Data Business Challenge -voittajat on valittu

Artikkelikuva: Data Business Challenge -voittajat on valittu
Kuva: Mediaporras Oy, CC BY 4.0

Data Business Challenge huipentui – Electorate, RepoLights, Moose, Libertas ja City Bike Deposit selvisivät haasteiden voittajiksi

Data Business Challenge -kilpailussa haettiin toimivia avointa dataa hyödyntäviä digitaalisia sovelluksia ja palvelu- tai sovelluskonsepteja. Palkintogaalassa 15.2. palkittiin yhteensä kuusi tuomariston valitsemaa ideaa seuraavissa kategorioissa yhteensä 9000 €:lla.  

Aktiivinen kaupunkilainen
Aktiivinen kaupunkilainen haasteessa haettiin ratkaisuja, jotka edistävät aktiivisen kaupunkilaisen elämää sekä osallistumista kaupungin toimintaan.   

  • Paras konsepti: RepoLights    
  • Paras sovellus: Moose    
  • Paras liiketoimintapotentiaali: Electorate     

Toimiva kaupunki  
Toimiva kaupunki sarjassa keskityttiin tiedolla johtamisen ja organisaatioiden toiminnan kehittämiseen, jonka avulla rakennetaan kestävää ja toimivaa kaupunkia.      

  • Paras konsepti: City Bike Deposit    
  • Paras sovellus: Libertas    
  • Paras liiketoimintapotentiaali: Libertas

Kilpailutöiden arvioinnissa korostuivat mm. käyttäjälähtöisyys, käyttöliittymän laatu ja toimivuus, taloudellinen kestävyys sekä aineistojen luova hyötykäyttö. Liiketoimintapotentiaali oli myös yksi arviointikriteeri. Ehdotuksia saatiin kaikkiaan 43 kappaletta, joista vertaisarvioinnin perusteella valikoitui 20 finalistia.


Kuvat: Mediaporras Oy, CC BY 4.0

Voittajat

RepoLights on revontulien seuranta- ja hälytyspalvelu. Palvelu hyödyntää laajasti avointa dataa, joka liittyy esimerkiksi säähän, karttoihin ja valosaasteeseen. Palvelu huomioi näkyvyyden sekä yhdistää karttapohjaisen paikannuksen ja reitityksen parhaille katselupaikoille.

Moose tarjoaa ulkomaalaisille vaihto-opiskelijoille kaiken tärkeimmän tiedon yhdessä sovelluksessa. Tietoa tarjotaan esimerkiksi asumisesta, palveluista ja yliopistoista. Sovellus käyttää Helsinki Region Infosharen tarjoamia avoimia rajapintoja. Palvelu on jo saatavilla Android-puhelimille.

Electoratekonseptissa ideana on sovellus, jossa kaupunkilaiset vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin päättäjien käsittelyssä olevista aiheista helposti pyyhkäisemällä älypuhelimensa näytöllä vasemmalle tai oikealle. Äänestysten perusteella sovellus tekee julkisen mielipiteen aidosti läpinäkyväksi päätöksentekijöille. Electorate hyödyntää kaupunkien avaamaa päätöksentekodataa, kuten esimerkiksi Open Ahjo -rajapintaa.

City Bike Depositin ideana on, että sovelluksen avulla ihmiset voivat kuljettaa kaupunkipyörät tyhjille asemille. Näin vältytään kaupunkipyörien siirtokustannuksilta ja kaupunkilaiset saavat hyötyliikuntaa. Samalla taataan pyörien parempi saatavuus kaikkialle. Sovellus hyödyntää Helsingin kaupungin kaupunkipyörien rajapintaa.

Libertas yhdistää ja visualisoi työpaikat, työnetsijät ja koulutusmahdollisuudet tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Sovellus hyödyntää Vantaan kaupungin avointen työpaikkojen rajapintaa, Tampereen kaupungin työllisyysportin dataa ja muita avoimia työpaikaatiedostoja.

Data Business Challenge järjestettiin osana 6Aika avoimen datan kärkihanketta. Avoin data tarjoaa pääsyn julkiseen tietoon, ja sen hyödyntäminen luo innovaatioita ja liiketoimintaa, kun yritykset ja kehittäjät voivat käyttää dataa uusien palvelujen raaka-aineena. Avoin data -kärkihankkeen kohderyhmä on yritykset. 6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on kestävän kaupunkikehityksen strategia, jonka toteuttajina ovat niin sanotut kuutoskaupungit: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vuosina 2014–2020 toteutettavan strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Lisätietoja

Kaisa Sibelius

#databusiness #6aika #start-ups #SMEs #growthcompanies
Mobile: +358 40 570 1317
kaisa.sibelius(at)forumvirium.fi

Lue myös