Avoimen tiedon pioneeripalvelu täytti viisi vuotta

Artikkelikuva: Avoimen tiedon pioneeripalvelu täytti viisi vuotta

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa.

Kaupunkien ostot, historialliset ilmakuvat ja pääkaupunkiseudun postinumeroalueet ovat Helsinki Region Infoshare -palvelun ladatuinta avointa tietoa.

Helsingin kaupungin ostot on kaikkien aikojen ladatuin avoin tietoaineisto, kertoo viisivuotisjuhlaansa viettävän HRI (Helsinki Region Infoshare) -palvelun käyttötilasto. Aineisto sisältää kaikki kaupungin kymmenettuhannet vuotuiset hankinnat, kymmenien senttien toimistotarvikeostoksista aina Helsingin yli puolen miljardin euron osuuteen HUS:in sairaanhoidosta. Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen julkaisevat nykyisin kaikki ostotietonsa avoimena datana HRI-palvelussa.

Maaliskuussa 2011 avattu HRI-palvelu jakaa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten julkista kuntatietoa kaikkien käyttöön. Helsingin kaupungin tietokeskuksessa toimivan HRI-tiimin tärkeä tehtävä on avustaa pääkaupunkiseudun kaupunkeja omien tietovarantojensa avaamisessa.

”Suuri osa kaupunkien tiedosta on jo lakisääteisesti julkista. HRI haluaa tehdä tiedon avaamisesta kaupunkien työntekijöiden arkea. Kaupunkilaisten tarvitsee yhä vähemmän pyytää tietoja kaupungeilta, kun tietoihin pääsee käsiksi suoraan verkossa HRI-palvelun ja avoimien rajapintojen kautta”, kertoo HRI:n projektipäällikkö Tanja Lahti.

Kaupunkien avointa tietoa hyödyntävät esimerkiksi toimittajat, korkeakoulut sekä sovelluksia rakentavat yritykset ja tietotekniikan taitajat. Alkuvuonna 2016 HRI:n ladatuin tietoaineisto on ollut pääkaupunkiseudun postinumeroalueet. Se on sovelluskehittäjien peruspaikkatietoa, jota tarvitaan erilaisissa verkkopalveluissa. Aikaisemmin monet tiedot ovat olleet maksullisia, nyt julkishallinto tarjoaa verovaroin jalostettua tietoa maksutta avoimena datana kaikkien käyttöön.

HRI-palvelun käyttäjämäärät ovat viidessä vuodessa kasvaneet tasaisesti. Nyt palvelussa vierailee noin 9 000 kävijää kuukaudessa. Kaikkiaan sivulatauksia on yli miljoona, ja avoimen datan aineistoja on ladattu yli 67 000 kertaa.

Ladattavien tiedostojen lisäksi avointa tietoa voi jakaa myös verkkopalvelujen rakentajien arvostamien avoimien ohjelmointirajapintojen (API) kautta. Niistä voi noutaa halutut tiedot ohjelmallisesti omaan sovellukseen.

”Tietojärjestelmiin rakennetut avoimet rajapinnat ovat paras tapa jakaa aina ajan tasalla olevaa dataa. Pääkaupunkiseudulla tällaisia rajapintoja ovat esimerkiksi HSL:n joukkoliikenteen reitti- ja aikataulutiedot sekä Helsingin päätöstietoja jakava Open Ahjo -rajapinta”, Tanja Lahti kertoo.

Avoimien rajapintojen rakentaminen kaupunkien tietojärjestelmiin on vasta aluillaan. Esimerkiksi Helsingissä on yli 800 tietojärjestelmää, mutta avoimia rajapintoja vasta kourallinen. Avoimista rajapinnoista hyötyvät paitsi tietoa hyödyntävät sovelluskehittäjät, myös kaupunki itse. HRI avustaa kaupunkeja rajapintojen rakentamisessa.

”Loistava esimerkki avoimien ohjelmointirajapintojen hyödyntämisestä on pääkaupunkiseudun kaupunkien rakentama palvelukartta, joka näyttää kartalla 13 600 kaupunkilaisen palvelua, patsaista päiväkoteihin ja mattolaitureihin. Palvelukartalle haetaan tietoa useasta kaupunkien avaamasta tietolähteestä juuri avoimien rajapintojen kautta”, Tanja Lahti kertoo.

HRI oli vuonna 2011 Suomen ensimmäinen avointa dataa jakava verkkopalvelu – ja yksi ensimmäisistä Euroopassa. Muille julkishallinnon avoimen datan palveluille suunnannäyttäjänä toiminut Helsinki Region Infoshare on kerännyt monia huomionosoituksia. Kesäkuussa 2013 HRI sai EU:n innovaatiopalkinnon. 100 000 euron palkintosumma käytettiin avattujen aineistojen yhteentoimivuuden parantamiseen ja avoimen datan yhteisön tukemiseen.

HRI juhlii viisivuotista taivaltaan järjestämällä juhlaseminaarin to 19.5.2016 Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Seminaarin ohjelma: http://www.hri.fi/fi/ajankohtaista/hri-viisi-vuotta/

Lisätiedot

Projektipäällikkö Tanja Lahti, Helsingin kaupungin tietokeskus

tanja.lahti [at] hel.fi, puh. 040 553 2425

www.hri.fi

HRI-palvelun ladatuimmat aineistot kautta aikojen

Esimerkkejä pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävistä verkkopalveluista

Palvelu

Hyödynnetyt datalähteet

BlindSquare, näkövammaisten liikkumista helpottava mobiilisovellus

Pääkaupunkiseudun Palvelukartan REST-rajapinta, HSL Reittiopas API

Helsingin päätökset, verkkopalvelu kaupungin päätöksenteon seuraamiseen

Helsingin kaupungin asianhallintajärjestelmä Ahjon rajapinta

Pääkaupunkiseudun palvelukartta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten toimipisteet ja palvelut kartalla

Pääkaupunkiseudun Palvelukartan REST-rajapinta, HSL Reittiopas API, Helsingin kaupungin palauterajapinta

Linked Events

Onnettomuudet Helsingissä Helsingin liikenneonnettomuudet kartalla -visualisointi

Liikenneonnettomuudet Helsingissä

Espoon energiatietopalvelu uusiutuvan energian tuotantopotentiaalin arviointiin

Espoon aurinkoenergiakartta, Espoon geoenergiakartta

Kuntienostot.fi

Helsingin, Espoon ja Vantaan ostodatat

Kesäkuussa 2015 järjestetystä vapaa-aika-teemaisesta avoin data hackathonista.

Lue myös