Avoin kaupunkidata 10 vuotta: näin kaupunkihanke käynnisti datan avaamisen ja teki siitä valtavirtaa

Artikkelikuva: Avoin kaupunkidata 10 vuotta: näin kaupunkihanke käynnisti datan avaamisen ja teki siitä valtavirtaa

Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare (HRI) on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Forum Virium Helsingillä on ollut merkittävä rooli HRI-palvelun rakentamisessa ja kehittämisessä, jossa datan avaamisesta on tullut valtavirtaa kunnalliselta tasolta Valtiolle asti. Syntymäpäiviensä kunniaksi HRI etsii kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta. 

Nyt on kulunut täsmälleen 10 vuotta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien avoimen datan palvelun Helsinki Region Infosharen julkistamisesta. Vuonna 2011 julkisen tiedon jakaminen verkossa avoimesti ja maksutta kenen tahansa käyttöön oli uusi ajatus. HRI oli Suomen ensimmäinen verovaroin hankittua julkista dataa jakava verkkopalvelu ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. HRI:n oppeja ja parhaita käytäntöjä on sittemmin jaettu niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.

– Kymmenessä vuodessa julkisen datan avaamisesta on tullut osa pääkaupunkiseudun kaupunkien arkitoimintaa, iloitsee HRI-palvelun projektipäällikkö Hami Kekkonen

HRI-palvelusta löytyy dataa kaikilta elämän osa-alueilta niin leikkimieliseen harrasteluun, opinnäytetöiden materiaaliksi kuin totiseen datailuun ja liiketoimintaan. Pidettyjä ja helposti  lähestyttäviä datoja ovat olleet mm. kaupunkien avaamat historialliset ilmakuvat, mutta palvelusta löytyy myös syvempää teknistä osaamista vaativia ohjelmointirajapintoja ja 3D-malleja. 

HRI-palvelu on erityisesti sovelluskehittäjien ja opiskelijoiden suosiossa 

Kaupunkien avaaman datan innokkaita hyödyntäjiä ovat sovelluskehittäjät, jotka käyttävät kaupunkien tuottamaa dataa verkko- ja mobiilisovelluksissaan. Myös tutkijat ja opiskelijat käyttävät ahkerasti hri.fi-palvelusta löytyviä datoja. 

– Käytetyintä ja toivotuinta dataa ovat erilaiset kartta- ja paikkatietoaineistot, kertoo Hami Kekkonen. 

Viime vuosien ladatuin data on monenlaisiin käyttötarkoituksiin taipuva, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) avaama pääkaupunkiseudun postinumeroalueet. Sitä käyttävät esimerkiksi toimittajat tilastotietojen visualisoimiseen kartalla.

– Nyt odotamme mielenkiinnolla, miten ihmiset keksivät hyödyntää viime vuoden parhaana data-avauksena palkitsemaamme uimavesien reaaliaikaista lämpötiladataa.

Sovelluskehittäjät arvostavat erityisesti avoimia ohjelmointirajapintoja (API), joiden kautta voidaan tarjota suuria määriä parhaimmillaan reaaliaikaista dataa. Rajapintojen tarjoajana on kunnostautunut esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL. HSL:n avoimena datana julkaistuja joukkoliikennetietoja hyödyntää niin HSL itse kuin myös monet ulkopuoliset palveluntarjoajat. 

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta!

Juhlan kunniaksi avautuu HRI:n laatima yleisöäänestys, jolla etsitään kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta. Äänestykseen on poimittu HRI:n kymmenvuotisen taipaleen varrelta 16 erilaista sovellusta. Niiden joukossa on muun muassa lumiaurojen liikkeet kartalla näyttävä sovellus, ympäri Suomen toimiva joukkoliikenteen reittiopas sekä verkkopalvelu, jossa voi perehtyä kaupunkien rahankäyttöön ja hankintoihin.

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta: HRI 10 vuotta -sovellusäänestys

HRI.fi -palvelun 10 katsotuinta dataa

 

Tuoreimmat kuulumiset 

Tilaa HRI:n uutiskirje

Seuraa HRI:ta somessa: Facebook, Twitter, Linkedin

 

Lisätietoja

Kuva

Pekka Koponen

#älykäskaupunki #avoindata
#älyliikenne #API #IoT

puh. +358 40 501 7114
pekka.koponen(at)forumvirium.fi

Tilaa uutiskirje

Älyratkaisuja kaupungeille, pilotteja yrityksille ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimuslaitoksille – kerromme sinulle ensimmäisenä!


Lue myös