Energia-avustuksesta vauhtia taloyhtiöiden energiaremontteihin

Artikkelikuva: Energia-avustuksesta vauhtia taloyhtiöiden energiaremontteihin

Huolella suunnitellut energiatehokkuusinvestoinnit ja valtion uusi energia-avustus taloyhtiöille olivat Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen infotilaisuuden kuumat puheenaiheet. 

Nyt on hyvä aika kerrostalojen energiataloutta parantaville investoinneille. Tämä oli 4.3.2020 järjestetyn Taloyhtiöiden energialoikka -infotilaisuuden pääviesti. Tilaisuus kokosi Tiedekeskus Heurekaan kiinnostuneita kymmenistä pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä. 

“Suurissa remonteissa lukitaan taloyhtiön hoitokustannukset vuosikymmeniksi eteenpäin”, muistuttaa Swecon Emmi Saarinen

Niinpä se monen taloyhtiön suurin saneeraus, putkiremontti, on myös hyvä mahdollisuus tarkastella kaikkien talon teknisten järjestelmien säästömahdollisuudet. Ilmanvaihdon lämmöntalteenoton tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen putkiremontin ohessa todennäköisesti kannattaa.  

“Nykyisillä kaukolämmön ja sähkön hinnoilla maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 10 vuotta”, Saarinen kertoo.

Yksittäisten toimenpiteiden sijaan usein on kannattavinta toteuttaa erilaisten toimenpiteiden kokonaisuuksia. Nikolas Salomaa energiatehokkuuskonsultti NollaE Oy:stä kävi esityksessään läpi hankkeita, joissa yritys on etsinyt asiakkailleen optimaaliset toimenpiteet energiatehokkuuden parantamiseen.  Salomaa muistutti, että jokainen talo on yksilö. NollaE:n simulointimalli kartoittaa jokaisen rakennuksen kuluttaman kilowattitunnin ja laskee, miten energialaskua pienennetään mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla. Yksi asiakkaista oli maalämpöinvestointia suunnitellut turkulainen taloyhtiö. Se päätti teettää NollaE:n monitavoiteoptimoinnin rakennukseensa. Lopputulema oli se, että maalämmön lisäksi talossa tehtiin myös 19 muuta energiatehokkuusinvestointia. Koko hankkeen loppulasku oli kuitenkin pienempi kuin alun perin suunnitellun maalämpöjärjestelmän hinta, sillä muut energiatehokkuusinvestoinnit pienensivät talon energiankulutusta radikaalisti. Näin myös tarvittavan maalämpöjärjestelmän kokoa ja kalliiden lämpökaivojen määrää voitiin pienentää.  

Rahaa valtiolta, apua kaupungeilta

Taloyhtiöiden energialoikkaan on nyt luvassa vauhtia myös valtiolta. Maaliskuussa 2020 avautuu valtion energia-avustusten haku. Kolmen seuraavan vuoden aikana rahaa on tarjolla kaikkiaan 100 miljoonaa euroa. Avustuksen enimmäismäärä on 6 000 euroa huoneistoa kohden, mutta enintään 50 prosenttia hankkeen tukikelpoisista kustannuksista. Energia-avustuksen saamiseksi pitää taloyhtiön parantaa energiatehokkuuttaan riittävästi. Kerrostaloilla vaatimus on 32 prosentin parannus talon rakentamisajankohtaan verrattuna.

“Energiatehokkuuden paraneminen osoitetaan energiatodistuksista tutulla laskennallisella E-luvulla”, Matti Hellgrén Vahanen Oy:stä kertoo.

Myös kaupungit ovat tarjoamassa käytännön apua taloyhtiöiden energiatehokkuustalkoisiin. Taustalla ovat kaupunkien omat ilmastotavoitteet. Esimerkiksi Helsinki pyrkii hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2035 mennessä. 

“56 prosenttia Helsingin kasvihuonekaasupäästöistä tulee rakennusten lämmityksestä”, kertoo Kaisa-Reeta Koskinen Helsingin kaupungilta. 

Niinpä pääkaupunkiseudulla hankkiudutaan nopeasti eroon kivihiilestä, ja myös kaukolämmön kulutus pitää painaa laskuun. 

“Vantaan Energialla on tavoitteena lopettaa kivihiilen käyttö vuonna 2022”, ympäristöpäällikkö Jari Viinanen kertoo.

Kaisa-Reeta Koskinen tuntee taloyhtiöiden ongelmat energiatehokkuushankkeiden hankinnassa. Tarjousten saaminen ja niiden vertailu on usein vaikeaa, eikä kukaan myy kokonaispalvelua. Helsingin kaupunki onkin käynnistämässä energiarenessanssi-ohjelmaa, joka tarjoaa insinööriosaamista taloyhtiöiden käyttöön. Kaupungin palkkalistoilla toimivat energianeuvojat voisivat tarjota taloyhtiöille käytännön apua energiaremonttien käynnistämisessä. 

“Tavoite on, että pääsisimme kesän jälkeen palkkaamaan energianeuvojia”, Koskinen kertoo.

Energianeuvontaa tekevä Motiva taas aikoo valjastaa tekoälyn työllistettyjen energianeuvojiensa avuksi. Motivan Jaakko Ketomäki kertoo, että verkkosivustolla ympäri vuorokauden energianeuvoja jakeleva chat-robotti on pian tulossa pilottikäyttöön.

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke järjesti Taloyhtiöiden energialoikka -infotilaisuuden Tiedekeskus Heurekassa 4.3.2020. 

Tilaisuuden esitykset

  • Avaus, Kirsi Sivonen, HSY:n Ilmastoinfo
  • Energiaremontin onnistunut läpivienti, Emmi Saarinen – Sweco 
  • Valtion energia-avustukset taloyhtiöille, Matti Hellgrén – Vahanen
  • Energiaremontit ilmastotaistelun keskiössä Helsingissä, Kaisa-Reeta Koskinen – Helsingin Kaupunki
  • Vantaan resurssiviisaus ja asunto-osakeyhtiöt, Jari Viinanen – Vantaan Kaupunki
  • Esimerkkihankkeita energiatehokkuuden parantamisesta, Nikolas Salomaa – NollaE
  • Tekoälypohjainen energianeuvonta, Jaakko Ketomäki – Motiva

Tutustu tilaisuuden esityksiin Energianeuvonta.fi -sivustolla: https://energianeuvonta.fi/koulutukset/#energialoikka

Tilaa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -uutiskirje, niin saat tietoa taloyhtiösi keinoista energiatehokkuuteen

Tutustu Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeeseen.

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke vauhdittaa taloyhtiöiden digiloikkaa. Tavoitteena on saada asunto-osakeyhtiöt ja niiden asukkaat aktiiviseksi osaksi älykaupunkia ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ilmastoviisaat taloyhtiöt kehittää yhteisiä toimintamalleja asuinkerrostalojen tiedon keräämiseen, jakamiseen ja omistajuuteen. Hanke myös pilotoi asuinkiinteistöjen IoT-sensoridatan hyödyntämistä kuudessa kerrostaloyhtiössä Helsingissä ja Vantaalla yhdessä asukkaiden kanssa. Vuoden 2020 loppuun kestävässä hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Vantaan kaupungit, Forum Virium Helsinki, Green Building Council Finland ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.

 

Kuva: Helsinki Marketing

Lisätietoja

Kuva

Lasse Sariola

puh. +358 50 438 1552
lasse.sariola(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös