärrystä ongelman ratkaisuun liittyen, vaikka innovaatio ei itsessään onnistuisikaan ensimmäisellä kerralla täydellisesti.”

Mitä haluaisit vielä sanoa haastattelun lopuksi?

“Innovointi, kokeilut ja uuden oppiminen ovat koko yhteiskunnalle taloudellisen kasvun ja hyvinvoinnin lähde. Toivon, että Forum Viriumissa uskalletaan katsoa rohkeasti kauas tulevaisuuteen ja esimerkillä kannustaa siihen myös muita.” 


Lämpimästi tervetuloa mukaan Forum Viriumin hallitukseen, Hannu!

Kuva: Satu Mali

Tilaa uutiskirje – älykaupunkiuutiset suoraan sähköpostiisi!

Haluatko pysyä ajan tasalla tulevaisuuden kaupunkiratkaisuista ja saada ensimmäisenä tiedon avautuvista kokeiluhauista ja innovaatiokilpailuista? Tilaa kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirjeemme!

Hidden
Hidden
Nimi(Pakollinen)
Annan suostumuksen henkilötietojen käsittelyn(Pakollinen)
Olen lukenut Forum Virium Helsingin tietosuojaselosteen ja annan suostumuksen henkilötietojeni käsittelyyn sen mukaisesti. Noudatamme henkilötietojen käsittelyssä yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR).

Lue myös