Tarjoa kokeilua: viihtyisää kaupunkitilaa lapsille ja nuorille Mellunkylään 

Artikkelikuva: Tarjoa kokeilua: viihtyisää kaupunkitilaa lapsille ja nuorille Mellunkylään 

Mellunkylään haetaan lapsia ja nuoria palvelevia, viihtyisyyttä ja kaupunkitilan houkuttelevuutta lisääviä ratkaisuja. Haku Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelmaan on auki 1.–24.2.2023. Sen järjestää Fiksu kaupunki -hanke.

Mellunkylä on yksi Suomen suurimmista kaupunginosista ja yksi Helsingin kaupunkiuudistusalueista eli asuinalueista, joiden kunnostamiseen ja kehittämiseen Helsingin kaupunki panostaa tulevina vuosina. Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelma tukee kehitystyötä Mellunkylässä etsimällä uusia ja kekseliäitä ratkaisuja, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria käyttämään kaupunkitilaa ja viettämään aikaa lähiympäristössään.

Mitä haemme? 

Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelman tarkoituksena on löytää uudenlaisia ja innovatiivisia keinoja kehittää kaupunkiympäristön viihtyisyyttä, toiminnallisuutta ja turvallisuuden tunnetta lasten ja nuorten näkökulmasta. Tavoitteena on, että Mellunkylän alueen lapset ja nuoret käyttävät lähiympäristöään monipuolisesti leikkimiseen, liikkumiseen, olemiseen ja hengailuun. 

Viihtyisä, houkutteleva ja turvallinen kaupunkiympäristö tukee lasten ja nuorten omaehtoista liikkumista ja kannustaa kulkemaan lähialueella jalan tai pyörällä. Niin Helsingissä kuin globaalisti yhä useampi lapsi ja nuori kasvaa urbaanissa ympäristössä ja käyttää kaupunkitilaa myös varta vasten lapsille ja nuorille rakennettujen paikkojen (kuten leikkipuistot, koulujen ja päiväkotien pihat, skeitti- ja muut harrastuspaikat) ulkopuolella. 

Tarjottavien ratkaisujen tulee olla kokeiltavissa julkisessa kaupunkitilassa. Ratkaisut voivat olla katutilassa näkyviä ja fyysisiä tai digitaalisia ja vuorovaikutteisia. Ne voivat sisältää pelillisiä elementtejä tai muuten herättää iloa, uteliaisuutta ja muita positiivisia tunteita ympäröivää kaupunkiympäristöä kohtaan. Ratkaisut voivat kannustaa viivähtämään tai viipyilemään paikassa, jossa ei aikaisemmin ole ollut mitään yllättävää tai tutkimiseen kannustavaa. Valittu ratkaisu voi myös yhdistellä erilaisia elementtejä kaupunkitilan viihtyisyyden tai turvallisuuden tunteen parantamiseksi.

Tarjoa kokeilua

Tarjouskilpailuun osallistutaan omalla lomakkeella ja lomakkeeseen liitetyllä erillisellä tarjousdokumentilla. Tutustu tarjouspyyntöön ja lomakepohjaan huolellisesti ennen tarjouksen jättämistä.  Tarjous on jätettävä viimeistään 24.2.2023 klo 16.00 mennessä. 

Tarjouspyyntö: Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelma

Lomake tarjouksen jättämistä varten: Viihtyisät paikat, toimivat reitit

Tarjouskilpailulla haetaan 2–3 ratkaisua. Yhden kokeilun maksimihinta on 12 000 euroa (alv. 0%) ja kokeiluohjelman kokonaisbudjetti yhteensä on 25 000 euroa (alv. 0%). 

Kokeiluohjelman valinnoista kerrotaan huhtikuussa ja kokeilut toteutetaan Mellunkylässä touko-lokakuun 2023 välillä. Sopivia kokeilukohteita ovat esimerkiksi Mellunkylän alueen koulureitit, metroasemien ympäristöt, alikulkutunnelit, puistoalueet sekä kulkureitit lasten ja nuorten palveluihin tai harrastuspaikkoihin. Kokeilupaikat sovitaan erikseen kokeilukohtaisesti. 

Mellunkylä kokeiluympäristönä

Mellunkylä on yksi Suomen suurimmista kaupunginosista noin 40 000 asukkaallaan. Siihen kuuluvat Vesalan, Kontulan, Kivikon, Mellunmäen ja Kurkimäen asuinalueet, joista Mellunmäki kasvaa tällä hetkellä voimakkaimmin. Mellunkylään pääsee helposti metrolla. Tulevaisuudessa liikenneyhteydet paranevat entisestään, mikäli Vantaan ratikka ja Raide-Jokeri 2 -pikaraitiohanke etenevät. 

Mellunkylän rakennuskanta on monipuolinen ja asuntoja on rakennettu aina 1940-luvun rintamamiestaloista lähtien. Lähivuosina alueelle rakennetaan entisestään, mikä houkuttelee lisää asukkaita sekä uusia yrityksiä ja palveluja. 2000-luvulla Mellunkylän alue on monikulttuuristunut ja nykyisin kolmannes alueen asukkaista puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia. 

Lue lisää Mellunkylästä Uutta Helsinkiä rakentamassa -sivustolta

Lisätietoa Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelmasta 

Kokeiluohjelmasta järjestettiin infotilaisuus verkossa 3.2.2023 klo 9.00–10.15. Infotilaisuudessa kerrottiin lisää kokeiluohjelmasta sekä Mellunkylästä alueena. 

Kokeiluohjelman infotilaisuuden 3.2.2023 esitysmateriaali

Kokeiluohjelmasta oli mahdollista esittää lisätietokysymyksiä 13.2.2023 mennessä. Tutustu lähetettyihin kysymyksiin ja vastauksiin:
Kysymyksiä ja vastauksia Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelmasta.

Viihtyisät paikat, toimivat reitit -kokeiluohjelma on osa Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hanketta. Fiksu kaupunki -hanke tukee kaupunkikehitystä kaupunkiuudistusalueilla Mellunkylässä, Malmilla ja Malminkartano – Kannelmäessä sekä Pasilassa. Alueilla kokeillaan innovatiivisia ja fiksuja kaupunkiratkaisuja yhdessä yritysten ja asukkaiden kanssa. Hankkeen toteuttavat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki.

Kuva: Juha Valkeajoki / Sherpa

Lisätietoa

Lue myös